Déšť ji nezastavil. Kvitová porazila Stevanovičovou a je v osmifinále Wimbledonu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Déšť ji nezastavil. Kvitová porazila Stevanovičovou a je v osmifinále Wimbledonu

Aktualizováno
Petra Kvitová si poradila se Stevanovičovou
Petra Kvitová si poradila se StevanovičovouProfimedia
Petra Kvitová (33) v Londýně zvládla deštěm přerušený zápas třetího kola proti Nataliji Stevanovičové (28). Po dvouhodinové pauze získala tři gamy po sobě, srbskou kvalifikantku porazila 6:3, 7:5, na trávě vyhrála i osmý letošní zápas a teprve podruhé od svého druhého triumfu v roce 2014 ve Wimbledonu postoupila do osmifinále. O první čtvrtfinále v All England Clubu po devíti letech si zahraje s loňskou finalistkou Ons Jabeurovou (28) z Tuniska.

Stevanovičová – Kvitová 3:6, 5:7

Petra Kvitová se po protrápeném antukovém jaru a přesunu na trávu okamžitě transformovala do módu lvice a těžko porazitelné tenistky. Na oblíbeném povrchu v osmi zápasech letos stále nenašla přemožitelku. 

Po triumfu na podniku WTA 500 v Berlíně se veze na vítězné vlně i ve Wimbledonu. Po Italce Jasmině Paoliniové a Aljaksandře Sasnovičové potvrdila roli favoritky i proti srbské kvalifikatce Natalijou Stevanovičovou.

Přemožitelku Karolíny Plíškové z úvodního kola, jež si v 28 letech odbývala debut v hlavní soutěži grandslamu, porazila v sobotním zahajovacím duelu na kurtu číslo 2 ve dvou setech 6:3, 7:5. Na cestě k vítězství je nezastavila ani dvouhodinová pauza kvůli dešti.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Kvitová sice už ve třetí hře přišla o podání, ale odpověděla ziskem čtyř gamů v řadě. A byť za stavu 5:2 nevyužila tři setboly, následně sadu ukončila čistou hrou při svém servisu.

Ve druhém setu česká favoritka na druhý pokus potvrdila brejk a odskočila do vedení 4:2. S blížícím se deštěm a snahou zápas rychle ukončit ale některé výměny zbytečně uspěchala, potřetí neudržela podání, prohrála tři gamy po sobě a za stavu 6:3 a 4:5 bylo utkání kvůli nepřízni počasí přerušeno.

Během dvě hodiny dlouhého čekání se česká tenistka uklidnila a po návratu na kurt soupeřce sebrala naději na senzaci. Přestože v dlouhém závěrečném gamu čelila třem brejkbolům a třikrát nevyužila mečbol, získala po pauze všechny tři gamy. Během čtvrt hodiny dohrávku ukončila a zvítězila 6:3, 7:5.

"Soupeřka si to tady mohla užívat. Prošla kvalifikací, přidala další dvě kola a mohla hrát bez tlaku. Jsem šťastná, že jsem ten zápas nakonec zvládla a postoupila do čtvrtého kola," komentovala Kvitová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Trávu miluju. A taky mě baví, když mi funguje první servis, což ale dnes neplatilo. Tráva je můj nejoblíbenější povrch a jsem ráda, že tu zatím hraje celkem dobře," dodala šampionka březnové tisícovky v Miami, jež mimo antuku vyhrála už čtrnáct zápasů v řadě.

"Byl to těžký zápas, i kvůli dešťové přeháňce. Ona (Stevanovičová) hodně využívá čopy a hraje jinak než ostatní tenistky. Musela jsem být klidná. Nakonec jsem to nějak zvládla. Měla jsem ale o trochu více chodit na síť," řekla na tiskové konferenci Kvitová.

Ve Wimbledonu sehrála jubilejní 50. zápas a vylepšila si bilanci na 38 výher a 12 porážek. Od roku 2000 zde vyhrálo více utkání jen pět tenistek - Američanky Venus a Serena Williamsová, Lindsey Davenportová, Maria Šarapovová a Polka Agnieszka Radwaňská.

"Nevím, nepovažuji se za favoritku. Všechna velká jména stále postupují turnajem. Už to ale neřeším. Jsem šťastná, že jsem postoupila do druhého týdne. Už to je pro mě úspěch," uvedla rodačka z Fulneku.

Kvitová v All England Clubu v letech 2010 až 2014 excelovala. Pokaždé byla minimálně ve čtvrtfinále a získala dvě grandslamové trofeje. Po druhém triumfu se jí ale v Londýně přestalo dařit, dnes se do osmifinále Wimbledonu dostala teprve podruhé za posledních devět let.

Jabeurová – Andreescuová 3:6, 6:3, 6:4

O první čtvrtfinále od vítězství v roce 2014 si zahraje s loňskou finalistkou Ons Jabeurovou z Tuniska, se kterou vede ve vzájemné bilanci 4:1. Popré ji porazila před čtyřmi lety právě v Londýně. 

Osmadvacetiletá Jabeurová ve večerním duelu třetího kola porazila 3:6, 6:3, 6:4 Kanaďanku Biancu Andreescuovou. Zápas v rozhodujícím setu na Centrálním kurtu přerušil déšť, neboť pořadatelé během odpoledne otevřeli střechu. Pauza trvala 50 minut, Tunisanka od stavu 2:3 získala 4 z 5 gamů.

"Ta dešťová pauza mi pomohla, trochu jsem si promluvila s trenérem. Během prvních dvou setů jsem nehrála nejlepší tenis. Hrála ajsem proti grandslamové šampionce, která byla skvěle připravená. Jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla," komentovala Jabeurová.

Mezi šestnáctkou nejlepších jsou tak tři Češky. Už v pátek se do osmifinále probojovaly také Markéta Vondroušová a Marie Bouzková, které se o místo ve čtvrtfinále utkají ve vzájemném duelu.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře žen