Parádní debut v roli nasazené jedničky! Lehečka v Umagu ukončil neporazitelnost Thiema

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Parádní debut v roli nasazené jedničky! Lehečka v Umagu ukončil neporazitelnost Thiema

Aktualizováno
Lehečka je v Umagu nasazenou jedničkou.
Lehečka je v Umagu nasazenou jedničkou.Profimedia
Jiří Lehečka (21) má úspěšně za sebou premiérový zápas v roli nasazené jedničky na turnajích ATP. Rodák z Mladé Boleslavi přehrál v Umagu 6:3, 7:5 dvojnásobného finalistu French Open a bývalou světovou trojku Dominica Thiema (29) a ukončil neporazitelnost šampiona z roku 2015 v tomto dějišti. Na své třetí semifinále na nejvyšší tour zaútočí proti Matteovi Arnaldimu (22).

Lehečka – Thiem 6:3, 7:5

Jiří Lehečka prožívá navzdory zdravotním potížím a výpadkům formy svou zatím jasně nejlepší sezonu v kariéře. Na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech, v Dauhá byl pětkrát jediný míček od postupu do svého premiérového finále na hlavním okruhu a v Monte Carlu si zahrál své první osmifinále na podnicích série Masters.

V posledních týdnech sbíral své první výhry na travnatých dvorcích a svůj potenciál na nejrychlejším povrchu ukázal postupem do osmifinále slavného Wimbledonu. Už v předchozím utkání se ale zranil a Daniilovi Medveděvovi musel za stavu 0:2 na sety vzdát. První zápas po skreči v All England Clubu absolvoval teď v Umagu, kde by měl odehrát svůj poslední letošní turnaj na antuce.

Sestřih utkání Lehečka – Thiem
Livesport

Lehečka se momentálně nachází na svém žebříčkovém maximu, 33. místě, a teprve počtvrté figuruje mezi nasazenými na hlavní scéně. V chorvatském městě si dokonce ve čtvrtek poprvé vyzkoušel roli nasazené jedničky na okruhu ATP a premiéra to byla vítězná.

Nejlepší Čech v pořadí ATP přehrál bývalou světovou trojku Dominica Thiema. Dvojnásobný finalista French Open vyhrál v tomto dějišti všech pět předchozích utkání a v roce 2015 tu zvedl nad hlavu svůj druhý titul.

V úvodních gamech čelili oba aktéři jednomu brejkbolu. Zatímco Lehečka si s hrozbou poradil, Rakušan vyrobil dvojchybu. Český favorit si poté náskok bez problémů udržel až do konce setu. Do brejku mohl znovu jít hned na začátku druhé sady, ale nevyužil dva brejkboly a v šesté hře sám servis ztratil. Thiem se nicméně svými chybami o vedení připravil, Lehečka za stavu 5:5 udeřil na returnu znovu a duel vzápětí dopodával.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V pátek zaútočí na své třetí semifinále na nejvyšší úrovni. Loni prorazil na hlavní okruh postupem mezi nejlepší kvarteto v rotterdamské hale a letos bojoval o finále na venkovních betonech v katarském Dauhá. Jeho soupeřem ve čtvrtfinále bude Matteo Arnaldi, který je na nejvyšší tour takto daleko poprvé. S o rok starším Italem se zatím utkal jen v závěru předchozí sezony na Turnaji mistrů do 21 let a zvítězil ve třech setech.

Čtvrtfinálové obsazení je po skončení čtvrtečního programu kompletní. Boje o semifinále dále nabídnou zápasy Alexeje Popyrina s domácím teenagerem Dinem Prižmičem, bývalého šampiona Stana Wawrinky s Robertem Carballésem a Jaumeho Munara s nasazenou dvojkou Lorenzem Sonegem.

Výsledky mužské dvouhry v Umagu