Vincenzo Montella exkluzivně: Derby Neapole proti Římu je pro mě srdeční záležitostí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vincenzo Montella exkluzivně: Derby Neapole proti Římu je pro mě srdeční záležitostí

Montella exkluzivně: Derby Neapole proti Římu je pro mě srdeční záležitostí
Montella exkluzivně: Derby Neapole proti Římu je pro mě srdeční záležitostíProfimedia
Vincenzo Montella (48), rodák z Neapole a bývalý hráč a trenér AS Řím, označil "Derby del Sole" za srdeční záležitost. V exkluzivním rozhovoru pro Diretta.it, italskou verzi Livesport Zpráv, navíc prozradil, že už 171. vzájemné střetnutí těchto dvou celků pro něj bude mít speciální náboj. S koučem kampánského mužstva Lucianem Spalletim (63) ho totiž pojí přátelství. Váží si také Josého Mourinha (60), kterého se Sevillou vyřadil z Ligy mistrů v době, kdy Portugalec vedl slavný Manchester United.

Montella aktuálně předvádí své trenérské umění v Turecku. Ve dvoumilionovém městě Adana, "křižovatce Východu a Západu", jak ho bývalý reprezentační útočník označuje, se už téměř dva roky snaží svým přístupem proměnit turecký fotbal.

V loňském roce jeho tým Adana Demirspor jako nově postoupivší ohromil zasvěcené i fanoušky a skončil v horní polovině tabulky Superligy. Italský trenér nechce přestat udivovat a doufá, že se jeho celku letos podaří dostat do pohárové Evropy. Až do minulého týdne byl navíc na třetím místě ligové tabulky, nyní je po neúplném 21. kole čtvrtý.

Na třetí příčku, ze které se dá jako z poslední postoupit do evropských soutěží, však ztrácí pouhý bod. Boj o titul je ale složitější záležitost. Nejblíže k němu mají první Galatasaray a druhé Fenerbahce. "Tyto dva týmy," přiznává Montella, "mají objektivně nejsilnější kádry.“

"My jsme se sebou ale spokojení. Naši fanoušci jsou také šťastní, protože jsme konkurenceschopní a hrajeme stejně dobře jako v loňském roce," těší Montellu. V lize, která je v boji o evropské pozice vyrovnaná, nesmí ovšem tým rodáka z Neapole ani na chvíli polevit: "Rozdíl bude v detailech, prodali jsme našeho nejlepšího hráče, o to je to složitější."

Pořadí na čele turecké Superligy
Pořadí na čele turecké SuperligyLivesport

Jsem doma v Neapoli i v Římě

Italský stratég ale na chvíli zaměří pozornost jinam. V neděli bude sledovat derby jemu velmi blízké, i když na dálku. Neapol a Řím se proti sobě postaví hned v první den druhé poloviny sezony ve střetnutí, které má mnoho zajímavých aspektů. Pro Montellu, rodáka z Castello di Cisterna, městečka v neapolské provincii, to bude skutečně srdeční záležitost.

Nejen kvůli minulosti v AS Řím, ale také kvůli nespoutané vášni jeho dcery, která se stala – jak říká Montella – skalní fanynkou Říma. "Derby je to pro mě jako žádné jiné. Pocházím z Neapole, dospíval jsem tam a žije tam moje rodina. A pak Řím… to je můj druhý domov.“

Montella odešel z Neapole jako mladý chlapec, když mu bylo 12 let, a připojil se k mládežnickému týmu Empoli, který ho později dovedl do profesionálního fotbalu. Pouto se svým rodištěm však nikdy nepřerušil: "Neapolský tým odráží město ve všech jeho aspektech, takže se od něj nikdy nemůžete odtrhnout. Nevím, jestli se mohu nazývat opravdovým fanouškem Neapole, rozhodně s Azzurri sympatizuji, a když se mě to netýká, jsem rád, že se jim daří."

Montellu pojí s koučem Neapole přátelský vztah.
Montellu pojí s koučem Neapole přátelský vztah.Profimedia

Současný trenér Adany má však starost především o fanoušky, kteří se v posledních týdnech několikrát střetli. "Doufám, že se nic nestane. Je škoda, že tábory fanoušků nejsou spřízněné tak, jak tomu bylo v minulosti. Pevně doufám, že to bude zápas, kde bude zábava to hlavní, že všechno dobře dopadne a vyhraje ten lepší," přeje si.

Při pohledu na tabulku by se mohlo zdát, že Neapol je favoritem, ale Montella to nebere za samozřejmé. "Pro Azzurri to nebude snadný zápas. Jak už to tak bývá, myslím, že rozhodne jediná chyba nebo nadstandartní výkon některého z hráčů,“ věří.

Tabulka italské Serie A
Tabulka italské Serie ALivesport

Mezi ty, kteří jsou v laufu a patří bezpochyby ke stěžejním postavám svých týmů, jsou na obou stranách nebezpeční útočníci. "Osimhen je v mimořádné formě, stejně jako Dybala. Z taktického hlediska je těžké říci, jaký zápas to bude, rozhodně je potřeba brát v potaz ofenzivní sílu Neapole," domnívá se Montella.

"Římané se budou muset snažit zachytávat vnější náběhy a rychlost Neapole," vidí také jeden z klíčových herních prvků jednoho z týmů zkušený trenér.

Mourinho umí přijmout i prohru

Neapol proti Římu bude také soubojem Spallettiho a Mourinha, dvou kolegů, které Montella velmi dobře zná. S prvním jmenovaným se potkal už v Empoli, kde Spalletti trénoval. Ve stejných rolích se setkali také v Římě. S druhým jmenovaným naopak několikrát zkřížil cestu jako soupeř po konci hráčské kariéry. Zkušenost s ním však má pozitivní, jako když v roce 2018 dokázal na lavičce Sevilly v osmifinále Ligy mistrů vyřadit Manchester United.

"Mourinho se i při té příležitosti ukázal jako skvělý kouč a člověk. Na konci zápasu měl sílu přijít nám pogratulovat do šatny. Ukázal svou velikost, kromě toho, že je zvyklý vyhrávat, nám ukázal, že umí přijmout i porážku," považuje si Montella velezkušeného Portugalce.

Montella se Sevillou vyřadil v roce 2018 Manchester United z Ligy mistrů.
Montella se Sevillou vyřadil v roce 2018 Manchester United z Ligy mistrů.Profimedia

Práce, kterou v Římě odvádí, je podle Montelly, který tamější prostředí velmi dobře zná, na vysoké úrovni. "V celku z hlavního města Itálie si totiž trenér kromě řízení hráčů musí poradit i s náladou fanoušků. To je schopnost, kterou Mourinho prokázal. Dokázal tým izolovat a sjednotit publikum, což je neobvyklá vlastnost," pochválil kolegu z branže.

Na druhé straně stojí lodivod snažící se o první titul v Serii A. Spalletti je podle Montelly v současnosti jedním z nejlepších trenérů v Evropě: "Říkal jsem to už mnohokrát a teď jsem o tom stále více přesvědčen. Doufám, že po mimořádné kariéře dokáže v Itálii vyhrát Scudetto. Zaslouží si to."

S toskánským trenérem měl vždy dobrý vztah. "Nemluvíme spolu často, ale občas se potkáme," říká kouč Adany. "Třeba nedávno přijeli do Turecka na soustředění a viděli jsme se. Vždy mezi námi panuje vzájemná náklonnost," uzavřel.