První Kanaďanka i Novozélanďanka. Dabrowská s Routliffeovou na US Open ovládly čtyřhru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
První Kanaďanka i Novozélanďanka. Dabrowská s Routliffeovou na US Open ovládly čtyřhru
Erin Routliffeová a Gabriela Dabrowská slaví premiérový triumf na grandslamu ve čtyřhře.
Erin Routliffeová a Gabriela Dabrowská slaví premiérový triumf na grandslamu ve čtyřhře.Profimedia
Gabriela Dabrowská (31) a Erin Routliffeová (28) na teprve čtvrtém společném turnaji slaví premiérový triumf na grandslamu ve čtyřhře žen. Ve finále US Open porazily 7:6, 6:3 bývalé šampionky Lauru Siegemundovou (35) z Německa a Věru Zvonarevovou (39) a zapsaly se do historie jako první šampionky z Kanady a Nového Zélandu.

Dabrowská/Routliffeová –⁠ Siegemundová/Zvonarevová 7:6, 6:3

Gabriela Dabrowská a Erin Routliffeová spojily síly teprve na začátku letošního US Open Series a na závěrečný grandslam sezony dorazily s bilancí 4 výher a 3 porážek.

V New Yorku začaly prohraným setem s Češkou Anastasií Detiuc a domácí Lauren Davisovou, ale třikrát po sobě zvládly třísetový duel a také díky odstoupení Barbory Strýcové a na čtvrtfinále dvouhry se šetřící Markéty Vondroušové postoupily mezi kvarteto nejlepších.

V závěrečných dvou duelech už neztratily ani set. V nedělním finále na Arthur Ashe Stadium proti zkušeným vítězkám z roku 2020 Lauře Siegemundové a Věře Zvonarevové odvrátily 8 z 9 brejkbolů, v tie-breaku maratonského prvního setu dokonce utekly ze dvou setbolů a zvítězily 7:6, 6:3.

"Děkuju Gabriele, že mi dala šanci a vytvořily jsme úspěšný pár. Prožily jsme tu krásné chvíle," řekla během slavnostního ceremoniálu Routliffeová, s níž těsně před převzetím trofeje pro vítězky cloumaly emoce. 

"Během těch společných týdnů jsme si prošly pozitivními i negativními momenty. Jsem moc ráda, že nám tady ta spolupráce povedla a ukončily jsme ji tím nejlepším možným způsobem," doplnila Dabrowská.

Routliffeová dosáhla na trofej ve svém prvním grandslamovém finále. Dabrowská, jež má za sebou porážku ve wimbledonském finále z roku 2019, přidala dnešní vítězství k triumfům v mixu na Roland Garros 2017 (s Indem Rohanem Bopannou) a Australian Open 2018 (s Chorvatem Matem Pavičem).

Osmadvacetiletá Routliffeová se stala druhou novozélandskou vítězkou grandslamu ve čtyřhře žen, když navázala na triumf Judy Connorové na Australian Open 1979. Jednatřicetiletá Dabrowská to dokázala jako vůbec první Kanaďanka v historii.

Eri Routliffeová a Gabriela Dabrowská v New Yorku dosáhly na životní úspěch
Eri Routliffeová a Gabriela Dabrowská v New Yorku dosáhly na životní úspěchProfimedia

Siegemundová se Zvonarevovou spolu hrály poprvé před třemi lety právě na US Open a hned dokráčely k velkému triumfu. 

"Letos bylo moc příjemné hrát před diváky, ne jako v roce 2020, kdy se hrálo před prázdnými tribunami," hledala pětatřicetiletá Siegemundová pozitiva na finálové porážce a připomněla tehdejší ročník ovlivněný koronavirovou pandemií. 

Výsledky ženské čtyřhry na US Open