Zimní sporty ONLINE: Sdruženář Riiber nedal soupeřům šanci, Shiffrinová slaví 90. výhru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zimní sporty ONLINE: Sdruženář Riiber nedal soupeřům šanci, Shiffrinová slaví 90. výhru

Aktualizováno
Jarl Magnus Riiber vyhrál i druhý víkendový závod v Ruce.
Jarl Magnus Riiber vyhrál i druhý víkendový závod v Ruce.Profimedia
Sezona nabitá boji na sněhu a ledu zvedá tento víkend se vší parádou svou oponu. Běžci na lyžích, sjezdaři, biatlonisté, skokani, sdruženáři, snowboardisté, rychlobruslaři, bobisté a mnozí další, ti všichni začnou usilovat o body do svých Světových pohárů. Díky tomuto online přenosu budete mít na Livesport Zprávách všechno na jednom místě a pěkně začerstva.

Neděle 26. listopadu

20:17 – Lyžařka Martina Dubovská po nevydařeném druhém kole obsadila ve slalomu Světového poháru v Killingtonu 26. místo. Vyhrála domácí Američanka Mikaela Shiffrinová a připsala si 90. vítězství v kariéře, kterým vylepšila svou rekordní bilanci.

18:10 – Rakouský skokan na lyžích Stefan Kraft vyhrál i druhý závod nové sezony Světového poháru v Ruce. V neděli zvítězil před krajanem Janem Hörlem a Andreasem Wellingerem z Německa. Čeští reprezentanti ve Finsku nestartovali.

17:30 – Lyžařce Martině Dubovské patří po prvním kole slalomu Světového poháru v Killingtonu sedmé místo. Druhá česká reprezentantka Elese Sommerová jízdu nedokončila. Druhé kolo začne v 19 hodin. Na prvním místě je obhájkyně velkého i malého glóbu Američanka Mikaela Shiffrinová a útočí na 90. vítězství v kariéře. Vede o 19 setin před Lenou Dürrovou z Německa. Slovenka Petra Vlhová na třetím místě ztrácí 28 setin.

15:20 – Norský sdruženář Jarl Magnus Riiber vyhrál i druhý víkendový závod v Ruce a upevnil si vedení ve Světovém poháru. Český reprezentant Jiří Konvalinka obsadil 44. místo.

Riiber vylepšil svoji rekordní bilanci ve Světovém poháru o 59. vítězství. Čtyřnásobný vítěz seriálu z let 2018 až 2022 a osminásobný mistr světa stejně jako v sobotním závodě Gundersenovou metodou své soupeře deklasoval. Závod s hromadným startem ovládl s náskokem 21,6 bodu před obhájcem křišťálového glóbu Johannesem Lamparterem, třetí skončil další Rakušan Stefan Rettenegger.

13:50 – Běžec na lyžích Michal Novák vybojoval na Světovém poháru v Ruce druhé místo v závodě na 20 km s hromadným startem. V těsném finiši nestačil jen na Nora Jana Thomase Jenssena, třetí skončil další norský reprezentant Harald Östberg Amundsen. Více informací najdete v článku.

12:50 – Italská biatlonistka Lisa Vittozziová ovládla v Östersundu vytrvalostní závod na 15 kilometrů, když dokázala porazit všechny konkurentky včetně Markéty Davidové, které se závod kvůli špatné střelbě nepovedl. Z Češek si nejlépe vedla Tereza Voborníková, jež se umístila na 30. místě. Na druhém místě závod dokončila Franziska Preussová z Německa, třetí dojela její krajanka Vanessa Voigtová. Více informací najdete v článku.

11:30 – Švédská lyžařka Moa Ilarová vyhrála v Ruce závod na 20 km volnou technikou s hromadným startem a slaví první individuální vítězství ve Světovém poháru v kariéře. Jediná česká zástupkyně Kateřina Janatová dokončila třetí závod sezony na 25. místě.

Sobota 25. listopadu

20:23 – Obří slalom Světového poháru v Killingtonu ovládla švýcarská lyžařka Lara Gutová-Behramiová, jež zvítězila o 62 setin sekundy před Novozélanďankou Alice Robinsonovou a zopakovala triumf z úvodu sezony v Söldenu. Třetí dojela vedoucí žena seriálu Američanka Mikaela Shiffrinová Jediná česká reprezentantka na startu Adriana Jelínková v americkém středisku nepostoupila do druhého kola.

18:07 – Úvodní závod SP ve skocích na lyžích vyhrál v Kuusamu Rakušan Stefan Kraft a připsal si 31. triumf v seriálu. Na stupně vítězů jej doprovodili Němci Pius Paschke a Stephan Leyhe. Češi ve Finsku nestartovali. Dvojnásobný celkový vítěz SP Kraft vedl už po prvním kole, v němž výkonem 144 metrů předvedl nejdelší skok dne. Ve druhém skočil o metr méně, přesto v součtu porazil druhého Paschkeho o víc než 10 bodů. Obhájce celkového prvenství Nor Halvor Egner Granerud skončil až šestnáctý. V neděli může Kraft v Kuusamu oslavit sté umístění na stupních vítězů.

17:40 – Novozélandská lyžařka Alice Robinsonová vede po prvním kole obří slalom Světového poháru v Killingtonu. V těsném pořadí v čele, kde se tři nejlepší závodnice vešly do jedné desetiny sekundy, vede o šest setin před Švédkou Sarou Hectorovou. Třetí je s odstupem osmi setin vítězka úvodního obřího slalomu sezony ze Söldenu Švýcarka Lara Gutová-Behramiová.

Jediná česká reprezentantka na startu Adriana Jelínková do druhého kola stejně jako v říjnu na rakouském ledovci nepostoupila. Osmadvacetiletá lyžařka, která do předminulé sezony závodila za Nizozemsko, za Robinsonovou zaostala o 3,45 sekundy.

16:30 – Smíšená biatlonová štafeta ve složení Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová doběhla na úvod Světového poháru v Östersundu pátá. Navzdory trestnému kolu vyhrála Francie před Norskem a Itálií. Smíšená štafeta se dlouho držela v boji o třetí místo, ale před finišmanku Jislovou se po poslední střelbě dostala Itálie a v závěru také Německo. O vítězství soupeřily od poloviny závodu Francie s Norskem, nakonec se radovali Quentin Fillon Maillet, Émilien Jacquelin, Justine Braisazová-Bouchetová a Lou Jeanmonnotová. Více informací najdete v článku.

15:35 – Norský sdruženář Jarl Magnus Riiber vyhrál s přehledem druhý závod sezony Světového poháru v Ruce. Druhý skončil obhájce celkového prvenství v seriálu Johannes Lamparter z Rakouska, třetí byl další Nor Jörgen Graabak. Z Čechů bodoval jen Jiří Konvalinka na 37. místě.

13:50 – Běžec na lyžích Michal Novák obsadil 13. místo v závodu Světového poháru na 10 km klasicky v Ruce. První distanční závod sezony ve Finsku vyhrál Nor Martin Löwström Nyenget, mezi ženami triumfovala na stejné trati švédská lyžařka Ebba Anderssonová. Nejlepší z českých reprezentantek Kateřina Janatová obsadila 21. místo, Tereza Beranová doběhla na 33. příčce.

13:20 – Biatlonisté Jonáš Mareček a Tereza Voborníková zahájili novou sezonu Světového poháru 12. místem v závodě smíšených dvojic v Östersundu. Čeští reprezentanti museli na střelnici osmkrát dobíjet, trestnému kolu se vyhnuli. Zvítězili domácí Švédové Sebastian Samuelsson a Hanna Öbergová, na něž Češi ztratili přes minutu a půl. Více informací najdete v článku.

11:30 – Švédská lyžařka Ebba Anderssonová vyhrála na Světovém poháru v Ruce závod v běhu na 10 km klasicky. Nejlepší z českých reprezentantek Kateřina Janatová obsadila ve Finsku 21. místo, Tereza Beranová doběhla na 33. příčce.

Janatová navázala na páteční 28. místo ve sprintu a za vítězkou zaostala o 1:17,6 minuty. Beranová, jež byla v pátek nejlepší z Češek osmnáctá, ztratila na 33. příčce 1:49,8 minuty.

Pátek 24. listopadu

17:45 – Kvalifikací bez české účasti odstartoval v Kuusamu Světový pohár skokanů na lyžích. Z prvního místa postoupil do sobotního závodu na velkém můstku Němec Andreas Wellinger, který skočil 144 metrů. Na dalších příčkách ho následovali Švýcar Gregor Deschwanden a krajan Stephan Leyhe, který se pokusem 145 metrů postaral o nejdelší skok kvalifikace.

16:05 – Úvodní závod Světového poháru v severské kombinaci v Ruce ovládli Norové. Popáté v kariéře vyhrál Jens Luraas Oftebro před čtyřnásobným celkovým vítězem seriálu Jarlem Magnusem Riiberem a čtyřnásobným olympijským šampionem Jörgenem Graabakem. Ve finiši dělilo nejlepší trojici 1,1 sekundy.

Z českých reprezentantů skončil v premiéře kompaktního závodu nejvýše Jan Vytrval na 32. místě. Od bodované třicítky ho dělily čtyři sekundy. Tomáš Portyk byl padesátý a Ondřej Pažout o dvě příčky horší. Obhájce křišťálového glóbu Rakušan Johannes Lamparter zahájil sezonu šestým místem.

15:00 – Sprinty klasickou technikou na úvod Světového poháru ve finské Ruce vyhráli Nor Erik Valnes a Švédka Emma Ribomová. Nikdo z českých lyžařů nepostoupil ze čtvrtfinále. Nejlepší výsledek zaznamenal Michal Novák, devátý muž celkového hodnocení minulé sezony Světového poháru skončil na 17. místě. Body po postupu do vyřazovacích bojů získaly také osmnáctá Tereza Beranová, dvaadvacátá Barbora Antošová a osmadvacátá Kateřina Janatová.

11:31 – V kvalifikaci na sprint klasickou technikou, kterým ve finské Ruce začíná Světový pohár v běhu na lyžích, uspěli čtyři ze sedmi českých reprezentantů. Nejlepším z nich byl Michal Novák, který postoupil z 12. místa. Finálový blok odstartuje ve 12:30.

Novák, devátý muž celkového hodnocení minulé sezony Světového poháru, zaostal o tři sekundy za vítězem kvalifikace Marcusem Gratem ze Švédska. Mezi ženami prošla kompletní česká trojice. Barbora Antošová obsadila se ztrátou téměř šesti sekund na první Jasmi Joensuuovou z Finska 17. příčku, Tereza Beranová a Kateřina Janatová se seřadily na 24. a 25. místě.

10:38 – Už v poslední sezoně to byla hlavně v mužském podání jasná dominance severu. Norští biatlonisté obsadili ve Světovém poháru první tři příčky a jen ve třech závodech z celkových 21 měl vítěz jinou než norskou vlajku. Letošní předsezonní testy pak ukázaly, že suverenita Norska může být ještě větší. Hlavně kvůli tomu, že se severská země zjevně nejlépe vypořádala s přechodem na nová pravidla. Vosky, kterými se mažou lyže, nesmějí podle nich obsahovat fluor.