Valencia se stal historicky nejlepším střelcem Ekvádoru na MS: Můžeme dojít daleko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Valencia se stal historicky nejlepším střelcem Ekvádoru na MS: Můžeme dojít daleko
Enner Valencia se zapsal do historie ekvádorského fotbalu.
Enner Valencia se zapsal do historie ekvádorského fotbalu.Reuters
Kapitán ekvádorské reprezentace Enner Valencia (33) měl už před úvodním zápasem MS proti Kataru ve své vlasti status fotbalové ikony, však mu také doma říkají Superman. A po utkání, které rozhodl dvěma trefami, se může těšit na ještě větší pozornost. Svůj rekordní počet gólů za národní tým navýšil na 37 a druhému Agustínu Delgadovi (47) utekl na rozdíl šesti branek. Navíc se stal historicky nejlepším střelcem Ekvádoru na MS.

Na penaltu z 16. minuty, kterou s přehledem uklidil do spodního rohu branky, navázal kanonýr Fenerbahce o čtvrt hodiny později přesnou a razantní hlavičkou. Ke třem gólům z šampionátu 2014 tak přidal další dva – žádný z jeho krajanů se na MS neprosadil vícekrát, druhý Delgado zůstal na třech.

Valencia, který je jediným pamětníkem poslední účasti Ekvádoru na turnaji v Brazílii, se navíc mohl stát i autorem nejrychlejšího gólu v zahajovacím utkání mistrovství světa. Jeho trefa ze třetí minuty byla ale na základě videa odvolána pro těsný ofsajd jeho spoluhráče Michaela Estrady

Sestřih utkání Katar – Ekvádor
Livesport CZ

"Byl jsem přesvědčen, že bude platit. Michael by si měl něco udělat s nehty na nohou, protože to bylo hodně těsné," zmínil s nadsázkou reprezentační trenér Gustavo Alfaro útočníka, jehož noha se dostala za ofsajdovou čáru.

Valencia, který si při střídání 15 minut před koncem vychutnal ovace fanoušků, obléká reprezentační dres 10 let. Začínal jako křídlo, ale během kvalifikace na mistrovství světa 2014 se vyprofiloval na útočníka.

"Tolikrát jsem snil o vítězství v tomhle úvodním zápase. To, že se mi podařilo skórovat a pomoci týmu získat tři body, je jako sen," vyprávěl po utkání Valencia. "Podařilo se nám dát rychlé góly, které nám pomohly získat kontrolu nad zápasem. Myslím, že tu můžeme předvádět dobré výkony a dojít daleko."

Tři góly na šampionátu v Brazílii vynesly Valenciovi přestup do West Hamu, který jej v červenci 2014 koupil z mexického celku Pachuca za 12 milionů liber (330 milionů korun). Angažmá u Kladivářů mu ale nevyšlo podle představ a po dvou sezonách putoval na hostování do Evertonu. Tam to ale bylo ještě horší, prosadil se jen třikrát v 21 ligových zápasech.

Nyní působí ve Fenerbahce, kde se mu daří. Se 13 góly dokonce vévodí pořadí ligových střelců. A nyní po Němci Miroslavu Klosem (2006), Brazilci Neymarovi (2014) a ruském útočníkovi Denisu Čeryševovi (2018) dokázal vstřelit dva góly v zahajovacím zápase mistrovství světa.