Inspirujete nás, zní z Japonska. Muž, který stvořil baseballovou superstar, fandí Čechům

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Inspirujete nás, zní z Japonska. Muž, který stvořil baseballovou superstar, fandí Čechům
Hideki Kurijama navštívil Česko vůbec poprvé.
Hideki Kurijama navštívil Česko vůbec poprvé.Profimedia
Česká baseballová reprezentace má při domácím mistrovství Evropy několik výjimečných posil. Vedle Američanů s českými kořeny Erika Sogarda, Willyho Escaly, Jeffa Barta a Jaka Rabinowitze, dorazil za týmem i Hideki Kurijama (62), manažer světových šampionů z Japonska.

Když se v průběhu března potkal český tým s Japonskem v základní skupině turnaje World Baseball Classic, několik desítek minut to vypadalo na velkou senzaci. Po doběhu Marka Chlupa vedl výběr plný amatérů nad profesionálními hráči 1:0 a nadhazovač Ondřej Satoria ve dvou směnách nenechal odpálit superstar Šoheje Ohtaniho. Nakonec sice domácí Samurajové skóre otočili. Úcta k neznámému soupeři ale zůstala.

A jelikož se právě v českých městech půl roku po mistrovství světa hraje evropský šampionát, nenechal si šéf japonského výběru ujít příležitost, podívat se na místo, kde se česká baseballová senzace zrodila. "O českém a evropském baseballu jsem samozřejmě věděl už dříve, ale poprvé jsem si tohoto týmu opravdu všiml právě na World Baseball Classic," přiznal Hideki Kurijama v rozhovoru pro Livesport Zprávy. "S Čechy jsme se tam potkali a opravdu mě nadchli," dodal.

Pokud byli Japonci pro český výběr modlami, pro Kurijamu začal být výběr manažera Pavla Chadima zjevením, o kterém chtěl vědět co nejvíce. Také se netajil obdivem k práci šéfa českého týmu. Ten totiž kromě toho, že sestavil výjimečně hrající výběr, působí ve svém civilním povolání v Brně jako neurolog.

Pro Kurijamu je cesta na letošní evropský šampionát vůbec první návštěvou Česka. "Jsem tady poprvé a moc se mi tu líbí. Vaše země je krásná, lidi jsou příjemní a laskaví," klaněl se typickým japonským způsobem. Když přiletěl do Prahy, vyrazil na jednu z prvních procházek do centra české metropole. A tam si možná uvědomil, že i on je po jarním triumfu velmi uznávanou osobností. Japonští turisté ho na Staroměstském náměstí zastavovali a žádali o společné fotografie. 

Stvořil Ohtaniho

Aby ne. Vždyť právě Kurijama stojí za příběhem současné globální sportovních celebrity – Šoheje Ohtaniho. Potkali se už v dobách, kdy talentovaný mladík působil na střední škole a on tehdy po konci své hráčské kariéry pracoval pro média. Po rozhovoru, který vedl, zůstali v kontaktu a stal se jeho rádcem a později i koučem. Když v roce 2016 vyhrál tým Hokkaido Nippon-Ham Fighters tamní profesionální ligu NPB, slavili společně. Kurijama jako manažer, Ohtani jako jedna z opor, kterou už lákali do zámořské MLB.

Letos se potkali znovu na již zmíněném World Baseball Classic a v domácím prostředí z toho byla zlatá japonská jízda. Po finálovém triumfu nad výběrem USA Ohtani děkoval právě svému mentorovi: "Je to pro mě tak zvláštní chvíle. Reprezentuji Japonsko a právě Hideki Kurijama mě vede jako manažer národního týmu. Hodně věcí jsem díky němu pochopil, je to on, kdo mě naučil tak dobře hrát."

Logicky ale přišla i odpověď. "Pokaždé, když se Šohej vrátí do Japonska, alespoň jednou si na sebe najdeme čas a dlouze si povídáme. Pak vidíte nejen to, že se stal sportovní hvězdou, ale že roste také jako člověk," řekl Kurijama.

Český příběh inspirací

Podobně se dnes vyvíjí i jeho vztah k českému baseballu. "Když jste byli u nás v Japonsku, viděl jsem tak výjimečný přístup ke hře, respektu k soupeři a vůbec celkově vzájemný respekt k celému dění. Chtěl jsem vědět, kde má tenhle tým kořeny, tak jsem se přijel do Česka přesvědčit," vyprávěl, když se procházel po trávníku stadionu Eagles Praha a fotil arénu, kterou vlastníma rukama opravovali třeba i hráči národního týmu, jenž v klubu vyrůstali.

"Nejen mě, ale i spoustu japonských lidí uchvátilo to, že všichni ti kluci jsou amatéři a asi o to víc vnímají baseball srdcem, radostí a láskou. Myslím, že to je ten důvod, proč si získali tolik fanoušků. Je to inspirativní i pro nás," dodal.

Kurijama také vnímá, že čeští baseballisté mohou v dalších letech dostat i zajímavé nabídky z prestižních lig. "Rozhodně si myslím, že někteří z hráčů by mohli hrát profesionálně, už dnes jezdí na zkušenou do Ameriky. Ale věřím tomu, že mají na to, aby v budoucnu hráli v MLB i v japonské profi lize."