United se odveta proti Leedsu vydařila, Citizens odpověděli výhrou nad Villou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
United se odveta proti Leedsu vydařila, Citizens odpověděli výhrou nad Villou
Aktualizováno
Rashford se podílel již na 17. brance v posledních 15 zápasech.
Rashford se podílel již na 17. brance v posledních 15 zápasech.AFP
Manchester United ve 23. kole Premier League zvítězil na hřišti Leedsu 2:0 a spravil si tak chuť z několik dní starého duelu, v němž se stejným soupeřem v domácím prostředí jen remizoval. Jak už začalo být poslední dobou u Rudých ďáblů zvykem, gólovou zodpovědnost na sebe vzal Marcus Rashford, jenž v závěrečné desetiminutovce hlavou překlopil utkání na stranu hostů a zároveň svůj tým dočasně posunul v tabulce na druhé místo před městského rivala. Z něj ho poté ale opět sesadil městský rival City, který porazil Aston Villu 3:1

Leeds – Manchester United 0:2

Stejně jako v předešlém shledání mohli jít do brzkého vedení The Whites. Po dlouhém centru do vápna profitovali domácí z nedůrazného bránění a do zakončení se dostal Crysencio Summerville, jeho dorážka však těsně přelétla břevno. Red Devils se poté snažili převzít otěže zápasu, jenže agresivní presink soupeře se jevil jako nepřekonatelná překážka. Vyrovnané klání bohaté na souboje se snažil osvěžit gólem Bruno Fernandes, jeho pokusy ale postrádaly potřebné parametry. V závěru půle se znovu připomněla hrozba z pravého křídla Summerville, zmatek červené defenzivy však nevyšel v jeho prospěch.

Statistiky zápasu Manchester United – Leeds
Statistiky zápasu Manchester United – LeedsOpta by Stats Perform

I v úvodu druhého dějství oživil hru okamžitý nástup Leedsu. Efektivní přímočarost vyústila hned v trojici šancí pro domácí, v krušných minutách však mohli obránci Manchesteru děkovat Davidu de Geovi a lehkým nepřesnostem v zakončení soupeře. Výrazná převaha v držení míče se hostům poprvé vyplatila v 63. minutě, rána Dioga Dalota ale pouze otřásla břevnem. Že fanoušky Oranjes týmu čeká světlá budoucnost, znovu naznačil Summerville v 79. minutě. To se totiž nizozemský mladík znovu řítil do vápna, střelu z úhlu ovšem brankář vychytal. Gól byl konečně k vidění o minutu později díky Rashfordovi, jenž se gólovou hlavičkou podílel již na 17. brance v posledních 15 zápasech. V závěru pojistil vedení impozantním průnikem Alejandro Garnacho.

Manchester City – Aston Villa 3:1

Aston Villa potvrdila, že je v bránění standardních situací jedním z nejhorších týmů v lize, když si Rodri už ve čtvrté minutě naběhl na centrovaný míč z rohového kopu a překonal mistra světa Emiliana Martíneze. O několik minut později nedokázal Ilkay Gündogan zužitkovat ohromnou šanci, když v souboji jeden na jednoho vytáhl Martínez důležitý zákrok. Standardní situace nadále dělaly Aston Ville problémy, ale hráči Citizens nedokázali protlačit míč za Martínezova záda.

Statistiky zápasu Manchester City – Aston Villa
Statistiky zápasu Manchester City – Aston VillaOpta by Stats Perform

To se povedlo až Gündoganovi ve 39. minutě, když využil zaváhání obrany a přesné přihrávky od Erlinga Haalanda. Dvě minuty před koncem nastavení prvního poločasu přidal třetí branku z penalty Riyad Mahrez. Trenér Pep Guardiola nechal na druhý poločas odpočinout kromě Rúbena Diase také Haalanda, ten tak nezvýšil náskok v tabulce střelců. I přesto, že hráči Citizens ubrali ve svém tlaku, stále bez problému kontrolovali tempo střetnutí a nenechali Lvy ani čichnout k domácí brance.

Hrubá chyba Bernarda Silvy přece jen darovala Aston Ville první šanci. Tu v 61. minutě zkušeně proměnil Ollie Watkins, který zkorigoval stav utkání na 3:1. Posledních 10 minut se neslo ve znamení pálení šancí. Nejdříve nově příchozí Philippe Coutinho svou daleknosnou střelou netrefil branku a poté Mahrez z bezprostřední blízkosti nesmyslně přestřelil.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport