České volejbalistky zvládly duel se Slovenskem a zahrají si semifinále Evropské ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České volejbalistky zvládly duel se Slovenskem a zahrají si semifinále Evropské ligy
České volejbalistky zvládly duel se Slovenskem.
České volejbalistky zvládly duel se Slovenskem.Profimedia
České volejbalistky postoupily do semifinále zlaté Evropské ligy, kde obhajují stříbro. První místo ve skupině B si zajistily výhrou 3:0 na sety na Slovensku. Bylo to jejich třetí vítězství ze čtyř zápasů. Ve tříčlenné skupině mají devět bodů, Slovenky a Rumunky jsou před závěrečným vzájemným zápasem na třech.

Slovensko – Česko 0:3

Trenér Jannis Athanasopulos se musel obejít bez zraněné první nahrávačky Kateřiny Valkové. V základní sestavě tak nastoupila teprve osmnáctiletá Kateřina Pelikánová. V prvním setu domácí tým v Nitře marně hledal rytmus. Češky výborně útočily i blokovaly, při podání Magdalény Jehlářové odskočily na 16:5. Po drtivém nástupu lehce povolily, přesto vyhrály sadu desetibodovým rozdílem 25:15.

Také ve druhé sadě Slovenky ve federálním derby pomáhaly soupeřkám vlastními zaváháními. Hostující hráčky odskočily na 11:5, a i když se domácí volejbalistky postupně zlepšily v obraně, vyhrál český tým s přehledem 25:20.

Třetí set byl nejdramatičtější. Postupně se rozehrála slovenská univerzálka Karin Šunderlíková, která se vrací po zranění. Naopak se zadrhl český útok a Slovenky zhruba v polovině setu vedly o tři body. Pak řecký kouč české reprezentace poslal na hřiště druhu nahrávačku Květu Grabovskou, která uklidnila hru a pomohla ke zvratu. Při jejím podání Češky v koncovce odskočily na čtyřbodový rozdíl a nakonec vyhrály 25:19. Zápas symbolicky ukončily blokem do hlavy Šunderlíkové.

Tabulka skupiny.
Tabulka skupiny.Livesport

Právě blok byla velmi silná činnost českého týmu, jehož členky zaznamenaly 18 bodových bloků. I díky tomu byla nejproduktivnější hráčkou nezvykle blokařka Jehlářová, která zapsala 13 bodů. "Dnešní zápas byl mnohem těžší, než to vypadá. Výsledek je 3:0, ale hodně jsme se na něj nadřely. Jsme moc rády, že jsme to zvládly za tři body a ve třech setech," řekla v nahrávce pro média Jehlářová.

Trenér Athanasopulos ocenil, že i mladý český tým dokázal zvítězit. "Ve třetím setu nás Slovenky zatlačily, ale na konci jsme byli velmi koncentrovaní a velmi agresivní. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě," poznamenal.

V ženské zlaté Evropské lize se na rozdíl od té mužské nehraje Final Four. Semifinále by se mělo uskutečnit 24. června. Reprezentantky nyní dostanou pár dnů volna a znovu se sejdou v neděli.