Franz Beckenbauer zemřel: Velikán, který formoval německý fotbal jako nikdo jiný, reaguje svět

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Velikán, který formoval německý fotbal jako nikdo jiný. Svět reaguje na smrt Beckenbauera
Franz Beckenbauer platil za jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob.
Franz Beckenbauer platil za jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob. Profimedia
Fotbalový svět reaguje na smrt Franze Beckenbauera (†78). Císař Franz byl legendou nejen německého, ale i evropského a světového fotbalu. MS ovládl jako hráč i jako trenér, s Bayernem čtyřikrát vyhrál Bundesligu a třikrát tehdejší Pohár mistrů.

Prezident FIFA Gianni Infantino vyzdvihuje skutečnost, že Beckenbauer zůstal skromný. "Navzdory úspěchům, triumfům a své popularitě byl vždy nohama na zemi. V roce 1974 se stal prvním kapitánem, který pozvedl současnou trofej pro mistra světa, a zopakoval to jako trenér v roce 1990."

"Fotbal přišel o jednoho ze svých velikánů, který formoval německý fotbal jako nikdo jiný," stojí v příspěvku Schalke na sociální síti X.

Pro trenéra německé reprezentace Julian Nagelsmann zůstane Beckenbauer nejlepším fotbalistou německé historie. "Jeho verze role libera změnila fotbal. Nad trávníkem se vznášel. Jako hráč a později jako trenér byl impozantní, byl nad vším. Ani zdravotní problémy a rány osudu nemohly otřást aurou, kterou si udržel až do konce."

Benfica Lisabon se loučí fotkou, na níž je Beckenbauer s portugalskou legendou Eusébiem, a prostým: "Sbohem, Franzi Beckenbauere."

"Císař byl výjimečný hráč, úspěšný trenér a populární glosátor," zmiňuje UEFA, která Beckenbauera označila za jendoho z nevjětších synu evropského fotbalu.

"Franz je největší osobnost, jakou kdy Bayern Mnichov měl. Jako hráč, trenér, prezident, člověk: nezapomenutelný. Nikdo se mu nikdy nevyrovná. Byl to můj přítel, jedinečný souputník a dar pro nás všechny," loučí se s někdejším spoluhráčem UIi Hoeness.

Fanouškovská stránka Bayernu a německého fotbalu připomíná výčet všech trofejí, které mnichovský rodák během kariéry vyhrál

Německá fotbalová reprezentace prostřednictvím svazového ředitele uvedla: "Císař byl inspirací pro více než jednu generaci, navždy zůstane zářícím světlem německého fotbalu."

"Císař odešel. Představoval eleganci, laskavost a přátelství. Provázel mě životem hodně dlouho. Přivedl mě k fotbalu jako Pelé, Cruyff nebo Charlton. Byl pro mě ztělesněním vysoké úrovně na hřišti i mimo něj," vyznává se trojnásobný držitel Zlatého míče Michel Platini.

Stanice DW Sport nabízí prostřednictvím dobových záběrů a fotek souhrn Beckenbauerovy kariéry.

Mistr světa z roku 1974 Wolfgang Overath se s úmrtím někdejšího spoluhráče těžko smiřuje. "Nedochází mi, že tu už není. Nebyl jen tím největším, kterého jsme v německém fotbale měli a kdy budeme mít, ale také to byl fajn chlap. Všechny převyšoval, ale přesto zůstával nohama na zemi. Ještě před třemi měsíci mi telefonoval k narozeninám se vší silou, kterou ještě měl."

Fotbal hraju srdcem a s láskou, říkal Beckenbauer