Útočníků Sparty je mi mnohdy líto, říká bývalý snajpr Letenských David Lafata

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Útočníků Sparty je mi mnohdy líto, říká bývalý snajpr Letenských David Lafata
David Lafata nastřílel v lize 198 gólů.
David Lafata nastřílel v lize 198 gólů.
AC Sparta Praha
Se 198 trefami je pořád nejlepším střelcem ligové historie. A vzhledem k tomu, že nejlepší aktivní kanonýr Jakub Řezníček má o 110 zásahů méně, ještě jím David Lafata (41) řadu let zůstane. "V poslední době se mi líbí olomoucký Chytil, ale mohl by dávat víc gólů," říká Lafata v rozhovoru pro Livesport Zprávy. Jeho názory mají váhu, málokdo rozumí duši útočníka jako on. Navíc ty mladé momentálně v akademii Dynama České Budějovice trénuje.

Všechny tři vaše bývalé kluby, za něž jste v lize nastupoval, mají problémy. České Budějovice a Jablonec se musejí obávat sestupu, Sparta má daleko k titulu. Jaký osud prožíváte nejvíc?

"Všem týmům fandím, vždycky je to střídavě oblačno. Přiznám se, že asi nejvíc sleduju Spartu, protože tam mám nejvíc známých, končil jsem tam. Co se týče ostatních dvou týmů, nechci, aby to vyznělo špatně, ale Budějovice jsou na boj o záchranu zvyklé. Zato Jablonec mi tam úplně nepatří. A myslím si, že to bude mít těžké."

Proč se do takových sfér vůbec dostal? S Petrem Radou na střídačce a s vámi v útoku to bylo nemyslitelné…

"I velké týmy mají období krize. Jenže tou si podle mě Jablonec prošel už v minulé sezoně, kdy zachraňoval ligu až v nadstavbě. Myslím, že dobře posílil, kádr má slušný, jenže nezachytil začátek a už se v tom plácá. Pak je to vždycky těžké dohnat."

Aktuálně je na první sestupové příčce, o bod právě za Budějovicemi…

"Opticky to vypadá, že je Jablonec ještě pořád v klidu, jenže i vzhledem k jeho rozlosování o něj mám trošku strach, aby to nebyl boj o přežití nebo úplně dokonce o holý život. Jablonec byl zvyklý hrát o poháry, i lidi kolem jsou překvapeni, nervozita tam bude větší než v týmech, které to zažívají pravidelně."

Pojďme ke Spartě, nejdiskutovanější z oné trojice. Naposledy sice nastřílela Boleslavi čtyři góly, ovšem nadšením zrovna hráči ani trenér nezářili…

"Za mě dobré tři body. Pro lidi hezké, že padlo pět branek. Nechci kritizovat, ovšem představoval bych si projev Sparty lepší. A sami hráči určitě taky. Když budou podávat špatné výkony a vyhrávat, nikdo jim to vyčítat nebude. Nicméně kdyby byla Boleslav produktivnější, mohlo to být zajímavé."

Co teď nejvíc trápí Spartu? Rychlost zálohy? Absence tvořivého středového hráče typu Bořka Dočkala? Nejistá obrana?

"Z mého pohledu jí schází nějaký kreativní hráč. Po odchodu Bořka Dočkala a Adama Hložka, který Spartu táhnul, byť v mladém věku, zatím adekvátní náhradu za tyhle dva nevidím. Pozoruju to z pohledu útočníka a kluků vepředu je mi líto. Nedostanou kloudný balón, na můj vkus ani nemá Sparta tlak, že by soupeře přikovala na poločas do vápna, útočníci by dostávali jeden centr za druhým a byli v šancích. Viděl jsem zápas v Olomouci i teď s Boleslaví a jak už jsem řekl, bylo mi útočníků chvilkami líto."

Jan Kuchta vypadá na hrotu odříznutý od hry…

"Proti Boleslavi nebyl úplně nadšený, když střídal, rozumím mu. Nabízelo se totiž, že Boleslav otevře hru a bude šance se do něčeho dostat. Což se pak ukázalo a slíznul to Minčev." (usmívá se)

Není to, o čem mluvíte, dané tím, že Sparta má zkrátka kádr spíš na hru dozadu?

"Nastupuje teď v rozestavení 3-4-3, dobře, jsou tam tři ofenzivní hráči, ale zbytek je defenzivní. Možná, že když hráli 4-5-1, nebo systémem sice s jedním útočníkem, ovšem se dvěma kreativními záložníky a dvěma opravdovými křídly, ne beky, bylo to možná dopředu silnější než teď. Současný trenér zkrátka vyznává tenhle styl."

V čem se liší Sparta z vašich dob, čili sedm, osm let zpátky, se současnou?

"Většinou proti ní soupeři brání, to zůstalo. Jenže dřív si s tím uměla poradit. A když nějaký zápas nevyšel, bylo to tím, že se neproměnily šance. Dnes mi přijde, že je to spíš brejkové mužstvo a když někdo zaleze, hraje se jí hůř. A nemá ani příležitosti. Když si třeba vezmu zápas Plzně s Hradcem, prohrála jen proto, že je neproměnila. Sparta je v Olomouci neměla."

