Události Serie A: Po 50 letech bez remízy, nestárnoucí Di María nejlepší na hřišti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Serie A: Po 50 letech bez remízy, nestárnoucí Di María nejlepší na hřišti
Ángel Di María proměnil hned svou první střelu na branku.
Ángel Di María proměnil hned svou první střelu na branku.Profimedia
Bez překvapení, ale nikoliv bez zajímavostí. 1. kolo letošního ročníku italské Serie A nabídlo vcelku očekávané výsledky. Vítězně do ligy vstoupily všechny týmy, které patří mezi kandidáty na mistrovský titul. Svou roli zvládl jak obhájce AC Milán, tak i významně posílený AS Řím. Poprvé od sezony 1971/72 nebyla v úvodním kole nejvyšší italské ligy k vidění dokonce ani jedna remíza.

Vítězství na stadionu Salernitany bylo pro AS Řím povinností. Tým Josého Mourinha se ovšem s tlakem dokázal popasovat na výbornou, byť výsledkově to asi mohlo být lepší, jak ostatně přiznal i portugalský stratég. Tři body - a styl, jakým se k nim došlo - se však počítají.

Očekávání od AS Řím byla vysoká, někteří ho dokonce pasují do role černého koně v boji o mistrovský titul. Spokojenost tradičně náročných římských fanoušků s letními nákupy dokazoval plný stadion, který hnal domácí kupředu v posledním přípravném duelu se Šachťarem Doněck.

Právě proto se možná zdá, že výhra 1:0 na půdě týmu, který se v uplynulém ročníku zachránil s hodně odřenýma ušima, je málo. Legendární trenér Mourinho prohlásil, že by bylo lepší, kdyby AS Řím vyhrálo 5:0, ale na druhou stranu ocenil zkušenost, s jakou jeho svěřenci zápas zvládli. Navzdory snaze domácích nebyl v utkání žádný delší úsek hry, kdy se snad o vítězství měli bát.

Statistiky utkání Salernitana - AS Řím

A pochvalu zaslouží samozřejmě i Mourinho, který na konci loňského ročníku vrátil do Itálie evropskou trofej po dlouhých 12 letech. Do ofenzivy sice nasadil všechna svá esa, včetně nově příchozího Dybaly, v záloze ale překvapil. Z Manchesteru United dorazil Nemanja Matič, který chce překonat i Franka Lamparda v počtu utkání odehraných pod portugalským koučem, ale on vsadil na Bryana Cristanteho. A byl to právě "vojín Bryan", který svému týmu zařídil všechny tři body.

Parádičky dvojice Zaniolo - Dybala tentokrát sice ke gólu nevedly, jsou však příslibem do dalších zápasů. Chybělo skutečně jen velmi málo a Řím mohl o definitivním osudu duelu rozhodnout podstatně dříve, ale je jen otázkou času, než si nová spolupráce sedne. Zklidnění v koncovce pak jistě přijde i v podání loňského nejlepšího klubového střelce Tammyho Abrahama. V italské metropoli se mají na co těšit.

Povedený úvod za sebou mají i v Miláně, kde si obhájce titulu poradil s Udinese. Nebojácní hosté sice okamžitě vedli, Rossoneri ale prokázali zkušenosti a utkání otočili (4:2). Dvěma góly se na tom podílel Ante Rebič, který se přitom v základní sestavě AC Milán objevil poprvé od loňského října a branku na San Siru vstřelil dokonce po dlouhých 482 dnech! Skvělý úvod chorvatského útočníka podtrhla i skutečnost, že svým výkonem z 1. kola vyrovnal svůj střelecký účet za celou minulou sezonu dohromady.

Režisérem milánského obratu byl překvapivě Brahim Díaz, se kterým se na podobnou roli, stejně jako v případě Rebiče, možná tolik nepočítalo. Šikovný Španěl ale po příchodech Origiho a De Ketelaereho nerezignoval a rozhodl se o místo v sestavě bojovat. A jak je vidět, tak úspěšně, byl totiž u všech čtyř zásadních akcí, které vedly k milánským gólům.

Zaplněné San Siro, kam dorazilo přes 70 tisíc diváků, nejvíce na úvodní klání sezony od roku 2009, tak bylo spokojené. I proto, že vidělo v úvodních 15 minutách hned tři góly, což se v prvním kole italské Serie A stalo naposledy v ročníku 1991/92.

Statistiky utkání AC Milán - Udine

Hráč kola

S úkolem stát se dvorním nahrávačem srbského kanonýra Dušana Vlahoviče dorazil do Itálie nestárnoucí Ángel Di María. Své poslání splnil na výbornou hned v úvodním kole, v němž proti Sassuolu proměnil svou první střelu na branku. Ve druhém dějství navíc přihrál na jednu ze dvou tref Vlahoviče, který chce letos dosáhnout na metu 30 gólů, ale po nevydařené přípravě o jeho prohlášeních někteří pochybovali.

Argentinský křídelník Di María nezůstal jen u toho, diváky bavil parádičkami a při svém střídání si vysloužil potlesk zaplněného Allianz Stadium vestoje. Jedinou kaňkou na výsledku 3:0 pro Bianconeri bylo, že Di María odcházel kvůli zranění. Pokud se ukáže jako vážnější, bude to pro Juventus problém. Byl totiž nejlepší na hřišti.

Statistiky utkání Juventus - Sassuolo

Gól kola

Turínské FC vstoupilo do sezony výhrou na půdě nováčka z Monzy navzdory nekončícím problémům s útočníky. Klub před létem opustil po sedmi letech tahoun Andrea Belotti, kterého měl nahradit nově zvolený kapitán Saša Lukič. Jenže ten na poslední chvíli před odjezdem autobusu zavolal trenérovi, že nikam nejede a chce z Turína odejít.

Kouč Jurič ale zachoval chladnou hlavu. Ukázal na Antonia Sanabriu, který se za důvěru odvděčil pohlednou, a hlavně vítěznou trefou. Ke špatnému odkopu domácí obrany se dostal záložník Ricci, jehož pokus nejspíš mířil mimo, Sanabria se však položil do vzduchu a v akrobatické pozici napálil míč do branky, ve které skončil i on sám.

Statistiky utkání Monza - Turín