Slavné značky na ústupu. Jak se tradiční anglické kluby ocitly na chvostu tabulky?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavné značky na ústupu. Jak se tradiční anglické kluby ocitly na chvostu tabulky?

Slavné značky na ústupu. Jak se tradiční anglické kluby ocitly na chvostu tabulky?
Slavné značky na ústupu. Jak se tradiční anglické kluby ocitly na chvostu tabulky?Profimedia
V minulosti platily za velké hráče. Jejich dresy jsou spojeny s velkými jmény, která pobíhala po trávnících ikonických stadionů. Řeč je o slavných klubech Premier League, které zůstávají v probíhající sezoně výrazně za očekáváním. Everton, West Ham United i Wolverhampton přitom disponují kvalitními kádry.

Everton

17. místo, 14 bodů, 3-5-8

Jeden z nejtradičnějších anglických klubů. Majitel devíti ligových titulů. Pětinásobný vítěz FA Cupu. A vůbec nejdéle působící tým v nejvyšší anglické soutěži. Everton je neodmyslitelně spjatý s elitním klubovým fotbalem na britských ostrovech.

Zatímco v sezoně 2013/2014 sahal liverpoolský celek v Premier League po elitní čtyřce a pod vedením trenéra Roberta Martineze nakonec skončil pátý, v posledních letech je tomu úplně jinak. Minulý rok měli Toffees namále, v lize bojovali o udržení do poslední chvíle, přičemž místenku mezi anglickou smetánkou si zajistili až kolo před koncem soutěže obratem proti Crystal Palace z 0:2 na 3:2.

Stejně jako v poslední sezoně, i nyní vede celek z Goodison Parku legendární záložník Albionu Frank Lampard. Jenže slavná "8" pamatuje o poznání "sladčí" Karamelky. Doby, kdy dres Evertonu oblékali velikáni typu Wayna Rooneyho, Tima Cahilla či Leightona Bainese jsou zkrátka pryč.

Ani teď však Toffees nedisponují kádrem, který by je měl odsuzovat k bojům o záchranu. Podle serveru Transfermarkt má hodnotu zhruba 407 milionů eur (asi 9,850 miliard korun), což je průměr Premier League (10.). S podstatně levnějším zbožím letos operuje Fulham (240 milionů eur) či Brentford (306 milionů), jimž patří v tabulce Premier League aktuálně deváté, respektive desáté místo.

Jména jako Anthony Gordon (21 let, 40 milionů eur), Amadou Onana (21, 35) či Dominic Calvert-Lewin (25, 30) jsou spíše přísliby do budoucnosti. Ale zkušení hráči, kteří za sebou mají reprezentační starty, by měli tým držet v daleko poklidnějších vodách – brankář Jordan Pickford (28), obránci James Tarkowski (30), Conor Coady (29) či defenzivní štít Idrissa Gueye (33).

Na druhou stranu nutno říct, že Everton při dlouhodobém zranění Calverta-Lewina a odchodu Richarlisona postrádá opravdového střelce. Kanonýra, jakým byl v minulosti například Romelu Lukaku. A proto v současnosti strádá. Jeho slabina není v defenzivě, však s 19 obdrženými góly (6. nejlepší v lize) patří mezi lepší polovinu Premier League, ale v ofenzivě – tam se zatím prosadil pouze 12krát (3. nejhorší).

West Ham United

16. místo, 14 bodů, 4-2-10

Další z tradičních klubů, oproti Evertonu však s výrazně chudší pohárovou historií. Kladiváří získali "pouze" třikrát FA Cup, jednou Communnity Shield a jednou Pohár vítězů pohárů. Londýnský celek je však poslední desetiletí součástí Premier League, v níž dokázal v ročníku 2020/21 dokonce obsadit skvělou šestou příčku.

