Události Premier League: Kane se stal rekordmanem a zasadil ránu titulovým ambicím City

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Premier League: Kane se stal rekordmanem a zasadil ránu titulovým ambicím City
Kane dal 267. gól za Tottenham a 200. v Premier League.
Kane dal 267. gól za Tottenham a 200. v Premier League.Reuters
Ve středu dění 22. kola Premier League se ocitl Harry Kane (29). Jediným gólem rozhodl zápas s Manchesterem City a obhájcům titulu připravil porážku, která zasadila citelnou ránu jejich titulovým ambicím. Ale hlavně – pro anglického útočníka to byl 267. gól v dresu Spurs, čímž překonal klubovou legendu Jimmyho Greavese (†81). Zároveň se jednalo o Kaneovu jubilejní 200. branku v nejvyšší anglické soutěž.

Greaves držel rekord od roku 1970, Kane se mu vyrovnal 23. ledna ve svém předchozím vystoupení proti Fulhamu. A díky brance do sítě Citizens se stal po Alanu Shearerovi (260 gólů) a Waynu Rooneym (208) teprve třetím hráčem, který v nejlepší lize světa dosáhl na metu 200 gólů.

"Je těžké to vyjádřit slovy, prostě magická chvíle. Strašně jsem toužil po tom, aby se mi to podařilo a ještě navíc s vítězstvím," řekl Kane. "Dokázat to před domácími fanoušky byl okamžik, na který nikdy nezapomenu."

Kane napsal další kapitolu úspěšného období, už v prosinci na mistrovství světa trefou proti Francii vyrovnal Rooneyho v čele tabulky nejlepších střelců anglické reprezentace (53 gólů). To, že překoná Greavese, bylo nevyhnutelné. Paradoxně právě Citizens mohli jeho honbu za rekordem utnout, to kdyby předloni uspěli ve snaze ho angažovat.

Přitom v začátcích Kaneovy kariéry se nezdálo, že by tenhle chlapík někdy mohl dosáhnout tak pozoruhodných čísel. Mezi roky 2011 až 2013 vystřídal na veskrze neúspěšných hostováních hned čtyři kluby (Leyton Orient, Millwall, Norwich, Leicester) a góly za Tottenham začal hromadně dodávat až v ročníku 2014/15.

Greaves, který zemřel v roce 2021, platí za jednu z největších legend anglického fotbalu. Pro Kanea, který v sobě snoubí herní dravost a střelecký instinkt, je zařazení po jeho bok nejen poctou, ale i odměnou za jeho vytrvalost. "Když jsem začínal hrát fotbal, nikdy jsem si nedokázal představit, že vstřelím 200 gólů v Premier League. Dostat se na tu hranici je pro mě čest," hlásil po nedělní výhře.

"Jimmy Greaves je hrdina, jeden z nejlepších útočníků, kteří kdy hráli fotbal. Překonat ho je pro mě obrovská událost," svěřil se kanonýr, jenž se za Spurs v soutěžním zápase poprvé prosadil v roce 2011 v Evropské lize proti Shamrocku Rovers.

Jestliže tehdy šlo o nenápadný začátek neuvěřitelné kariéry, Kaneův rekordní zásah měl mnohem větší význam. Sobotní šokující porážka Arsenalu 1:0 na hřišti trápícího se Evertonu totiž dala City novou naději, že by mohli vedoucí tým předstihnout.

Místo toho je však Kaneův 19. gól napříč soutěžemi v aktuální sezoně udržel pět bodů za Arsenalem, který má zápas k dobru a 15. února hostí v patrně klíčovém střetnutí celého ročníku právě svěřence Pepa Guardioly.

"Začali jsme opravdu dobře, ale poté, co jsme udělali chybu, nás potrestali," prohlásil Guardiola po porážce s Tottenhamem a smířeně dodal. "Nejsme v pozici, kdy bychom mohli pomýšlet na to, že budeme mistry."

Místo kouče Antonia Conteho, který prodělal operaci žlučníku, vedl Tottenham jeho asistent Cristian Stellini a zotavujícímu se italskému kolegovi výhrou bezpochyby zvedl náladu. Tottenham se přiblížil čtvrtému Newcastlu na rozdíl jediného bodu a dál se bude rvát o postup do Ligy mistrů.

"Právě jsem s Antoniem mluvil po telefonu a řekl, že gratuluje týmu a hlavně Harrymu," prozradil Stellini. "Harry má fotbal ve své DNA. Je to GOAT v této lize, v tomto sportu. Jde skvělým příkladem."

Z utkání uběhlo pouhých 15 minut, když Kane obstaral jedinou trefu: Rodriho neopatrná přihrávka na hranici pokutového území City umožnila Pierru-Emileovi Hojbjergovi okrást o balon Manuela Akanjiho.

Výsledky 22. kola Premier League
Výsledky 22. kola Premier LeagueLivesport

Dán přistrčil míč Kaneovi a ten, věrný efektivitě, která jej rovněž zdobí, si ho navedl na mírně kostrbatou přízemní střelu placírkou, jíž překonal Edersona. V euforii pak mával směrem ke své rodině, která seděla pod cedulí s nápisem "Gratulujeme Harrymu" vedle fotografií, na nichž slaví své předchozí góly za klub.

Kapitán Albionu se dočkal bouřlivých oslav fanoušků Tottenhamu, kteří skandovali "Harry Kane, je to jeden z nás". A široký úsměv, který nejslavnější produkt klubové mládežnické akademie nasadil při návratu do středového kruhu, značil, že si historický okamžik náležitě užívá.

Domácí přežili hektický závěr poločasu, kdy Riyad Mahrez prudkým volejem orazítkoval břevno, i posledních pár minut zápasu, které dohrávali bez vyloučeného Cristiana Romera.

Ve stínu šlágru zůstaly další události Premier League, za všechny lze zmínit pondělní odvolání Jesseho Marsche z pozice trenéra Leedsu. Americký kouč doplatil na sedmizápasovou sérii bez ligové výhry, Leeds se drží nad sestupovým pásmem před Evertonem jen díky lepšímu skóre.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport

Hráč kola

Obránce James Tarkowski se poprvé od červencového příchodu z Burnley gólově prosadil v dresu Evertonu. A jeho trefa hlavou po rohu byla zcela klíčová, rozhodla totiž o vítězství 1:0 nad Arsenalem, které Toffees přihrálo veledůležité tři body v boji o záchranu. Stejně podstatná však byla pro Everton i Tarkowského defenzivní práce, díky níž liverpoolský tým udržel první čisté konto od října.

Gól kola

Na závěr zpátky ke Kaneovi. Byť jeho rekordní gól určitě nepatří mezi nejkrásnější, které v kariéře dal, podtrhl jím mimořádnou konzistentnost svých výkonů. Vždyť ani v jedné z devíti sezon, během nichž je ve Spurs útočníkem č. 1, se nedostal pod hranici 17 ligových branek. Jeho další metou bude 300 soutěžních gólů za Tottenham. Dosáhnout by jí, čistě statisticky, měl přespříští sezonu.