Ferrari ovládlo kvalifikaci na VC Mexika, první odstartuje Leclerc, za ním Sainz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ferrari ovládlo kvalifikaci na VC Mexika, první odstartuje Leclerc, za ním Sainz

Charles Leclerc si dojel pro pole position.
Charles Leclerc si dojel pro pole position.Profimedia
Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika vozů formule 1 ovládli nečekaně piloti Ferrari. Vyhrál monacký jezdec Charles Leclerc (26), který porazil o 67 tisícin sekundy týmového kolegu Carlose Sainze (29). Třetí dojel již jistý mistr světa Max Verstappen (26) z Red Bullu, jehož ještě čeká vyšetřování za zdržování při výjezdu z boxové uličky.

Leclerc získal čtvrtou pole position v sezoně a druhou za sebou. Z prvního místa odstartuje do závodu F1 podvaadvacáté v kariéře. Rodák z Monte Carla zajel nejrychlejší čas v hodnotě 1:17,166 v úvodu závěrečné části. Ačkoliv během posledního pokusu už nezrychlil, první příčku uhájil. Leclerc zaútočí v závodě na první triumf v sezoně a šestý v kariéře.

Nizozemský jezdec Verstappen si naopak zkomplikoval útok na třetí triumf v Mexiku za sebou. Rodák z Hasseltu, který si již v předstihu zajistil třetí mistrovský titul, bude po kvalifikaci vyšetřován za zdržování při výjezdu z boxů. Verstappen usiluje o 51. vítězství v kariéře, kterým by vyrovnal maximum legendárního Francouze Alaina Prosta. Může také získat rekordní šestnácté vítězství v jedné sezoně. Možný trest čeká také šestého Lewise Hamiltona z Mercedesu, který nezpomalil pod žlutými vlajkami.

Pátou příčku obsadil Verstappenův týmový kolega a domácí pilot Sergio Pérez. Třiatřicetiletý rodák z Guadalajary se může stát prvním Mexičanem v historii, který by domácí závod vyhrál. Povedenou kvalifikaci odjel Daniel Ricciardo z AlphaTauri. Čtyřiatřicetiletý Australan, který se minulý týden vrátil do kokpitu po zranění ruky, skončil čtvrtý.

Už v první části kvalifikace vypadl Lando Norris z McLarenu. Britský pilot a šestý muž průběžného pořadí obsadil devatenácté místo.

Nedělní závod začne ve 21 hodin.

Výsledky kvalifikace