Alergička Rybakinová před Wimbledonem bojovala s virózou. Tlak necítím, řekla loňská vítězka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alergička Rybakinová před Wimbledonem bojovala s virózou. Tlak necítím, řekla loňská vítězka

Jelena Rybakinová bude ve Wimbledonu obhajovat svůj jediný grandslamový triumf.
Jelena Rybakinová bude ve Wimbledonu obhajovat svůj jediný grandslamový triumf.Reuters
Jelena Rybakinová (24) vstupuje do Wimbledonu poprvé v kariéře jako úřadující grandslamová šampionka. Přípravu před obhajobou životního úspěchu světové trojce zkomplikovala viróza, na jejímž počátku byla pylová alergie. I když poslední týdny neprobíhaly podle jejích představ a v Londýně je v nové roli, pod tlakem se necítí.

Nenápadná Jelena Rybakinová se stala překvapivou loňskou vítězkou Wimbledonu. A přestože v sázce nebyly žádné body do žebříčku, využila triumfu jako odrazového můstku k zisku dalších titulů a vzestupu v žebříčku.

Letos na Australian Open došla až do finále, v němž prohrála s Arynou Sabalenkovou. Té se pak pomstila finálovým skalpem v Indian Wells, v květnu vyhrála i tisícovku na antuce v Římě, v žebříčku se vyšplhala na 3. místo a nyní dorazila na místo svého největšího úspěchu.

"Letos je to samozřejmě jiné. Neřekla bych, že cítím velký tlak. Ale samozřejmě se o tom mluví a svou roli si uvědomuju," přiznala Rybakinová. "Jen doufám, že úroveň mé hry zůstane vysoká a budu schopná obhajovat titul. Důležité je dál pracovat s týmem a s jeho pomocí se připravovat na zápasy."

V posledních týdnech ale příliš důvodů k úsměvu neměla. Z French Open po postupu do třetího kola odstoupila kvůli nemoci, jejíž následky ovlivnily i její přípravu na trávě. V Berlíně vypadla ve druhém kole po porážce s Donnou Vekičovou a z Eastbourne se dokonce odhlásila.

"Jsem alergická. Nejhorší je pro mě celý květen. Beru prášky, třeba antihistaminika, jako všichni ostatní," uvedla Rybakinová k počátkům zdravotních trablí. "Virus jsem chytila, protože můj imunitní systém byl v té době oslabený. Nebylo toho moc, co bych mohla dělat. Tělo se muselo zotavit samo, což trvalo dlouho."

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán, jež předloni při debutu v All England Clubu vypadla v osmifinále, před Wimbledonem odehrála na trávě jen dvě utkání a omezit musela i tréninkový proces. 

"Řekla bych, že příprava byla dobrá, ale nepracovala jsme tak tvrdě, jak bych chtěla. Přesto si myslím, že jsme s týmem udělali maximum," řekla Rybakinová, jež před loňským triumfem v přípravě na trávě odehrála tři duely a pouze jeden vyhrála. 

Do letošního ročníku Rybakinová vykročí v úterý zápasem proti Shelby Rogersové. S Američankou vede ve vzájemné bilanci 3:2, dvě výhry zaznamenala i na trávě včetně předloňského střetnutí ve Wimbledonu. Poslední duel loni na trávě v Hertogenboschi ale vyhrála soupeřka.

Poslední 4 vzájemné zápasy.
Poslední 4 vzájemné zápasy.Livesport

"Dobře se známe. Je to houževnatá hráčka, která dobře podává. Snaží se hrát agresivně, takže to nebude snadné," dodala k zápasu proti aktuálně 49. tenistce světa.

Los má dlouho přívětivý. Až ve čtvrtfinále by mohla narazit na dvojnásobnou šampionku Petru Kvitovou, či v repríze loňského finále na Tunisanku Ons Džabúrovou.