Ve Špindlu mohou znovu padat rekordy. Přijíždí nejlepší z nejlepších, Mikaela Shiffrinová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ve Špindlu mohou znovu padat rekordy. Přijíždí nejlepší z nejlepších, Mikaela Shiffrinová

Ve Špindlu mohou znovu padat rekordy. Přijíždí nejlepší z nejlepších, Mikaela Shiffrinová
Ve Špindlu mohou znovu padat rekordy. Přijíždí nejlepší z nejlepších, Mikaela ShiffrinováReuters
Do Špindlerova Mlýna se po čtyřech letech vrací Světový pohár alpských lyžařek. Přijedou všechny slalomové hvězdy, včetně té největší – Mikaely Shiffrinové (27). Američanka může na oblíbeném svahu znovu psát dějiny, v případě dvojitého triumfu dorovná rekordní počet výher (86) Ingemara Stenmarka (66).

Mikaela Shiffrinová, megahvězda a fenomén alpského lyžování, v týdnu dvěma výhrami v obřích slalomech na italském Kronplatzu definitivně zlomila rekord své krajanky Lindsey Vonnové. Aktuálně má ve Světovém poháru 84 vítězství a další dvě jí zbývají k metě nejvyšší – slalomovému králi Ingemaru Stenmarkovi.

"On je pro mě synonymem sjezdového lyžování. Každý ho zná. I lidé, kteří nic nevědí o závodním lyžování, tak znají Ingemara Stenmarka," ocenila Shiffrinová švédskou legendu.

Její milník může překonat (a dost možná i překoná) už o víkendu na sjezdovce Svatého Petra ve Špindlerově Mlýně. Shiffrinovou tu čeká dvojnásobná porce její nejsilnější disciplíny slalomu. Do Čech se vrací ráda, právě zde totiž v březnu roku 2011 debutovala dva dny před svými 16. narozeninami ve Světovém poháru.

Tehdy se nekvalifikovala do druhého kola ani jednoho ze závodů, o osm let později to už byla jiná píseň. Ve své doposud nejúspěšnější sezoně 2018/19 rovněž bořila rekordy a ve slalomu ve Špindlu pokořila Vreni Schneiderovou a jejích historických 15 výher v jednom ročníku SP. Na konci sezony měla na kontě dokonce 17 prvenství a se 41 kariérními slalomy v kapse překonala i letitý Stenmarkův počin.

Letos zatím Shiffrinová ovládla 10 závodů, s čímž sama prý ani nepočítala. "Říkala jsem si, že když se mi podaří získat čtyři, pět, možná šest vítězství, bude to maximum, kterého bych mohla dosáhnout. A to by byla skvělá sezona. A teď je to, myslím, devět? To je pro mě vlastně dost. Víc nepotřebuju," nechala se slyšet ve středu.

Nejlepší z nejlepších

Ve slalomu roky soupeří už jen sama se sebou, vyhrála jich už 51. Naprosto výjimečná je ale svou všestranností, i díky ní je už teď mnohými považována za nejlepšího lyžaře v historii.

Vzory usměvavé Američanky jsou prý Bode Miller a Janica Kosteličová. I oni dokázali vítězit ve všech tehdejších pěti disciplínách, Shiffrinová je ale ještě překonala. Na rozdíl od svých idolů totiž ovládla také paralelní slalom, nejmladší z alpských disciplín.

"Vždycky bylo nesmírně inspirující vidět sportovce, kteří dokázali z vítězství ve slalomu v jednom týdnu přejít do rychlostních disciplín v dalším týdnu a pak pokračovat v obřím slalomu, kam přijeli s technikou, která byla rychlá ve všech disciplínách, ať už dělali cokoli," řekla Shiffrinová pro Team USA o obdivu k Millerovi a Kosteličové.

Ona sama vyniká fyzickou připraveností, naprosto precizní technikou, a především nesmírně silnou mentalitou. Právě ta je vlastností, která odděluje skvělé závodníky od těch jedinečných.

