Benzema brání svou pověst. Podal stížnost na francouzského ministra vnitra pro pomluvu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Benzema brání svou pověst. Podal stížnost na francouzského ministra vnitra pro pomluvu
Benzema momentálně působí v klubu Al Ittihad v Saúdské Arábii.
Benzema momentálně působí v klubu Al Ittihad v Saúdské Arábii.AFP
Karim Benzema (36) v úterý podal stížnost pro pomluvu na francouzského ministra vnitra Geralda Darmanina. Ten loni prohlásil, že bývalá hvězda Realu Madrid má vazby na Muslimské bratrstvo, sunnitskou muslimskou islamistickou skupinou, která má svůj původ v Egyptě.

Pravicový politik s plány ucházet se o prezidentský post Darmian kritizoval Benzemu poté, co bývalý francouzský útočník a držitel Zlatého míče za rok 2022 v polovině října napsal na X (dříve Twitter) příspěvek na podporu obyvatel Gazy, kteří se stali obětí "nespravedlivého bombardování" prováděného Izraelem v odvetě za útok Hamásu ze 7. října.

Darmanin na Benzemův příspěvek reagoval tvrzením, že hráč "má notorické spojení s Muslimským bratrstvem".

V Benzemově stížnosti, kterou podal právník Hugues Vigier a s níž se seznámila agentura AFP, se uvádí, že tyto výroky "podkopávají" hráčovu čest a pověst. Benzema, který hraje za saúdskoarabský klub Al Ittihad a je muslim, ve své stížnosti uvádí, že "nikdy neměl sebemenší spojení s organizací Muslimské bratrstvo, a pokud je mu známo, ani s nikým, kdo se k ní hlásí".

"Jsem si vědom toho, do jaké míry jsem kvůli své proslulosti využíván v politických hrách, které jsou o to skandálnější, že dramatické události od 7. října si zaslouží něco zcela jiného než tento typ prohlášení," stojí dále v dokumentu.

V říjnu Darmanin uvedl, že proti Benzemovi nic nemá, ale že je zarážející, že fotbalista na Twitteru nepodpořil Izraelce zabité při útoku Hamásu nebo francouzského učitele, kterého na začátku měsíce ubodal islamistický bývalý žák. "Veřejně jsem ho vyzval, aby tweetoval za toho učitele, který úplně zbytečně zemřel kvůli islamistickému terorismu, a on to neudělal," řekl později ministr na návštěvě Abú Zabí.

Darmanin se rovněž zmínil o Benzemově odmítnutí zpívat státní hymnu, když hrál za Francii, a o jeho "proselytismu na sociálních sítích". Stížnost byla podána u Cour de Justice, jediného francouzského soudu, který je oprávněn stíhat členy vlády za jejich protiprávní jednání při výkonu funkce.