Aspiranti na postup: Útočná armáda dává Brazílii velkou šanci na zisk titulu mistra světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Útočná armáda dává Brazílii velkou šanci na zisk titulu mistra světa
Brazilci jsou považováni za největšího favorita na titul.
Brazilci jsou považováni za největšího favorita na titul.
Profimedia
Brazilský trenér Tite (61) se na světovém šampionátu opět spoléhá na jména, která mu pomohla k prvnímu místu v kvalifikaci. V Kataru chtějí jihoameričtí giganti zvednout nad hlavu svůj šestý titul mistrů světa s pomocí Viníciuse Jr. (22), Neymara (30) a spol.

Pro pětinásobného mistra světa je 20 let bez trofeje dlouhá doba. Proto je šestý titul jediným cílem Brazílie v Kataru. Pokud se brazilská mise opět nezdaří, půjde o nejhorší turnajové tažení národního týmu v historii, které se vyrovná období mezi lety 1970 a 1994.

Navzdory tlaku je důvěra v titul vysoká. Titeho práce, která trvá už šest let, je velmi dobrá. Tým, který v roce 2018 kromě Neymara nabízel jen málo vyhlášených útočných talentů, získal skvělé alternativy k tomuto hvězdnému hráči. Nyní jsou v týmu fotbalisté jako Richarlison, Raphinha, Vinícius a Antony.

Brazilský národní tým je od porážky ve finále Copa America 2021 neporažený, když má na kontě 12 výher a tři remízy. Nedostatek střetnutí s evropskými týmy však zanechává na vynikajících číslech otazník. V celém katarském cyklu měla Brazílie pouze jediného soupeře z tohoto kontinentu: Českou republiku v přátelském utkání hraném v Praze, které skončilo brazilským vítězstvím.

A právě evropské týmy jsou pro Brazílii největším kamenem úrazu v cestě za šestým titulem. Vítězství nad Německem ve finále v roce 2002 bylo posledním ve vyřazovacím zápase proti týmu z tohoto kontinentu. Od té doby národní tým vypadl pokaždé, když se v zápase vyřazovací fáze utkal s evropským týmem.

Silné stránky

Souhra, kterou brazilský národní tým dosáhl od příchodu Titeho, je jednou z velkých devíz ve snaze získat šestou hvězdu na dresu. Kostru v podání Alissona (30), Thiaga Silvy (38), Marquinhose (28), Casemira (30) a Neymara jen těžko překoná jiný favorit na titul.

Pevná defenziva, charakteristický znak týmu od Titeho nástupu, je nadále evidentní. V posledních 15 zápasech inkasovali Brazilci jen pět gólů. Pokud v roce 2018 existovaly pochybnosti o útočných schopnostech stálic, nyní je jich málo.

Není překvapením, že z 26 hráčů, které Tite povolal, je devět útočníků.

V nepříznivých situacích, které v Kataru určitě nastanou, může trenér klidně zavřít oči a vytáhnout z lavičky někoho schopného, kdo dokáže změnit běh hry. Mělo by to tak být na rozdíl od let 2010, 2014 a 2018, kdy Brazílii chyběli záložníci, kteří by po nástupu na hřiště měli okamžitý vliv na vývoj zápasu.

Slabé stránky

Největším problémem Brazílie v Kataru jsou nepochybně krajní obránci. Nedostatek v tomto sektoru odhalilo povolání Daniela Alvese, který má daleko od světové elity. Pravý krajní obránce Danilo byl v Juventusu více stoperem než krajním bekem. Na levé straně hrající Alex Sandro také experimentoval se svojí novou pozicí na klubové úrovni.

Kromě toho, že tato dvojice není v souladu se zbytkem základní sestavy, nemusí být ani nejlepší pro to, co Tite od svých obránců požaduje: budovat hru na ose hřiště. Právě pro kvalitu v tomto směru trenér povolal Alvese. Stalo se tak i přes všechny kontroverze, které rozhodnutí doprovázely.

Přestože má defenzivní systém skvělá čísla, problém doslova visí ve vzduchu. Z posledních pěti inkasovaných gólů hned tři padly právě ze vzdušného prostoru. Potenciální křehkost se může projevit hned v úvodním zápase proti Srbsku, v jehož týmu se nachází řada vysokých hráčů.

Základní jedenáctka

Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro - Casemiro, Fred, Raphinha, Neymar, Lucas Paqueta - Richarlison

Výběr hráčů poukazuje na rozestavení 4-3-3, ale ostatní duely Brazílie naznačují systém 4-2-3-1 s Neymarem na pozici číslo 10 a Lucasem Paquetou na levé straně. Bez ohledu na pozice je charakteristickým znakem útoku intenzivní pohyb mezi hráči, o to více s Richarlisonem než pohyblivou devítkou.

V útoku by měl tým vytvořit formaci 2-3-5, přičemž Fred by měl doplnit útočné kvarteto a vytvořit početnou převahu na soupeřově polovině. Krajní obránci jsou mezitím umístěni dále vzadu spolu s Casemirem. Bez míče je tendence k rozestavení 4-4-2, přičemž Neymar má větší volnost.

Tite vyzkoušel různé varianty herního systému. Rozhodne-li se pro Edera Militaa (24) místo jednoho z krajních obránců, tým bude při držení míče hrát na tři obránce.

Nejžhavější téma

Při pohledu na pravděpodobnou základní jedenáctku Brazílie na turnaji se nabízí jedna otázka. Kde je Vinícius? Přestože je jedním z nejlepších hráčů současnosti, v národním týmu se zatím nedokázal prosadit. V 16 zápasech vstřelil jen jeden gól.

Jeho hlavním konkurentem na papíře je Raphinha. Hráč Barcelony od svého příchodu do reprezentace nedal mnoho důvodů k tomu, aby opustil základní jedenáctku. V 11 soubojích dokázal vstřelil pět gólů. Na našich stránkách si můžete přečíst i exkluzivní rozhovor s Raphinhou.

Pokud se ale v Kataru objeví štěrbinky, Raphinha si pravděpodobně neudrží místo, protože nikdo nezpochybňuje technickou převahu Viníciuse. Další možností pro hráče Realu Madrid je vynechání Freda nebo Paquety.

V obraně je Danilo pro nedostatečnou konkurenci první volbou, na jeho místě ale není vyloučen ani Militao. Na klubové úrovni hráč Realu Madrid nehrál krajního beka od působení v Portu, Tite ho tam přesto už příležitostně vyzkoušel a tento trik by mohl zopakovat i v Kataru.

Predikce

Bookmakeři a odborníci hlásí: Brazílie je favoritem na titul mistra světa. Aby tento status potvrdila, bude muset hned na úvod ukázat svou sílu. Ve skupině ji čekají těžcí soupeři: Srbsko a Švýcarsko, se kterými si změřila síly rovněž ve skupině na MS 2018.

Na rozdíl od posledních čtyř turnajů by ve vyřazovací fázi měly být možnými soupeři Portugalsko a Uruguay . V případné další cestě turnajem už by měli Brazilci v Kataru potkávat jen giganty. Pravděpodobnou cestu do finále může lemovat Španělsko ve čtvrtfinále a Argentina v semifinále.

Pro získání vytouženého šestého titulu je třeba ukončit nepříjemné prokletí proti Evropanům v posledním v play-off. Titeho tým má dostatek kvality na to, aby Brazílii vrátil na světový vrchol.