Sedmadvacetiletá závodnice už mnohokrát ukázala, že je také jenom člověk. Od tlaku médií a fanoušků ji to však neodprostí. Veřejnost zkrátka dychtí po rekordech. Shiffrinová ale jezdí stále sama pro sebe, pro pocit z dobrého výkonu. Po dvojité výhře na Kronplatzu se radovala zejména z toho, že zajela dle svých slov nejlepší obří slalomy v kariéře.

"Byla jsem dost unavená a zrovna nejsem v optimálním bodu svého měsíčního cyklu, takže jsem plná emocí a chce se mi spát. Ale nakonec jsou to opravdu jen dvě jízdy, které mají jednu minutu. Na to se najde energie vždycky," komentovala Shiffrinová pro FIS a přiblížila tak, jakou psychickou sílu má.

Na její jízdě ve druhém kole totiž žádná únava znát nebyla, Američanka byla dynamická, přesná a těžké branky na prudkém zlomu, kde její kolegyně výrazně chybovaly, jako by si ani nevšimla. V cíli byla o neskutečných 82 setin rychleji než Ragnhild Mowinckelová z Norska, která přitom zajela výtečně.

Shiffrinová se ke svým výkonům ale staví stále skromně a rekordy nejsou palivem, které by ji pohánělo. "Lyžuje se mi opravdu dobře, takže do toho jdu dál. Když jsem ve startovní bráně druhé jízdy, říkám si, že to nepotřebuji, ale chci to, takže se snažím ze všech sil," vypráví.

Do trojciferných čísel?

Když v Kranjské Goře Shiffrinová dorovnala Vonnovou a jejích 82 triumfů, bývalá majitelka rekordu se nechala slyšet, že podle ní její krajanka nemá limit a ani Stenmark pro ni nemusí být měřítkem. "Ona nastaví nový standard a my si budeme muset počkat, jak vysoko dojde," řekla Vonnová.

Se Shiffrinovou změřila na svahu mnohokrát síly také Tina Mazeová. Slovinská univerzálka, která odložila závodní lyže v roce 2017, si myslí, že existuje jediný člověk schopný fenomén z Colorada porazit.

"A to je Mikaela sama. Žádná jiná jasná soupeřka není a je to opravdu jen otázka její motivace a toho, aby se jí vyhýbala zranění," řekla Mazeová pro Eurosport. "Nepochybuji o tom, že daleko přesáhne 86 vítězství – stovka je velmi, velmi reálná," dodala.

Shiffrinová je v kolotoči elitního světového lyžování 11 let, vyhrála dvě olympijská zlata, šest titulů mistryně světa, čtyři velké a osm malých křišťálových glóbů. Drží všemožné rekordy a brzy jich bude nejspíš ještě víc. Zda dosáhne právě trojciferné číslice výher ve Světovém poháru, bude tedy spíš záviset na její motivaci lyžovat dál.

Krkonošský víkend plný hvězd

V probíhajícím ročníku SP ovládla Američanka čtyři ze sedmi slalomů. Zbylé podniky nejtechničtější disciplíny si rozdělila další velká jména, Anna Swenn Larssonová, Wendy Holdenerová a samozřejmě také Slovenka Petra Vlhová. Všechny budou ve Špindlerově Mlýně bojovat o to, aby rekordní počet vítězství Shiffrinové alespoň oddálily.

K výhře má vždy blízko i letos skvěle jezdící Lena Dürrová, překvapit mohou mladinké talenty jako Zrinka Ljutičová nebo Hanna Aronsson Elfmanová. Napravit zatím špatně probíhající sezonu bude chtít široký kádr Rakušanek a domácí publikum potěší třeba Martina Dubovská.

Shiffrinová to tak s výhrami 85 a 86 nebude mít jednoduché, ale o to lépe. Fanoušci se pod Svatým Petrem mohou těšit na krásný souboj těch nejlepších lyžařek světa.