Kvalifikaci F1 v USA vyhrál Leclerc, šestému Verstappenovi smazali nejrychlejší čas

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikaci F1 v USA vyhrál Leclerc, šestému Verstappenovi smazali nejrychlejší čas

Aktualizováno
Lando Norris, Charles Leclerc a Lewis Hamilton.
Lando Norris, Charles Leclerc a Lewis Hamilton.Profimedia
Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu USA formule 1 vyhrál Charles Leclerc (26) z Ferrari. Monačan porazil na trati v Austinu o 130 tisícin sekundy Landa Norrise (23) z McLarenu, třetí skončil Lewis Hamilton (38) z Mercedesu. Čerstvě trojnásobný mistr světa Max Verstappen (26) z Red Bullu doplatil na porušení traťových limitů a po smazání nejrychlejšího času obsadil šestou příčku.

Leclerc získal třetí pole position v sezoně a jednadvacátou celkově. Na okruhu v Texasu se blýskl časem 1:34,723. V závodě zaútočí na šesté vítězství v kariéře a první letošní. Spokojený mohl být i druhý Norris, kterého čeká jubilejní 100. start ve formuli 1.

Verstappen nenavázal na dvě předchozí pole position z Kataru a Japonska. Přestože při závěrečném pokusu zajel o pět tisícin sekundy rychleji než Leclerc, porušil v 19. zatáčce traťové limity a komisaři mu čas smazali. Již jistý mistr světa a vítěz předchozích dvou ročníků závodu v USA si tak zkomplikoval cestu za možným 50. triumfem v F1 a patnáctým v sezoně.

Před Verstappena se vedle vedoucího dua dostali také třetí Hamilton, čtvrtý Carlos Sainz Jr. a pátý George Russell. Druhý jezdec Red Bullu Mexičan Sergio Pérez obsadil devátou příčku.

V první fázi kvalifikace skončili oba piloti Aston Martinu. Čtvrtý muž průběžného pořadí šampionátu Fernando Alonso byl sedmnáctý, Lance Stroll odstartuje ještě o dvě příčky hůře. Po zranění ruky navrátivší se Australan Daniel Ricciardo z AlphaTauri obsadil patnácté místo.

Program Velké ceny USA pokračuje v sobotu kvalifikací na sprint od 19:30 SELČ. Speciálně bodovaný sprint, který se jede jako samostatná disciplína a neovlivní pořadí na startu hlavního závodu, se uskuteční o půlnoci českého času. Nedělní závod začne ve 21:00.

Přehled Velké ceny USA