Zemřel Franz Beckenbauer, německému mistru světa bylo 78 let

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fotbal ztratil legendu, ve věku 78 let zemřel německý mistr světa Franz Beckenbauer
Beckenbauerovi bylo 78 let.
Beckenbauerovi bylo 78 let.Profimedia
Ve věku 78 let zemřel legendární německý fotbalista a trenér Franz Beckenbauer. Elegantní obránce s přezdívkou Císař získal kompletní sadu medailí z mistrovství světa, jako kouč národního týmu přidal zlato a stříbro. Nedělní úmrtí dvojnásobného držitele Zlatého míče oznámila jeho rodina.

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že můj manžel a náš otec Franz Beckenbauer zemřel pokojně ve spánku včera v neděli obklopen svou rodinou," uvedli blízcí jednoho z nejlepších fotbalistů historie v prohlášení pro média.

Beckenbauer byl na přelomu 60. a 70. let jednou z hlavních postav silné německé fotbalové generace a tahounem Bayernu Mnichov. S týmem tehdejšího Západního Německa si zahrál ve finále MS 1966, čtyři roky nato byl třetí a v roce 1974 dvoedl jako kapitán na domácím šampionátu reprezentaci k titulu.

S národním mužstvem také vybojoval v roce 1972 titul mistra Evropy a v roce 1976 při snaze o obhajobu podlehl ve finále Československu. S Bayernem vyhrál čtyřikrát Bundesligu a třikrát tehdejší Pohár mistrů.

V závěru kariéry zamířil Beckenbauer do USA, kde si spolu s další fotbalovou legendou Pelém zahrál za Cosmos New York. Po návratu do Německa získal ještě v roce 1982 německý titul s Hamburkem, ale brzy nato zahájil svou druhou kariéru.

Po neúspěchu na ME 1984 převzal Beckenbauer německou reprezentaci a hned na MS 1986 ji dovedl do finále, kde tým ztroskotal na Argentině Diega Maradony. Na dalším šampionátu v Itálii 1990 se však Němcům povedla odplata a Beckenbauer se po shodou okolností také nedávno zesnulém Brazilci Máriu Zagallovi stal druhým mužem historie, jenž získal titul mistra světa jako hráč i trenér. Později je napodobil ještě Francouz Didier Deschamps.

"Jeho úmrtí je ztráta pro fotbal i pro celé Německo. Byl jedním z největších jako hráč i trenér, ale také mimo hřiště," uvedl kapitán Beckenbauerových mistrů světa z roku 1990 Lothar Matthäus. "Franz Beckenbauer byl rozhodně nejlepším německým fotbalistou všech dob a jeden z nejúžasnějších lidí, které jsem poznal," dodal viceprezident Německého fotbalového svazu Hans-Joachim Watzke.

Beckenbauerovým třetím vrcholem pak bylo získání pořadatelství mistrovství světa 2006 pro Německo. Tato Letní pohádka, jak se šampionátu v Německu říká, byla vrcholem jeho funkcionářské kariéry, zároveň ji však provázela korupční aféra. Švýcarské úřady i etická komise FIFA Beckenbauera a další čelní německé funkcionáře vyšetřovaly ze zpronevěry a praní špinavých peněz.

Ze zdravotních důvodů nakonec slavný fotbalista v roce 2019 obžalován nebyl a případ skončil i vinou zpoždění v justičním systému v době koronavirové pandemie bez vynesení rozsudku.

Skandály však na jeho popularitě v Německu nic neubraly. "Udělal všechno, co se očekává, že Němci nebudou dělat. Rozvedl se, opustil své děti, utekl s přítelkyní, dostal se do problémů s daňovými úřady, znovu opustil přítelkyni," řekl dříve o svém spoluhráči z Bayernu a reprezentace Paul Breitner. "Ale všechno mu bylo odpuštěno, protože má dobré srdce, je to pozitivní člověk a vždy je připraven pomoci. Netají své slabosti a nezametá své chyby pod koberec," dodal mistr světa z roku 1974.