První ligová prohra od roku 2013. Basketbalistky USK Praha nestačily ve druhém finále na Žabiny Brno

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
První ligová prohra od roku 2013. Basketbalistky USK Praha nestačily ve druhém finále na Žabiny Brno
Žabiny senzačně proti USK vyhrály.
Žabiny senzačně proti USK vyhrály.Profimedia
Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v nejvyšší domácí soutěži utrpěly první porážku od roku 2013. Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové, které útočí na 18. titul a čtrnáctý za sebou, zaváhaly po rekordní sérii 301 vítězství. Stav série je 1:1, další duel se bude hrát v pátek v Praze.

Žabiny Brno – USK Praha 71:69

Hráčky USK ztratily v závěrečné čtvrtině patnáctibodový náskok a po dramatickém závěru prohrály o dva body. Nepomohl jim ani výkon německé pivotky Nyary Saballyové, která zaznamenala double double za 24 bodů a 11 doskoků. Nejlepší hráčkou Žabin byla Američanka Elissa Cunaneová, jež si připsala 17 bodů a 10 doskoků.

"Pocity jsou nádherné. Tohle se asi stane jednou za život a jednou v basketbalové kariéře. USK je momentálně jedním z nejlepších týmů v Evropě, dokázaly to na Final Four. Musím smeknout před celým týmem včetně trenérů. Byly jsme skvěle připravené a daly do toho absolutně všechno," řekla brněnská rozehrávačka Petra Záplatová stanici Nova Sport 1.

Brněnský tým byl i dosud posledním přemožitelem USK Praha. V roce 2013 ho ještě pod názvem IMOS Brno porazil rovněž v ligovém finále 73:72.

Do sestavy Pražanek se oproti úvodnímu utkání vrátila Valériane Ayayiová. Již v první čtvrtině ale odstoupila kvůli zranění Emese Hofová. Hostující hráčky smazaly v úvodní desetiminutovce ztrátu 0:9 a vyhrály ji 15:13.

Ve druhé části pokračovaly oba týmy v důrazné obraně. Basketbalistky USK přišly na chvíli o další pivotku Saballyovou, která špatně došlápla, v závěru čtvrtiny už ale byla zpět. Žabiny snížily ze stavu 18:25 na rozdíl jediného bodu, těsně před přestávkou ale vrátila hostům náskok čtyřmi body za sebou Maite Cazorlaová.

Po návratu z kabin se hra otevřela. Za USK se rozstřílela hlavně Saballyová, Žabiny ale dál držely díky trojkám Petry Záplatové, Simony Sklenářové a Elišky Hamzové jednociferné manko. Před závěrečnou částí ztrácely sedm bodů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Obhájkyně titulu měly vydařený vstup do čtvrté čtvrtiny a po šňůře osmi bodů získaly nejvyšší vedení 62:47. Brňanky ale duel nevzdaly a začaly za podpory fanoušků manko stahovat. Pět minut před koncem se navíc USK vyfaulovala rozehrávačka Cazorlaová.

Žabiny v dramatické koncovce dál stahovaly ztrátu a minutu a 13 vteřin před koncem otočily po trojce Záplatové stav na 68:66. Pražanky ještě srovnaly, ale domácí tým se po dvou trestných hodech Emmy Čechové a jednom Hamzové vrátily do vedení 71:68.

V posledních vteřinách si ještě Ezi Magbegorová vynutila dva trestné hody. Australanka první dala a při druhém minula, aby některá ze spoluhráček doskočila a vyrovnala. Získat míč se podařilo Saballyové, ale poslední střelu s klaksonem nezužitkovala.

Utkání USK Praha – Žabiny Brno (pátek 26. dubna, 17:30)