Události Bundesligy: Sedmigólové zápasy nováčků? Brémy se uzdravily, Schalke stůně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Bundesligy: Sedmigólové zápasy nováčků? Brémy se uzdravily, Schalke stůně

Události Bundesligy: Sedmigólové zápasy nováčků? Brémy se uzdravily, Schalke stůně
Události Bundesligy: Sedmigólové zápasy nováčků? Brémy se uzdravily, Schalke stůněProfimedia
Po letech strádání se zastánci tradic zase mohli radovat. Schalke a Brémy, dva slovutné kluby, se po sestupu do druhé Bundesligy okamžitě vrátily mezi elitu. Mezi ní by se samozřejmě rády etablovaly a dál neřešily existenční potíže. Brémskému Werderu lze tyto ambice věřit, to horníky z Gelsenkirchenu zřejmě čeká tuhý boj o přežití. To a mnoho dalšího ukázalo 4. kolo Bundesligy.

Vypadají, jako kdyby byli uhněteni z podobného těsta, přesto se dva bundesligoví nováčci v mnohém liší. Schalke se po loňském pádu pokusilo učinit tlustou čáru za ostudným ročníkem, naopak Brémy z velké části pracovaly s tím, co v daný moment měly k dispozici.

Vedle odkazu na bohatou historii lze pojítko najít alespoň v turbulencích na lavičce, které ovšem vedly k instalaci kormidelníků s odlišným přístupem a vyznávaným herním projevem. Zatímco v Gelsenkirchenu se od Franka Kramera očekává především pevná obrana, Werder již nějaký čas baví ofenzivně laděný Ole Werner.

Pověst však zatím potvrzuje pouze druhý jmenovaný. Kramer dorazil do týmu po neúspěšné záchranářské misi z průměrného Bielefeldu, kde mu solidně fungovaly alespoň zadní řady. V Schalke ale podle příruček zatím nefunguje skoro nic, jak ostatně demonstroval víkendový zápas proti Unionu Berlín.

Po šestigólovém výprasku obdrželo Schalke v bundesligové sezoně již deset branek. Víckrát inkasovala už pouze Bochum. A ani čtyři přesné zásahy nejsou něco, čím se Kramer může pyšnit.

Tabulka Bundesligy po 4. kole

Schalke má značné mezery vpředu i vzadu, na první dobrou nicméně více znervózňuje pohled do obrany. Začíná to již nejistým brankářem Alexanderem Schwolowem a pokračuje u stoperské dvojice. Maya Yoshida dle statistického webu fbref.com prohrál proti Unionu více než polovinu vzdušných soubojů.

Lépe si při hlavičkách vedl Yoshidův parťák Malick Thiaw, avšak také mladý Fin vyrobil velkou hrubici před jednou z branek. I letmé mrknutí směrem do ofenzivy pak odhalí, že šikovný Rodrigo Zalazar si jen málokdy má s kým nahrát. Pokud to podobně půjde dál, může si Kramer předčasně balit kufry.

Olemu Wernerovi něco podobného zřejmě nehrozí, avšak také on se ve 4. kole musel sklonit před uměním protivníka. Brémy v divoké přestřelce tahaly proti Frankfurtu za delší konec pouze čtvrthodinu, ještě v první půli ale o těsný náskok přišly. V druhé půli pak domácí jen marně stahovali manko.

Herně brémský Werder potvrdil očekávání. Držel balon častěji na kopačkách, připsal si více přihrávek a Frankfurt podle oficiálního webu Bundesligy porazil také v metrice xG sledující pravděpodobnost vstřelení gólu. Není nicméně bez zajímavosti, že souhře holdující celek nevsítil ani jeden gól po postupné kombinaci.

Místo toho si v neděli pomohl standardními situacemi a jednou také penaltou. Obrana Eintrachtu dokonce ve vzduchu neuhlídala Leonarda Bittencourta, jenž se svými 171 centimetry vstřelil v sezoně už druhý gól hlavou. Oba přitom padly z poměrně úctyhodné vzdálenosti.

Program Bundesligy

Jenže co naplat, když obrana Werderu zároveň čtyřikrát inkasuje. Gólman Jiří Pavlenka tahal v každém kole míč ze sítě minimálně dvakrát, sám přitom jistotou neoplývá. Avšak i Pavlenkovi spoluhráči mají máslo na hlavě. Frankfurt v neděli trestal zejména z protiútoků, kdy se na tři nebohé stopery až příliš často řítila smečka protihráčů. Co pak mají Marco Friedl, Miloš Veljković a Amos Pieper dělat, když jim zbytek mužstva nepomůže?

V součtu tak Brémy ve čtyřech zápasech inkasovaly stejně gólů jako Schalke. Na rozdíl od nich se však mohou opřít o propracovanou útočnou fázi, v níž jsou patrné naučené vzorce: například přebíhání útočného dua Marvin DuckschNiclas Füllkrug. Družina z Porúří naopak marně čeká na uzdravení. A kdoví, zda se jej pod současným trenérem dočká.

Hráč kola

Do jisté míry měl štěstí a mnohokrát mohl děkovat střelecky neschopným protihráčům. Konečných 19 zákroků Yanna Sommera z Mönchengladbachu ale nelze přehlédnout. Koneckonců to není poprvé, co švýcarský gólman proti Bayernu čaroval. V minulosti mu však často pomáhali spoluhráči, tentokrát byl v Mnichově kolikrát na všechno sám. A přesto odolal.

Prvním klopýtnutím v ročníku se Bayern tolik trápit nemusí, Mönchengladbach mačkal celý zápas a navzdory fenomenálnímu výkonu brankáře soupeře o jeho dominanci v Bundeslize dál nikdo nepochybuje. Již k předešlé výhře nad Herthou došel Gladbach šťastně, o týden později se v Bavorsku bázlivě usadili v zákopech. To u něj dřív nebývalo zvykem.

Naštěstí má dost možná nejlepšího gólmana ligy. Sommer působí v Mönchengladbachu od roku 2014 a od té doby konstantně patří mezi stálice klubu i soutěže. K fenomenálnímu reflexu přidává jednička švýcarské reprezentace také brilantní hru nohami. Své kvality ve 4. kole jasně demonstroval.

Gól kola

Pomyslná cena po týdnu znovu putuje do Hoffenheimu, který znovu opěvuje Georginia Ruttera. Tentokrát sice ne v roli střelce, avšak bez přičinění Francouze by se Dennis Geiger tak hezky asi netrefil.

Pohříchu jediná úspěšná akce utkání proti Augsburgu se zrodila ve 39. minutě. Rutter si velmi šikovně počínal v souboji s Elvisem Rexhbecajem a na polovině hřiště nechal rozběhnout Andreje Kramariče. Chorvat z levé strany nacentroval na zadní tyč, kde Robert Skov připravil palebnou pozici pro Geigera. Německý středopolař pak bleskový přechod do útoku zakončil ránou z první do horní poloviny brány.

Po porážce v úvodním kole si Hoffenheim připsal třetí výhru a v tabulce se nenápadně prodral na čtvrtou příčku.