Ženy zahájí MS v alpském lyžování, tipujeme favoritky: Shiffrinová, Mowinckelová, Goggiová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ženy zahájí MS v alpském lyžování, tipujeme favoritky: Shiffrinová, Mowinckelová, Goggiová

Světový šampionát v alpském lyžování hostí francouzská střediska Meribel a Courchevel.
Světový šampionát v alpském lyžování hostí francouzská střediska Meribel a Courchevel.FIS Alpine
Italská terminátorka Sophia Goggiaová (30) a půvabná Američanka Mikaela Shiffrinová (27), to by podle papírových předpokladů měly být nejvýraznější tváře ženské části nadcházejícího MS v alpských lyžařských disciplínách.

Italka coby královna rychlostních disciplín, Američanka jako největší univerzálka v celém startovním poli, málokdy překonatelná slalomářka a ještě do konce sezóny zřejmě i nejlepší lyžařka historie Světových pohárů. K vyrovnání počtu vítězství Ingemara Stenmarka jí chybí jeden jediný triumf. Jenže právě ono jedno jediné vítězství, které jí uniklo ve Špindlerově Mlýně v poslední generálce na šampionát, by mohlo hrát větší roli, než se může zdát.

Shiffrinová má totiž na dosah další rekord, který může ovlivnit její psychiku. Ve svých 13 startech na MS získala dosud těžko uvěřitelných 11 medailí. Šest zlatých, dvě stříbrné a tři bronzové. Na medailových stupních stála v každém ze svých 10 posledních startů. Pokud přidá v následujících dvou týdnech byť i jen jednu jedinou, vyrovná 12 cenných kovů Kjetila-Andre Aamodta, ale protože už teď má více zlatých, stane se nejúspěšnější lyžařkou světových šampionátů poválečné historie.

Alpská kombinace

Klání ve francouzských střediscích Meribel a Courchevel zahájí kombinace. 

Královská disciplína, kterou zřejmě čeká brzký konec. To je charakteristika, která shrnuje všechny rozpory alpské kombinace. 

Mix rychlostní části (sjezd, případně super G) a slalomu měl od nepaměti za úkol najít a oslavit nejvšestrannější lyžaře planety.

Dříve velebení univerzálové dnes vlastně vyhynuli. Postupem času, kdy se nůžky specializací stále více rozevírají, je však ve startovním poli stále těžší najít skutečné obojživelnice z řad elitních lyžařek. A spolu s tím i tato disciplína už mnoho let odchází do ústraní. Ve Světovém poháru se kombinace už roky nejezdí vůbec.

A není jisté ani to, zda se udrží v programu příštích olympijských her.

Každopádně letos závod lyžařek v alpské kombinaci zahájí celé MS, a pokud se o titul nepřipraví nějakou vlastní chybou, měl by celý šampionát symbolicky odstartovat triumf nejlepší lyžařky současnosti, ale dost možná i celé sjezdařské historie – Mikaely Shiffrinové.

V probíhajícím ročníku Světového poháru totiž dokázaly jak ve sjezdu, tak i slalomu bodovat, tedy alespoň jednou dojet do 30. místa, pouze 4 lyžařky: Mikaela Shiffrinová, Federica Brignoneová, Michelle Gisinová a mladičká Němka Emma Aicherová. Pokud se zaměříme na slalom a super G, přibude ještě Švýcarka Wendy Holdenerová.

A to je vše.

Zatímco ve slalomu je Shiffrinová už jistou držitelkou malého křišťálového glóbu, tak i ve sjezdu drží solidní devátou příčku a v super G jedenáctou. Holdenerová jako druhá nejlepší slalomářka sezóny už také dokázala v super G zabodovat, ale za druhou nejvšestrannější lyžařku sezóny lze i přes letošní trápení považovat spíše loňskou olympijskou vítězku Michelle Gisinovou. 

Rozhodující ale bude spíše to, s jakou ztrátou přijedou kované slalomářky do cíle Super G a jak se naopak rychlostní dračice dokáží srovnat do slalomových branek. Platí, že teoreticky by to měla umět nejlépe Shiffrinová. 

Petra Vlhová se po nezdarech v posledních slalomových závodech rozhodla upřednostnit vyladění formy a zaměřit se až na technické disciplíny ve druhé části šampionátu.

Tip Livesportu: Alpská kombinace se ve Světovém poháru nejezdí. O to složitější bývá obecně cokoliv tipovat. Ale z dosavadního průběhu sezóny se zdá, že jediným, kdo by mohl v alpské kombinaci porazit Mikaelu Shiffrinovou, je sama Mikaela Shiffrinová. Pokud Američanka tlak zvládne lépe než svoji druhou jízdu ve Špindlerově Mlýně, kdy prohrála především proto, že jí vidina dosažení rekordu nedovolila ani přiměřeně zariskovat, bude mít i v další části šampionátu našlápnuto k dalším zajímavým vítězstvím.

Výsledky kombinace žen

Super-G

O šancích leccos napoví už jízdy v kombinaci. Všechny favoritky Super-G totiž alespoň do její první části nastoupí a využijí šanci si trať projet v závodním módu.

A důležitý bude také fakt, jestli do druhého závodu ve Francii skutečně nastoupí Mikaela Shiffrinová. V nabitém programu Světového poháru tři z pěti Super-G vypustila. Z těch zbývajících dvou ale jeden vyhrála.

Před MS avizovala start nejméně ve 4 závodech a právě super obří slalom by měl být jedním z nich.

I tak by měla být na startu této disciplíny paradoxně pod nejmenším tlakem a může tak s čistou hlavou zaútočit na jednu z medailí. 

Hlavní favoritky budou experti i tak hledat nejspíš mezi Larou Gutovou-Behramiovou, Ranghild Mowinckelovou a některou z Italek.

Tip Livesportu: Ranghild Mowinckelová

Lara Gutová-Behramiová je sice spolehlivá stálice s triumfy (nejen) z posledních dvou velkých akcí, ale Norka by mohla zúročit vzrůstající formu posledních týdnů korunovanou vítězstvím v posledním Super G v Cortine d´Ampezzo. Mowinckelová navíc na této trati vyhrála před 11 měsíci závod SP.

Výsledky Super-G žen

Sjezd

Ilka Štuhecová sebrala primát, který byl připravený pro Ester Ledeckou. Stala se první lyžařkou v nové éře značky Kästle, která na těchto lyžích vyhrála závod Světového poháru. A v posledních závodech působila, jako by načerpala i zázračný pramen nové energie. Platí, že pokud Sophia Goggiová nastoupí do závodu ve zdraví, je jeho největší favoritkou. Štuhecová je však první v řadě připravených využít jakéhokoliv jejího zaváhání.

Goggiová, víc než kdo jiný, reprezentuje heslo "vyhrát nebo zemřít". Často riskuje až za hranu svých možností a překonává zranění silou vzbuzující všeobecný údiv. Do závodů se Italka pouští neúprosně, agresivně a leckdy odchází poražena. Často však slaví úspěchy. Sjezd v Meribelu by jí mohl přinést první titul mistryně světa.

Tip Livesportu: Sophia Goggiová

Výsledky sjezdu žen