David Lafata o formě Bohemians.
Opta by Stats Perform / AC Sparta Praha

O víkendu Spartu čeká derby s Bohemians. Zápas třetího se čtvrtým a další těžký test…

"Jsem zvědavý. Bohemka je v laufu, jaro odstartovala parádně, hraje hezký fotbal, dá se na to koukat. Sparta, jestli se chce udržet ve hře o titul, musí vyhrát. Myslím, že by jí styl soupeře mohl spíš sedět, kdyby proti ní chtěl taky hrát."

O prvenství v lize se přetahují Slavia s Plzní, za nimi je Sparta. Nejlepším střelcem ligy je ovšem Jakub Řezníček z Brna, jež hraje o záchranu. Kdo je pro vás nejlepším útočníkem soutěže?

"Klobouk dolů před Kubou, hraje v týmu, který v zápasech nedominuje. Ve Slavii je to těžší v tom, že se sestava točí a v útoku se střídá hodně lidí. A ve Spartě je to dané tím, že… Myslím, že Kuchta i Čvančara gól dát umějí, jsou schopni si míč ve vápně najít."

Trochu jste mi utekl z otázky. Zeptám se jinak. Je v lize nějaký útočník, na kterého by fanoušci chodili, třeba jako kdysi znamenalo jít na Spartu vlastně jít se podívat na Lafatu?

"Krásně se koukalo na Adama Hložka, i když to nebyl úplně klasický útočník. Co předváděl v jeho letech, to byla nádhera. Docela se mi líbí Chytil v Olomouci, i když bych řekl, že není úplně gólový. Ovšem odpracuje toho mraky. A že půjde do Slavie? Je to asi logické, i když já bych ho radši viděl ve Spartě. (usmívá se) Pan Priske ale asi vyhledává jiné typy hráčů, nebo se orientuje do zahraničí. Každého věc."

Čím přesně vás upoutal Chytil?

"Už se mi líbil dřív, i když bych řekl, že gólů by mohl dávat víc. Cením si na něm, že vždycky na hřišti nechá všechno. Je silný zády k brance, dokáže se otočit, sklepnout míč… Totéž  dokáže i zmíněný Čvančara, ale není z mého pohledu tolik využitý…"

V Českých Budějovicích působíte u dorostu coby trenérský specialista na útočníky. Vychováváte si nástupce…

"Jsem zaměstnaný na jednom budějovickém sportovním gymnáziu, kde mají jako kmenový sport fotbal. Tam jsem dopoledne ještě s dalšími dvěma kolegy. A 90 % studentů je z akademie Dynama. V pondělí pak chodím do klubu na postové tréninky pro útočníky."

Pro srovnání – jsou současní forvardi v dorostu jiní, než jste v jejich letech býval vy?

"Je doba internetu a sociálních sítí, dnešní kluci vidí všechny triky, které dělá Ronaldo a jiní. Je nádhera na ně koukat, i když plno z nich je v zápase nepoužitelných. (směje se) A jinak… Nevím, jak to říct. Mladí čekají spásu, převratnou myšlenku. Pořád čtou o moderních metodách, ale princip fotbalu je pořád stejný, i když se hra samozřejmě vyvíjí. U útočníků to bylo, je a bude o zakončení. A to je věc tréninku, opakování. Možná někdo řekne, že jsem ze staré školy, já v tom však žádnou vědu nevidím. Nic nadčasového klukům neprozradím. Spíš se jim snažím poradit, jak to vidím a cítím já."

Co vlastně dnešním mladým fotbalistům dělá problém? Instinkt? Herní myšlení?

"Všeobecně nynější děti málo cítí hru. Kam je člověk postaví, tam je najde. Řeknu: Budeme nabíhat v okruhu penalty. To vyjde v devíti z deseti případů, ale v tom zbylém musím vidět, že tam míč nemůže projít. A pak se diví: Trenére, říkal jste, že máme nabíhat tam… Schází invence, cit, přirozenost. Předvídání, kam se může míč odrazit, kam si mám naběhnout. Spíš tak kluky po hřišti posouváme jako figurky. Ale v Česku je to problém ve víc sportech."

Není právě tohle příčina toho, že český fotbal už neprodukuje střelce-zabijáky a za řadu let vygeneruje všehovšudy jednoho Patrika Schicka?

"Možná to tak je, do toho bych se vůbec nechtěl pouštět. Řeknu jinou věc. Nedávno jsem sledoval mistrovství světa hokejových dvacítek. Moc se mi kluci líbili. V debatách expertů mě pak zaujalo, když se většina z nich shodla na tom, že hráče zachránilo, že odešli do ciziny. Tak jsem si o tom přemýšlel a říkal jsem si: Co je špatně? Není to jen otázka hokeje. Pořád čteme o tom, že máme moderní trenéry, že jezdí na stáže a pak naše reprezentanty zachrání to, že jdou ven? Tak buď ti trenéři na stážích nedávají pozor (směje se), nebo v tom hledáme vědu, která v tom není…"