Zadina si připsal první bod v sezoně a vystřelil Detroitu výhru, Palát bral dvě asistence

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zadina si připsal první bod v sezoně a vystřelil Detroitu výhru, Palát bral dvě asistence

Aktualizováno
Filip Zadina vstřelil svou první branku v probíhající sezoně NHL.
Filip Zadina vstřelil svou první branku v probíhající sezoně NHL.Profimedia
Hned sedm zápasů nabídla ze čtvrtka na pátek kanadsko-americká NHL. Její program ozdobilo 11 branek v souboji New Yorku Islanders s Vancouverem Canucks (5:6), ale také vítězná branka Filipa Zadiny (23). Český útočník nastoupil za Detroit vinou zranění do teprve 10. utkání v sezoně a vůbec poprvé v probíhajícím ročníku slavné soutěže získal bod, když po krásné kombinaci rozhodl o vítězství Red Wings 2:1 nad Calgary, za nějž odchytal celý zápas Daniel Vladař (25). Dařilo se také Ondřeji Palátovi (31), který připravil dva góly Dougiemu Hamiltonovi (29) a přispěl tak k dalšímu úspěchu New Jersey.

Detroit – Calgary 2:1

Zadina scházel Detroitu od 5. listopadu, když si v utkání s New Yorkem Islanders zlomil nohu při blokování střely. V sestavě, v níž chyběl Dominik Kubalík, zaujal místo ve čtvrté formaci a odehrál necelých devět minut. I tak se stal první hvězdou zápasu, když si v přečíslení dva na jednoho vyměnil puk s Oskarem Sundqvistem a celou akci zakončil do odkryté branky.

"Cítím se velmi dobře. Dokonce ještě lépe, protože jsem pomohl týmu k vítězství. Je to úžasné," rozplýval se Zadina, který v desátém startu v sezoně poprvé bodoval. "Trvalo dlouho, než jsem se zotavil. Jsem rád, že jsem se konečně dočkal. Do zápasu jsem šel s myšlenkou, abych dělal správně, co mám a abych zkusil něco vytvořit," uvedl.

Pochválil jej i trenér Detroitu Derek Lalonde. "Každý je v lize profesionálem a maká, aby se po zranění vrátil v dobré formě. Zadina to ale povýšil ještě o další úroveň. Extrémně, opravdu extrémně dřel a je skvělé, že byl za své úsilí odměněn," řekl kouč.

Calgary přestřílelo Detroit 36:17 a svou aktivitu zúročilo ve 39. minutě vedoucím gólem, když se tečí prosadil Blake Coleman. Ještě před odchodem do kabin ale vyrovnal Dylan Larkin, jenž se dostal za obranu a Vladaře překonal střelou nad lapačku. Český gólman chytil v zápase 15 střel a přišel o možnost vytvořit klubový rekord v počtu zápasů v řadě, ve kterých dovedl tým k alespoň bodu. Jeho série se zastavila na čísle třináct.

New Jersey – Seattle 3:1

New Jersey prohrávalo od 35. minuty nahozením Adama Larssona od modré čáry, ale už za 24 sekund vyrovnalo. Palát přihrál v přesilové hře z pravé strany Dougiemu Hamiltonovi, který se prosadil dělovkou zpoza mezikruží. Oba si spolupráci zopakovali v 50. minutě v další početní převaze a gól padl podobným způsobem.

"Viděl jsem, jak napřahuje, tak jsem se mu snažil puk co nejlépe přihrát. Má skvělou střelu. Jsem rád, že mu to sedlo," uvedl k souhře s Hamiltonem Palát, který byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Hamilton se přehoupl přes hranici 50 bodů (15+36) v 51. utkání sezony, v klubové historii nedosáhl této mety žádný obránce rychleji.

Výhru zpečetil John Marino při hře Seattlu bez gólmana. Devils uspěli i bez svého nejproduktivnějšího hráče Jacka Hughese, jehož budou postrádat několik týdnů. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen MacKenzie Blackwood, který chytil 33 střel. Záda mu kryl Vítek Vaněček.

Florida – San Jose 4:1

Florida porazila na svém ledě San Jose 4:1. Domácí prohrávali od šesté minuty trefou Alexandera Barabanova, ale v prostřední části otočili dvěma góly Sama Reinharta. Výhru pojistil Eric Staal dvěma trefami do prázdné branky. Hostující útočník Tomáš Hertl byl na ledě u všech čtyř inkasovaných branek. V dresu vítězů si připsal Radko Gudas sedm hitů, nejvíce ze všech aktérů v zápase.

San Jose promarnilo ve třetí třetině za stavu 2:1 čtyřminutovou přesilovou hru. "Sehráli jsme pár dobrých akcí, dostali se k několika dorážkám. Měli jsme vyrovnat," litoval Hertl.

Tampa – Colorado 5:0

Repríza posledního finále NHL skončila jednoznačnou záležitostí, Tampa Bay roznesla Colorado 5:0 v prvním vzájemném zápase od loňského června. Andrej Vasilevskij zlikvidoval 30 střel a Brandon Hagel řídil výhru třemi body (2+1). Na straně poraženého obhájce Stanley Cupu zůstal na střídačce Pavel Francouz.

NY Islanders – Vancouver 5:6

Anthony Beauvillier vstřelil v 57. minutě vítězný gól Vancouveru při výhře na ledě New Yorku Islanders 6:5. Zkušený útočník se prosadil proti svému bývalému klubu, který jej nedávno vyměnil. "Zpočátku se mi dýchalo ztěžka a pár minut trvalo, než jsem se tu uklidnil. Dokonce jsem několikrát i zapomněl, na kterou střídačku mám jít," řekl Beauvillier. Hlavním strůjcem úspěchu Canucks byl Elias Pettersson se třem body (2+1).

Další výsledky NHL