V jiné zemi, v jiných barvách. Emery a Lopetegui po třech měsících znovu proti sobě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V jiné zemi, v jiných barvách. Emery a Lopetegui po třech měsících znovu proti sobě

Unai Emery povede Villans do prvního West Midlands derby.
Unai Emery povede Villans do prvního West Midlands derby.AFP
Premier League se španělským nádechem. Středeční program anglické ligy ozdobí West Midlands derby. A zároveň souboj dvou trenérů z Baskicka. Na lavičku domácí Aston Villy usedne Unai Emery (51), zatímco jeho krajan Julen Lopetegui (56) bude ve Villa Parku hájit zájmy Wolverhamptonu. Oba koučové se setkají znovu po třech měsících, tentokrát však v jiné zemi a tím pádem i v jiných barvách.

Lopetegui a Emery. Trenéři, kteří se narodili ve městech zhruba 40 kilometrů od sebe, se setkávají za nových podmínek. Naposledy se v polovině září střetli jako kormidelníci Sevilly a Villarrealu v rámci 6. kola španělské LaLigy, o čtvrt roku později proti sobě půjdou na půdě Premier League. První jmenovaný dostal po vyhazovu v Seville nabídku z Wolverhamptonu, zatímco Emery vyslyšel tak trochu nečekaně vábení z Aston Villy.

Oba si před šestým vzájemným duelem skládali komplimenty. "Je to dobrý kouč," chválil Emery svého krajana před bitvou v anglickém Birminghamu a dodal: "Má dostatek zkušeností, které se rozhodl přenést do Premier League. A to je fantastické, protože čelit jeho týmům je velká výzva."

Otázkám na střet s krajanem se nevyhnul ani bývalý trenér španělské reprezentace. "Známe se velmi dobře. Pochází ze stejné části Španělska jako já, takže o sobě hodně víme," řekl Lopetegui na adresu Emeryho a následně se sklonil před jeho schopnostmi: "Je velmi dobrý trenér, což ostatně ukázal v Anglii, ve Španělsku i ve Francii. Během svého krátkého působení odvádí dobrou práci také v Aston Ville."

Když se před třemi měsíci oba utkali naposledy, zrodila se mezi Villarrealem a Sevillou remíza 1:1. Stejný výsledek by ve středu víc potěšil Wolves, kteří v boji o záchranu počítají každý bod. "Podle mého názoru je (Aston Villu) hodně posunul. Přeji mu jen to dobré, ale ne teď. Teď máme každý své povinnosti a oba chceme vyhrát," podotkl Lopetegui.

Oba trenéři se v roce 2022 potkali i na jaře a znovu se rozešli smírně. Tentokrát měl bod o poznání sladší příchuť pro Lopeteguiho Sevillu, neboť až v 95. minutě srovnával na 1:1 Jules Koundé. O poznání divočejší utkání zažili oba v květnu 2021. Lopetegui už sice na drtivou porážku 0:4 ze stadionu La Cerámica zapomněl, na cestě do Villa Parku by však měl použít tento duel jako odstrašující příklad. 

Emeryho "Villans" jsou totiž v dobrém rozpoložení, když si naposledy vyšlápli venku na Tottenham (2:0). "Jde o derby. Bude to velmi dobrý zápas na našem stadionu, s našimi fanoušky. Chceme si to užít," řekl bývalý kouč Arsenalu či PSG před West Midlands derby.

Ačkoliv to bude pravděpodobně to poslední, na co bude Emery před druhým z pěti duelů, které jeho tým během 21 dnů absolvuje, myslet, má s příštím soupeřem Villy nevyřízené účty. V dobách svého působení u Gunners totiž Wolves ani v jednom ze tří případů neporazil (0-2-1). Nikterak zářná není ani jeho osobní bilance proti krajanovi Lopeteguimu (1-2-2). Dokáže ji vylepšit?