Tsitsipas je ve druhém finále majoru. V Melbourne si zahraje o první titul i post jedničky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tsitsipas je ve druhém finále majoru. V Melbourne si zahraje o první titul i post jedničky

Tsitsipas je ve druhém finále majoru. V Melbourne si zahraje o první titul i post jedničky
Tsitsipas je ve druhém finále majoru. V Melbourne si zahraje o první titul i post jedničkyProfimedia
Stefanos Tsitsipas (24) na čtvrtý pokus zvládl semifinále Australian Open. S Karenem Chačanovem (26) si poradil 3:1 na sety, vyhrál i šestý vzájemný zápas a podruhé v kariéře postoupil do finále grandslamu. O premiérový titul a posun na post světové jedničky si Řek zahraje s Novakem Djokovičem (35), nebo Tommym Paulem (25).

Stefanos Tsitsipas si semifinále Australian Open zahrál počtvrté za posledních pět let. Ale zatímco v sezonách 2019, 2021 a 2022 nestačil na Rafaela Nadala a dvakrát na Daniila Medveděva, páteční zápas proti oblíbenému soupeři Karenu Chačanovovi zvládl a poprvé v Melbourne postoupil do finále.

Řek zvítězil po 3 hodinách a 23 minutách hry 7:6, 6:4, 6:7 a 6:3 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 6:0. Vyhrát mohl ještě snadněji, ale ve třetím setu neudržel vedení 5:3 a nevyužil dva mečboly.

V úvodním dějství Tsitsipas dvakrát nepotvrdil brejk, ale předvedl skvělý tie-break a momentum zápasu strhl na svou stranu. Na přelomu druhého a třetího setu získal 6 ze 7 her a zanedlouho šel za stavu 2:0 na sety a 5:4 na gamy podávat na vítězství.

Semifinalista loňského US Open a majitel stříbrné olympijské medaile Chačanov ale boj o své první grandslamové finále nevzdal a agresivní hrou na hraně rizika se vrátil do hry. V tie-breaku pak pak vítěznými údery na lajnu zlikvidoval dva mečboly a vynutil si čtvrtou sadu. Ovšem Tsitsipas odmítl ztratit dobře rozehraný duel, odskočil do vedení 3:0 a náskok si už tentokrát bez potíží pohlídal.

"Ve třetím setu jsme byl blízko, ale nedařilo se mi ho ukončit. Přemýšlel jsem o tom, jako moc tvrdě jsem makal na tom, abych se do téhle pozice dostal. Byl to jeden z těch okamžiků, v nichž se vyplatí maximálně soustředit. Navíc jsem měl v zádech publikum a byl jsem dál schopný trefovat dobré údery," komentoval Tsitsipas překonání svého melbournského maxima.

"Když jsem před lety sledoval Marcose Baghdatise, jak tu hrál finále, tak jsem také jako kluk snil o tom, že se mi to jednou povede. Hrát na tomto kurtu proti nejlepším. A to se mi plní. Tímhle se mi vrací vzpomínky na jednoho z mých nejoblíbenějších hráčů," dal Tsitsipas vzpomenout na prvního kyperského finalistu grandslamu Baghdatise, který v roce 2006 prohrál finále s Rogerem Federerem.

Sám Tsitsipas se stal prvním řeckým finalistou grandslamu na Roland Garros 2021 a nyní je prvním Řekem ve finále Australian Open.

"Cítím se požehnaně, že mohu hrát tenis na této úrovni a už několik let dostávat Řecko na tenisovou mapu. Nejsme zemí, která by chrlila tenisové talenty, o to víc si toho cením. A nikdy by mě nenapadlo, že tady budu mít takovou podporu fanoušků," uvedl Tsitsipas.

Vítěz Turnaje mistrů 2019 ve svém jediném grandslamovém finále předloni na pařížské antuce neudržel vedení 2-0 proti Novaku Djokovičovi. A právě na srbského soupeře může narazit i v Melbourne. Devítinásobný srbský šampion ale ještě potřebuje zvládnout večerní semifinále proti americkému outsiderovi Tommymu Paulovi.

Nedělní finále může být přímým soubojem o posun do čela žebříčku ATP. Tsitsipas světovou jedničkou dosud nebyl, Djokovič v čele strávil již rekordních 373 týdnů. Současný lídr Carlos Alcaraz, který v Melbourne nehraje kvůli zranění, se na 1. místě udrží jen v případě senzačního triumfu Paula.

"Jednička je hezké číslo. Jsou to momenty, pro které člověk tvrdě pracuje. Hrát taková finále. Finále, která mají větší význam. Finále grandslamu a zároveň boj o post světové jedničky. Je to dětský sen. Jsem blízko a jsem rád, že ta šance přichází hned tady v Austrálii," řekl svěřenec bývalé světové devítky Australana Marka Philippoussise.

"Co přinesl do mého týmu? Třeba smysl pro humor nebo styl servis-volej," usmál se Tsitsipas.