U biatlonistek končí trenér Gjelland, nahradí ho Ital Bormolini. Málka doplní u mužů Moravec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

U biatlonistek končí trenér Gjelland, nahradí ho Ital Bormolini. Málka doplní u mužů Moravec

Markétu Davidovou a spol. bude trénovat Ital Luca Bormolini.
Markétu Davidovou a spol. bude trénovat Ital Luca Bormolini.Profimedia
U českých biatlonistek skončil po šesti letech norský trenér Egil Gjelland, nahradí ho Ital Luca Bormolini a bývalý juniorský reprezentant Lukáš Dostál. U mužů bude nově působit trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec, který v realizačním týmu doplní dosavadního kouče Michaela Málka. Změny potvrdil výkonný výbor Českého svazu biatlonu.

Gjelland vedl ženskou reprezentaci od roku 2018, kdy vystřídal Zdeňka Vítka. Pod jeho vedením vyhrála Markéta Davidová v roce 2021 zlato ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v Pokljuce. O rok dříve se podílel také na bronzových medailích Lucie Charvátové a smíšené štafety na MS v Anterselvě.

Poslední sezona českým biatlonistům nevyšla. Po 14 letech nebyli ani jednou na stupních vítězů a naprázdno vyšli i na únorovém MS v Novém Městě na Moravě. Krátce po konci sezony skončil na vlastní žádost střelecký trenér Matt Emmons, odchází i dlouholetý asistent žen Jiří Holubec.

"Vnímali jsme, že po nevydařené sezoně potřebuje reprezentace nový impulz. A dva roky před olympijskými hrami je poslední šance takový krok uskutečnit," řekl prezident svazu Jiří Hamza. Složení servisního týmu a dalších členů realizačního týmu budou známy ke konci května.

O délce smlouvy sedmatřicetiletého Bormoliniho svaz neinformoval. Starší bratr bývalého italského reprezentanta Thomase, který je partnerem bývalé biatlonistky Evy Puskarčíkové, působil dříve jako trenérský školitel Mezinárodní biatlonové unie. Paralelně pracoval také u národních týmů Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu.

"Děláme koncepční změny. Díváme se směrem do budoucna a dáváme příležitost mladým trenérům. Věřím, že se nám podařilo poskládat energický tým, který bude dobře spolupracovat," uvedl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Bilance sezony: Češi bez pódia, stagnace trvá léta

Moravec se vrací do národního týmu po tříleté pauze. Úspěšnou kariéru, během níž získal také šest medailí na mistrovství světa, ukončil v roce 2021. "Po diskuzích s Jiřím Hamzou a Ondřejem Rybářem jsem cítil, že je o mě zájem. A sám jsem vnímal, že nyní nastává ten správný moment k návratu. Za dvě přípravná období před olympiádou lze udělat ještě hodně práce," podotkl Moravec.

V širším reprezentačním výběru je sedm žen a osm mužů, kteří se budou ucházet o nominaci na Světový pohár. Reprezentanty závodící v nižším IBU Cupu pak povede Vítek a Aleš Ligaun.

Biatlonisté zahájí přípravu v květnu na soustředěních v Novém Městě na Moravě a Starém Městě pod Landštejnem.