Také o rok později, tedy minulou sezonu, dokráčeli Hammers skrz slavnou ligu až do pohárové Evropy. Tentokrát stačilo svěřencům trenéra Davida Moyese sedmé místo. Po letech trápení ve spodních, leč klidných vodách tabulky příjemná změna, která vedla k zvýšení reputace.

Lepší jméno, lepší posily. Do východního Londýna se začala stěhovat zajímavá jména včetně tří českých. Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. Poslední jmenovaný si sice na Olympijském stadionu nevybojoval postavení, jeho dva krajani však ano. A zejména první jmenovaný doslova výsostní. Pod vedením skotského kouče Davida Moyese se Souček těšil a nadále těší velkému hernímu vytížení.

Forma West Hamu je však velmi totožná s tou Součkovou. Kapitán české reprezentace patřil v prvních dvou sezonách k nejlepších středopolařům Premier League a Kladiváři právem bojovali o elitní čtyřku. Teď je však vše jinak. Velké investice do kádru hatí defenzivní styl konzervativního Moyese. Do Londýna přišli Lucas Paqueta, Gianluca Scamacca či Said Benrahma. Co jméno, to ve fotbalové Evropě pojem. Na hru Hammers to však mělo spíše negativní vliv.

To, že West Ham disponuje velice kvalitním kádrem a aktuálně hraje velmi pod očekávání, jasně ukazuje pohled na server Transfermakrt. Dražší kádr má kromě "Big Six" pouze Aston Villa. Výsledek? Kladiváři aktuálně okupují 16. příčku tabulky, jsou ohroženi sestupem a jejich největší ofenzivní zbraní je třígólový Benrahma, který se přitom hned dvakrát prosadil z pokutového kopu.

Hammers zkrátka chybí volnost směrem kupředu. Zbraní má dostatek – Paqueta, Bowen, Scamacca, Fornals, Cornet či Lanzini? O takové individuální síle by si mnohé mančafty v lize mohli nechat jen zdát. A rozhodně netrpí ani defenziva, kterou drží uprostřed hřiště vedle Součka klenot anglické kopané Declan Rice.

Wolverhampton

18. místo, 13 bodů, 3-4-9

Možná nejmenší jméno z vybraných klubů má Wolverhampton. Wolves se do Premier League vrátili v roce 2018 a okamžitě si získali srdce mnoha nezávislých fanoušků. Energetická hra, ale i velký počet Portugalců – tak se dali Vlci na první dobrou okamžitě poznat.

Dvě sedmá místa vystřídala třínáctá příčka a odvolání Nuna Espírita Santa. Loni Wanderers uhráli 10. pozici a od postupu do nejvyšší soutěže se tak zatím pokaždé vyhnuli bojům o záchranu. Tedy až doteď. Před světovým šampionátem v Kataru patřila Wolves poslední příčka v Premier League a vedení muselo reagovat. Ještě před pauzou tak angažovali renomovaného Španěla Julena Lopeteguiho.

A bývalý lodivod španělské reprezentace či Realu Madrid si nemůže stěžovat. Ve městě nedaleko Birminghamu operuje s kádrem v hodnotě 364 milionů eur (asi 8,8 miliardy korun) a mimo jiné vede hráče jako jsou Rubén Neves (40 milionů eur), Matheus Nune (45 milionů) či Pedro Neto (32 milionů).

Jediné, na co si může zkušený kouč stěžovat, je absence zkušeností v defenzivě. Po odchodu kapitána Conora Coadyho či Romaina Saisse Wolves postrádají vůdčí typ v obranné linii. Nejstaršímu obránci – Nelsonu Semedovi – je 29 let, zatímco uprostřed obrany se sází na Maxe Kilmana (25) či Nathana Collinse (21).

I s nimi je však Lopetegui odhodlaný boj o záchranu zvládnout. První malý krůček už udělal – po restartu Premier League zdolal v důležitém utkání 2:1 Everton.

Tabulka Premier League (30.12.)
Tabulka Premier League (30.12.)Livesport