Arsenal má páté vítězství v řadě. Manchester United doplatil na vyloučení Casemira

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Arsenal má páté vítězství v řadě. Manchester United doplatil na vyloučení Casemira
Aktualizováno
Casemiro viděl červenou ve 34. minutě za ostrý faul, s rozhodnutím musel sudímu pomoci VAR.
Casemiro viděl červenou ve 34. minutě za ostrý faul, s rozhodnutím musel sudímu pomoci VAR.AFP
Arsenal zvládl výzvu v podobě zápasu ve Fulhamu bez potíží, vyhrál popáté v řadě a před dotírajícími Citizens si vzal zpátky pětibodový náskok v čele Premier League. Manchester United doplatil na vyloučení Casemira (31), který šel po do sprch po ostrém faulu už ve 34. minutě a Rudí ďáblové bez něj nedokázali na Old Trafford zlomit Southampton. Domácí remízu zaznamenal i West Ham, který s Tomášem Součkem (28) v sestavě hrál s Aston Villou 1:1.

Fulham – Arsenal 0:3

Kanonýrům se v anglické nejvyšší soutěži povedlo dosud nevídané, jelikož ovládli páté venkovní londýnské derby v řadě bez inkasovaného gólu. O další rekord se pak postaral uzdravený Leandro Trossard, který jako první hráč v historii soutěže zaznamenal na hřišti soupeře už do přestávky tři asistence. Jednou z nich vybídl ke skórování stopera Gabriela, jenž si připsal svůj 10. zásah v Premier League, potřetí se přitom trefil do sítě Chalupářů.

V úvodu utkání se oba týmy spíše rozehrávaly a diváci příliš průniků do vápna neviděli. To prolomil až vlastní gól Antoneeho Robinsona ze 17. minuty, který byl ale nakonec pro ofsajdové postavení zakončujícího Gabriela Martinelliho odvolán. Vzápětí však Arsenal udeřil znovu. Skóre otevřel hlavou po rohovém kopu Gabriel. Ve 26. minutě se definitivně radoval také jeho jmenovec a krajan Martinelli, který rovněž hlavičkou uklidil balon do odkryté sítě.

O obě asistence se postarala zimní posila Gunners Trossard. Ve 36. minutě Belgičan málem slavil třetí gólovou přihrávku, Granit Xhaka ale krásnou kombinaci nedokázal zakončit střelou. Před pauzou přišel další povedený centr Trossarda z levé strany, ten si v klidu zpracoval Martin Ödegaard a prudkou ranou z úrovně penaltového puntíku překonal bývalého gólmana Kanonýrů Bernda Lena.

Statistiky zápasu Fulham – Arsenal
Statistiky zápasu Fulham – ArsenalOpta by Stats Perform

Do druhé půle vstoupili domácí se snahou utkání ještě zdramatizovat, potenciálně nebezpečný pokus Andrease Pereiry však dokázal srazit mimo William Saliba. Následovalo několik dalších pohledných ofenzivních akcí Arsenalu, gól z toho ale nebyl. A tak se musel v 69. minutě činit Aaron Ramsdale, který vyrazil přízemní ránu Bobbyho Reida. Z rohového kopu Fulhamu pak hlavou orazítkoval břevno Aleksandar Mitrovič. V závěru utkání mohl návrat po zdlouhavém zranění oslavit brankou střídající útočník hostů Gabriel Jesus, jeho nedůraznou střelu doprostřed ale Leno vykopl.

Manchester United – Southampton 0:0

Snahy svěřenců Erika ten Haga zkomplikovalo ve 34. minutě vyloučení Casemira, který byl v dresu Rudých ďáblů poslán do sprch bez předchozího žlutého napomínání už podruhé, přičemž před příchodem na Ostrovy nikdy přímou červenou kartu neviděl. Kromě Brazilcova předčasného odchodu viděli diváci atraktivní fotbal s množstvím šancí, ke gólu však žádná z nich nevedla.

Red Devils v úvodu plnili očekávání a soupeře přehrávali, v úspěšné exekuci ofenzivních akcí jim však bránily občasné nepřesnosti v rozehrávce, na které důrazní Saints trpělivě vyčkávali. První važnější ohrožení hostující brány neměl na svědomí nikdo jiný než Rashford, kterého vyslal v 16. minutě do úniku Bruno Fernandes, brankář Gavin Bazunu si ale s jeho pokusem poradil. Následně musel svůj um předvést i David de Gea, když se ho z hranice malého vápna snažil hlavou překonat Theo Walcott.

Po půl hodině hry se tříbodové vyhlídky domácích o něco zkomplikovaly, jelikož si svým ostrým zákrokem vysloužil červenou kartu Casemiro. I přesto se Manchester do konce poločasu dostal k dalšímu zahrození. Centr z přímého kopu našel až na zadní tyči Raphaëla Varana, který ztroskotal na pohotovém Buzunovi. Krátce po změně stran mohl poslat hosty do vedení nešťastnou tečí Scott McTominay, čisté konto Red Devils ale na brankové čáře uhájil připravený Aaron Wan-Bissaka.

Statistiky zápasu Manchester United – Southampton
Statistiky zápasu Manchester United – SouthamptonOpta by Stats Perform

Manchesteru s přibývajícími minutami docházely síly a hru začali více ovládat Saints. V 65. minutě prověřil de Geu znovu Walcott, zkušený brankář ale zůstal bezchybný. Krátce nato se předvedl naopak Bazunu, když konečky prstů vyrazil do pravé tyče technický pokus Fernandese. O minutu později se rozezněla i tyč Manchesteru, smolným zakončovatelem byl Kyle Walker-Peters. Svižné tempo vydrželo až do závěrečného hvizdu, kýženého rozhodnutí už se však ani jeden z týmů nedočkal.

West Ham – Aston Villa 1:1

Pro Kladiváře dělba bodů znamenala další citelnou ztrátu v boji o záchranu, neboť Villans byli dosud jejich oblíbeným soupeřem – z posledních pěti vzájemných utkání napříč soutěžemi totiž celek z West Midlands vždy porazili. Londýňanům nepomohl ani středopolař Souček, který v jejich dresu odehrál celé střetnutí. Vladimír Coufal opět kvůli zranění chyběl.

První náznak šance měli domácí hned v osmé minutě, kdy po standardní situaci tečoval míč jeden z hráčů ve skrumáži před bránou. Pokus to byl ovšem nepřesný a zamířil vedle levé tyčky. Mnohem větší možnost ke skórování zahodil před čtvrthodinou hry Saïd Benrahma, který si hezky naběhl na vzdálenější tyč, avšak z voleje nevměstnal centrovaný míč mezi tři tyče.

A tak úřadovali hosté. Na sklonku 17. minuty se ve vápně dostal k hlavičce Ollie Watkins a odrazem o zem poslal balon do šibenice. Po necelé desetiminutovce už ale bylo opět srovnáno, neboť Benrahma bombou z penaltového puntíku potrestal faul Leona Baileyho v šestnáctce. Kladiváři se po návratu z kabin prezentovali rychlým protiútokem, po němž balon skončil u aktivního Benrahmy. Alžířan ale nepřesným obstřelem kolem pravé tyče poslal míč do zámezí.

Statistiky zápasu West Ham – Aston Villa
Statistiky zápasu West Ham – Aston VillaOpta by Stats Perform

Domácí postupně stupňovali tlak na bránu Emiliana Martíneze, avšak kýženou vedoucí trefu jim to nepřinášelo. To mohl změnit opět Benrahma v 70. minutě, avšak argentinský gólman jeho jedovku zneškodnil. Alžířan znovu hrozil krátce před koncem, kdy pálil z voleje, ale jeho pokus byl zblokován pozornou obranou.

Newcastle – Wolves 2:1

Newcastle uzavřel nedělní program domácím vítězstvím nad Wolves. Převahu Strak přetavil ve 26. minutě v úvodní branku Alexander Isak, jenž skóroval poprvé od 15. ledna. Trefy švédského útočníka od té doby citelně chyběly, zmíněné datum totiž rovněž značilo poslední ligový triumf Newcastlu. Rozuzlení pak přišlo necelou čtvrthodinu před koncem základní hrací doby, kdy svým 11. gólem v sezoně rozhodl střídající Miguel Almirón. Vystřízlivění naopak nastalo na straně Vlků, kteří nenavázali na senzační výhru nad Tottenhamem.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport