Volejbalisté Budějovic přemohli ve finále Lvy Praha a získali extraligový titul č. 11

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Volejbalisté Budějovic přemohli ve finále Lvy Praha a získali extraligový titul č. 11
Českobudějovičtí volejbalisté porazili ve čtvrtém finále Lvy Praha 3:2 na sety a získali titul.
Českobudějovičtí volejbalisté porazili ve čtvrtém finále Lvy Praha 3:2 na sety a získali titul.Profimedia
Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili obhájce zlata Lvy Praha 3:2 po setech 25:21, 22:25, 25:17, 24:26 a 17:15. Sérii vyhráli 3:1 na zápasy. Hostům nepomohlo ani třicet bodů univerzála Davida Kollátora. Jihostroj se na domácí trůn vrátil po pěti letech a upevnil si pozici nejúspěšnějšího týmu v historii samostatného Česka.

České Budějovice – Lvi Praha 3:2

Před rekordní návštěvou, která zřejmě přesahovala oficiální údaj 2500 diváků, domácí v úvodu zápasu přehrávali Lvy v útoku a sami výborně bránili. Dostali se do vedení a výrazně lépe vstoupili i do druhého setu, do něhož trenér Juan Manuel Barrial místo Kollátora, jenž byl v první sadě čtyřikrát zablokovaný, od začátku poslal Caseyho Schoutena.

Domácí vedli 18:12, ale Kollátor se tou dobou vrátil na palubovku a odehrál nejlepší pasáž v zápase. Najednou se českobudějovičtí hráči vytratili. Ještě vedli 21:19, ale pak Lvi pěti body za sebou otočili a následně vyrovnali skóre.

Třetí dějství patřilo podobně jako v úterý v Praze jednoznačně Jihočechům, ale ti znovu vedení 2:1 na sety ve čtvrté sadě nepotvrdili. Prohráli ji ve vyrovnané koncovce. Jenže do tie-breaku tentokrát vstoupili výrazně lépe. Strany se měnily za stavu 8:4 v jejich prospěch, pak vedli 13:10 a 14:12. Pražané třemi body za sebou otočili na 15:14, ale mečbol neproměnili a Českým Budějovicím patřily i další dvě výměny. Nejdříve zablokovali Kollátora a na závěr hostujícího smečaře Oskara Madsena.

Celkem v dnešním čtvrtém finále nasbírali dvacet bodových bloků. O sedm z nich se postaral středový hráč Aleksandar Okolič, o něhož se domácí nahrávač Eduardo Carísio často opíral při útočných kombinacích. Celkem srbský blokař zapsal 21 bodů a byl nejproduktivnějším hráčem domácích.

Nejlepším hráčem utkání byl ale vyhlášen bulharský smečař Kalojan Balabanov, jenž ke třinácti bodům přidal řadu skvělých zákroků na příjmu i v obraně.

Volejbalisté Jihostroje odmítli rozhodující pátý duel a Lvům oplatili loňskou finálovou porážku. Vítězové základní části z Prahy byli ve finále potřetí za sebou, v titul proměnili jen loňskou sérii. V sezoně 2021/22 podlehli Karlovarsku.

Výsledky play off extraligy