Vyrovnávací gól? Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké, posteskl si Guardiola

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vyrovnávací gól? Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké, posteskl si Guardiola
Vyrovnávací gól? Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké, posteskl si Guardiola
Vyrovnávací gól? Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké, posteskl si GuardiolaProfimedia
Byl to očekávaný souboj, o kterém se hodně mluvilo. Příběh manchesterského derby neutichne ani po jeho skončení. Logicky. Šlo totiž o hodně a opět úřadoval systém VAR. Kontroverzní rozhodnutí, které přihrálo United vyrovnávací branku, nenechalo klidným Pepa Guardiolu (51), jenž po porážce City 1:2 komentoval výrok sudích s ironickým tónem. “Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké,” řekl po zápase španělský trenér.

City na Old Trafford vedli díky hlavičce Jacka Grealishe 1:0, v 78. minutě však po kontroverzní situaci inkasovali. Vyrovnávací trefě Bruna Fernandese, která nebyla zprvu uznána, totiž předcházelo zjevné ofsajdové postavení Marcuse Rashforda. Reprezentační útočník Anglie si naběhl na průnikovou přihrávku, těsně před míčem však zastavil a přenechal pozici svému spoluhráči – svým chováním však zcela jednoznačně ovlivnil soupeře.

Rozhodčí však po intervenci VARu vyhodnotili situaci jako takzvaný "mrtvý ofsajd" a gól uznali. V ochozech Divadla snů propukla euforie, zatímco na lavičce Citizens zděšení. "Co říkám na vyrovnávací gól United? Nic. Víme, kde jsme hráli. Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké," pronesl s ironickým tónem po zápase trenér City Guardiola.

Španělského kouče a jeho svěřence štvalo, že VAR ignoroval přítomnost Rashforda, která zjevně ovlivnila pozornost brankáře Edersona i možnosti zasáhnout obránce Manuela Akanjiho. "Rashford byl v ofsajdu, Fernandes ne. Rashford odvedl pozornost našeho brankáře a stoperů. Tak to prostě bylo," dodal zkušený kouč.

Frustraci Guardioly chápal i trenér domácích Erik ten Hag. "Chápu to i z druhé strany – samozřejmě je to matoucí moment, ale když se řídíte pravidly, tak se Rashford míče nedotkl, nezasáhl a je to gól," řekl Nizozemec.

Své k nepřehlednému momentu, který rozhýbal diskuze v celé fotbalové Evropě, řekl i samotný střelec Bruno Fernandes. "Marcus mě viděl v lepší pozici a přenechal mi míč. Nevěděl jsem, zda je někdo z nás v ofsajdu nebo ne. Situaci jsem dohrál a dal jsem gól," dodal kapitán United.

Jeho spoluhráči nakonec před domácím publikem dokonali obrat. Čtyři minuty po vyrovnávací brance se o slovo přihlásil mladík Alejandro Garnacho, který v šestnáctce na dvakrát dostal míč do malého vápna, kde se z bezprostřední blízkosti nemýlil Rashford. United tak výrazně promluvili do boje o titul – svého městského rivala totiž stáhli na rozdíl jediného bodu a vedoucímu Arsenalu dali možnost po nedělním severolondýnském derby s Tottenhamem odskočit na čele Premier League o osm bodů.

Detail zápasu Man. United – Man. City 2:1