Překvapení v Premier League. Lídr z Arsenalu padl na Evertonu, Liverpool vyhořel s Wolves

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení v Premier League. Lídr z Arsenalu padl na Evertonu, Liverpool vyhořel s Wolves

Aktualizováno
Fotbalisté Evertonu slaví gól do sítě Arsenalu.
Fotbalisté Evertonu slaví gól do sítě Arsenalu.AP
Fotbalisté Evertonu mohou slavit, ve 22. kole Premier League porazili vedoucí Arsenal 1:0 a po šesti utkáních v lize vyhráli. Jediný gól zápasu vstřelil v 60. minutě James Tarkowski (30). Obránce Evertonu se po rohovém kopu vyhoupl nad bránící hráče a z bezprostřední blízkosti usměrnil míč do pravého dolního rohu brány. Liverpool si vylámal zuby na Wolverhamptonu, který mu nasázel tři góly.

Everton – Arsenal 1:0

Funkcionáři Evertonu sáhli k odvolání Franka Lamparda a jeho místo zaujal bývalý kouč Burnley Dyche, jehož hlavním úkolem samozřejmě bylo zachránit klub mezi elitou. Ostřílený 51letý Angličan ve své trenérské kariéře dokázal Arsenal porazit jen jednou, a to v prosinci roku 2020. Tehdy se však Gunners zmítali v obrovské krizi, teď lize vládnou. Může za to i jejich nevídaně konzistentní základní sestava, která byla v lize popáté v řadě zcela totožná.

Rukopis nového trenéra domácích byl od prvních minut znát, právě jednoduché útočné nákopy a důraz v soubojích Evertonu vynesly první šanci. V deváté minutě se k tečované střele Dwighta McNeila dostal hraničně postavený Dominic Calvert-Lewin, Aaron Ramsdale byl ovšem včas na zemi. Brankář Arsenalu musel být na pozoru i v následujících minutách, kdy Toffees zahráli hned několik nebezpečných rohových kopů. Hosté však tlak ustáli a ve 30. minutě si vypracovali svou vlastní příležitost, Eddie Nketiah ale z úhlu nezamířil přesně. Vzápětí na druhé straně využil rychlých nohou Amadou Onana, jeho přízemní centr ale Calvert-Lewin ve skluzu nedokázal natlačit do odkryté sítě. Gólem neskončil ani povedený volej Bukaya Saky k tyči, který před brankovou čárou vykopl Conor Coady.

I do druhé půle vstoupili hráči Evertonu sebevědomě a v 60. minutě už nabuzený Goodison Park slavil vedoucí branku. Postarala se o ni dvojice, který pod koučem Dychem sloužila už v Burnley, McNeil a Tarkowski, když se druhý jmenovaný prosadil hlavou po rohovém kopu. Šlo tak navíc o premiérovou branku anglického stopera v modrém dresu. V 78. minutě se ukázala jedna z čerstvých posil Gunners Leandro Trossard, jeho tvrdou ránu zpoza vápna ovšem Jordan Pickford zpacifikoval.

Arsenal si tak na úvod sobotního programu anglické nejvyšší soutěže připsal teprve druhou ligovou porážku této sezony. V příštím kole 11. února přivítá Brentford, Everton čeká o dva dny později pikantní derby s Liverpoolem. Hrát se bude na Anfieldu.

Aston Villa – Leicester 2:4

Leicester uspěl na půdě Aston Villy a zvítězil 4:2. Opět se tak potvrdilo, že venkovní zápasy Lišek přinášejí atraktivní podívanou. V předcházejících 10 utkáních na hřištích soupeřů totiž bylo k vidění 40 branek a duel v Birminghamu už tak vysoký průměr gólů ještě navýšil. Nejvýraznější postavou zápasu se stal Kelechi Iheanacho, jenž jednou skóroval a dvakrát asistoval. Jednu z jeho přihrávek zužitkovala nová posila Tete.

Brentford – Southampton 3:0

Hráči Brentfordu si dokráčeli před svými fanoušky pro výhru 3:0 nad posledním Southamptonem. K zisku tří bodů v prvním poločase výrazně přispěl šikovný Bryan Mbeumo, který nejprve asistoval a následně i sám skóroval. Svěřenci Thomase Franka neprohráli již deváté utkání v řadě a v tabulce poskočili na sedmou příčku.

Brighton – Bournemouth 1:0

Brighton porazil Bournemouth 1:0. The Cherries sahali po cenném bodu ze hřiště rozjetého soupeře až do 87. minuty, kdy přesnou hlavičkou rozhodl Kaoru Mitoma, jenž se trefil ve třetím soutěžním utkání v řadě. Hosté po další porážce a nepřesvědčivém výkonu prodloužili čekání na výhru, které trvá už od poloviny listopadu, a klesli tak na předposlední příčku.

Manchester United – Crystal Palace 2:1

Manchester United porazil na Old Trafford Crystal Palace 2:1. Za Rudé ďábly vstřelil vítěznou trefu Marcus Rashford, pro kterého to byla již 10. ligová branka v letošní sezoně. Černou kaňku na výkonu United zanechal Casemiro, jenž v 70. minutě uviděl poprvé v kariéře přímou červenou kartu, když chytil soupeře pod krkem. Hosté krátkou přesilovku využili pouze na snížení, a dovolili tak United vyhrát již 13. domácí zápas v řadě napříč soutěžemi.

Wolverhampton – Liverpool 3:0

Liverpool si připsal už třetí výraznou venkovní porážku v řadě, když nestačil na Wolverhampton a prohrál 0:3. Svěřenci Jürgena Kloppa, jež dokázali Wolves v předchozích osmi ligových střetnutích pokaždé porazit, podcenili především úvodních 15 minut hry. V nich si nejdříve vstřelil vlastní gól Joël Matip, chvíli po něm si pak otevřel střelecký účet v týmu The Wanderers obránce Craig Dawson, pro kterého se jednalo dokonce o premiérový start ve žlutém dresu.

Newcastle – West Ham 1:1

Úvod střetnutí nasvědčoval jednoduché cestě domácích za vítězstvím, jelikož Kladiváři v rozmezí dvou minut hned dvakrát inkasovali. První trefu Strak však rozhodčí neuznali a jednobrankové manko ještě do přestávky smazal Lucas Paquetá. Pro čtvrtý tým tabulky se jednalo o první inkasovaný ligový gól od 6. listopadu. Na dobrém výkonu hostů se podílel zejména Vladimír Coufal, záložník Tomáš Souček se na hřišti objevil až v 74. minutě.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport