Šwiateková už podesáté přehrála Gauffovou, o třetí trofej z Říma se utká se Sabalenkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková už podesáté přehrála Gauffovou, o třetí trofej z Říma se utká se Sabalenkovou

Aktualizováno
Šwiateková upravila vzájemnou bilanci s Gauffovou na 10:1.
Šwiateková upravila vzájemnou bilanci s Gauffovou na 10:1.AFP
Iga Šwiateková (22) je jediný krok od třetího triumfu na antukové tisícovce v Římě. Světová jednička v semifinále přehrála 6:4, 6:3 třetí hráčku pořadí Coco Gauffovou (20) a vzájemnou bilanci upravila na 10:1. Ve finále se potká stejně jako před dvěma týdny v Madridu se svou žebříčkovou sousedkou Arynou Sabalenkovou (26), která večer porazila Danielle Collinsovou (30).

Šwiateková – Gauffová 6:4, 6:3

Iga Šwiateková začala antukové jaro semifinálovou porážkou s Jelenou Rybakinovou ve Stuttgartu, ovšem od té doby zvládla všech 11 zápasů a parádně ladí formu před obhajobou titulu na French Open. Ve Foro Italico neztratila po cestě do finále jediný set, v semifinále narazila na Coco Gauffovou a vzájemnou bilanci s Američankou upravila na 10:1.

Polka ztratila svůj úvodní game na servisu, ale žádné další zaváhání na vlastním podání už nepřipustila. Až do stavu 4:4 byl souboj světové jedničky s trojkou vyrovnaný, nicméně v deváté hře se Šwiatekové podařilo brejknout Gauffovou ze stavu 0:40 a utkání tím zlomila na svou stranu. Druhou sadu rozhodla brejkem v pátém gamu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Šwiateková debutovala na římské tisícovce v roce 2020 a vypadla hned v prvním kole. Od té doby v tomto dějišti neprohrála dohraný zápas, v letech 2021-22 triumfovala a loni vzdala čtvrtfinále s pozdější šampionkou Rybakinovou.

Všechny tři letošní tituly vybojovala na podnicích série WTA 1000. Přemožitelku nenašla v Dauhá, Indian Wells ani Madridu. Na dosah má už jubilejní 10. triumf na prestižních tisícovkách, ve finále těchto akcí disponuje úspěšností 9:2.

Collinsová – Sabalenková 5:7, 2:6

O svou celkově 21. trofej v 25. finále bude čtyřnásobná grandslamová vítězka Šwiateková usilovat v sobotním souboji s Arynou Sabalenkovou, proti které před dvěma týdny ve finále v Madridu odvrátila tři mečboly a vzájemnou bilanci upravila na 7:3, z toho 5:1 na antuce.

"Naše bitvy mě baví, vždy jsou to vyrovnané zápasy. Vždy je to tenis na vysoké úrovni. Doufám, že tady znovu předvedeme náš nejlepší tenis a tentokrát titul získám i s vaší podporou já," řekla Sabalenková.

Šestadvacetiletá Běloruska ve večerním semifinále opět po dvou týdnech porazila Danielle Collinsovou. V Římě přehrála rozjetou Američanku 7:5, 6:2, vedení ve vzájemné bilanci zvýraznila na 6:0 a poprvé v italské metropoli postoupila do finále.

Zatímco Sabalenková bude bojovat o první triumf od Australian Open, Collinsová utrpěla teprve druhou porážku z posledních 21 zápasů a opět nestačila na Sabalenkovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Římě