Události Ligue 1: Nice probral vyhazov Favreho, PSG zvýšilo náskok na čele tabulky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Ligue 1: Nice probral vyhazov Favreho, PSG zvýšilo náskok na čele tabulky

Aaron Ramsey patří mezi klíčové středopolaře Nice.
Aaron Ramsey patří mezi klíčové středopolaře Nice.@ogcnice
Nice dlouho patřilo mezi největší zklamání letošní Ligue 1, po konci trenéra Luciena Favreho (65) ale Les Aiglons chytili druhý dech. Jejich zlepšenou formu v neděli večer odnesla i Marseille, která doma s OGC padla 1:3. Lídr tabulky PSG díky tomu navýšil svůj náskok na čele tabulky o důležité body.

Jen málo francouzských týmů má v zádech takovou finanční sílu jako OGC Nice. Britský miliardář Jim Ratcliffe, zakladatel a majitel chemické společnosti INEOS, se od převzetí klubu v roce 2019 nikdy netajil tím, že jeho cílem je udělat z Nice stálici na špičce Ligue 1 a časem vyzvat PSG k boji o titul. K tomuto cíli se ale OGC zatím ani nepřiblížilo. I přes velké investice do posil se klub z jihu Francie dosud nedokázal výrazněji zapojit do boje o Ligu mistrů a loni si nechal utéct šanci na zisk trofeje, když nezvládl finále poháru proti Nantes.

Strádání ambiciózního celku nepřerušila ani letošní sezóna. Trenéra Christopha Galtiera sice v létě nahradil Lucien Favre, který už jednou v Nice úspěšně působil, návrat do známých míst mu ale rychle zhořkl. Nice se protrápilo ligovým podzimem a již před startem mistrovství světa bylo jasné, že ani letos z toho vysněná Liga mistrů nebude. Favre dostal během dlouhé pauzy čas na práci, jeden bod ze dvou ligových zápasů a pohárové vypadnutí s třetiligovým Le Puy ho ale na začátku ledna rychle stály místo na lavičce.

To dočasně převzal 36letý asistent Didier Digard, který jen pár let zpátky oblékal dres OGC jako hráč. Jeho jmenování mělo být dočasným řešením, zatím to ale nevypadá, že by bývalý důrazný záložník plánoval novou funkci jen tak opustit. Nice totiž pod jeho vedením nevídaně rozkvetlo. Hned v prvním zápase pod novým trenérem doma zdemolovalo Montpellier 6:1, následně uhrálo remízu 0:0 na hřišti Remeše a poté přidalo cenná jednogólová vítězství nad Lille a Lens.

Forma francouzského OGC Nice
Forma francouzského OGC NiceLivesport

V neděli večer Digard a jeho tým zažili zatím největší zkoušku. Zápasy na hřišti Marseille jsou těžké za všech okolností, Olympique navíc poslední týdny hraje ve skvělé formě a do utkání šel jako velký favorit. Nice se tím ale zastrašit nenechalo. Poměrně s přehledem přežilo úvodní nápor domácích a vytrvale hrozilo z brejků, ze kterých v závěru poločasu dokázalo vytěžit hned dva góly. S nemalým přispěním domácího brankáře Lopeze, nutno dodat. Marseille po pauze ožila a zaslouženě snížila na 1:2, střídající Bilal Brahimi ale pár minut před koncem pojistil hostům nečekanou výhru. Didier Digard tak nadále zůstává neporažen.

Statistiky zápasu Marseille – Nice
Statistiky zápasu Marseille – NiceOpta by Stats Perform

Porážka Marseille udělala radost PSG. A to nejen kvůli rivalitě obou klubů. Olympique v posledních týdnech budil dojem celku, který by mohl obhájcům titulu komplikovat život, neúspěch proti Nice ho ale stál možná rozhodující body. Ty naopak uhrálo PSG, které doma otočilo zápas s Toulouse a po výhře 2:1 navýšilo svůj náskok na čele tabulky na osm bodů.

Pařížané nepředvedli zrovna oslnivý výkon a jejich už tak početnou marodku během zápasu ještě rozšířil Renato Sanches, na úvod klíčového měsíce sezóny ale získali důležitou výhru. Příští týdny budou totiž opravdovým testem síly letošního PSG. Už ve středu je na programu osmifinále Coupe de France proti Marseille, za rohem jsou ligové bitvy s Monacem nebo znovu OM a rychle se blíží také velký dvojzápas v Lize mistrů proti Bayernu Mnichov. Úspěch v těchto zápasech dost možná rozhodne o úspěchu celé sezóny.

Tabulka Ligue 1
Tabulka Ligue 1Livesport

Hráč kola

Lille inkasovalo na hřišti Rennes hned v 1. minutě zápasu, ve druhém poločase ale předvedlo obrat kola a zaslouženě vyhrálo 3:1. Comeback hostů režíroval především křídelník Edon Zhegrova, který jeden gól dal a na další dva přihrál. Reprezentant Kosova letos dlouho hledal formu, sobotním výkonem ale jasně ukázal svoje kvality.

Gól kola

Pod výhru Lyonu na hřišti Troyes se podepsali hlavně mladíci Barcola a Cherki, ke slovu se ale dostal i Alexandre Lacazette. Zkušený útočník si na hranici vápna převzal míč od Aouara a precizní ranou pravačkou vymetl šibenici domácí branky. Lyonu tak pojistil výhru 3:1 a sobě připsal do statistik 13. ligový gól, čímž se v tabulce střelců posunul na 2. místo.