Boston – Detroit. Rozjetý Kubalík táhne oslabené Red Wings, Zadina se ne a ne chytit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Boston – Detroit. Rozjetý Kubalík táhne oslabené Red Wings, Zadina se ne a ne chytit
Boston – Detroit. Rozjetý Kubalík táhne oslabené Red Wings, Zadina se ne a ne chytit
Boston – Detroit. Rozjetý Kubalík táhne oslabené Red Wings, Zadina se ne a ne chytitProfimedia
Kádr Detroitu nadále prochází přestavbou, po šesti neúspěšných letech se však v Michiganu nesměle začínají ozývat hlasy volající po postupu do play off. Klíčem by měla být koncepční práce generálního manažera a klubové legendy Steva Yzermana (57) a pomoc čtveřice Čechů, která se v americkém Hockeytownu sešla.

Yzerman byl před sezonou velmi aktivní na trhu volných hráčů. Do mladého, perspektivního kádru přivedl zkušenosti útočníka Davida Perrona a obránce Bena Chiarota. Defenzivu vyztužil dalšími dvěma kvalitními posilami v podobě Olliho Määtäho a Roberta Hagga a do branky podepsal Villeho Hussa.

Trumfem nově poskládaného týmu ale není ani jeden z nich. Start do sezony nejlépe vyšel Dominiku Kubalíkovi, jenž v úvodních šesti zápasech získal 10 bodů (4+6) a propracoval se mezi desítku nejproduktivnějších hráčů v celé lize. Podpis českého útočníka, který se po třech sezonách nedohodl na nové smlouvě v Chicagu, proběhl trochu ve stínu velkých příchodů, Kubalík ale prokazuje svou nespornou ofenzivní kvalitu.

Kanonýr, jenž v první sezoně za mořem nasázel 30 branek, začal nové angažmá ve čtvrté útočné formaci, postupem času si ale vypracoval výrazně více prostoru a v posledních zápasech nastupuje v elitním útoku po boku Dylana Larkina a Lucase Raymonda.

Kubalíkův vliv na výkony týmu byl téměř okamžitý. První branku vstřelil ve svém druhém zápase a s 10 body v šesti duelech je nejproduktivnější posilou Red Wings za posledních 29 let. Stejně se v rudém dresu uvedl legendární Paul Coffey, který v průběhu sezony 1992/1993 přišel z Los Angeles.

“Chtěl jsem se vrátit ke hře, kterou jsem se prezentoval po příchodu do Chicaga. V posledním ročníku jsem měl pocit, že na ledě nejsem sám sebou. Nedostával jsem se do šancí a kvůli tomu mi i chyběly góly. Po přestupu jsem si řekl, že se vrátím k tomu, co fungovalo a myslím, že mi to zatím vychází. Nečekal jsem, že se mi start povede až tak dobře,” řekl Kubalík pro server The Athletic.

Při absenci tří elitních útočníků – Tylera Bertuzziho, Robbyho Fabbriho a Jakuba Vrány – se Kubalík rychle chopil role lídra.

Široká marodka uvolnila místo v sestavě také Filipu Zadinovi. Střelec, jehož Detroit v roce 2018 draftoval jako šestého v pořadí, načal v NHL pátou sezonu s nadějí, že konečně přijde bodový průlom. Pod novým trenérem Derekem Lalondem se mu ale prozatím nedaří, první dva zápasy dokonce strávil pouze na tribuně.

“Je to ofenzivní hráč. Byli bychom rádi, kdyby pravidelně bodoval, ale některé věci musí zkrátka zlepšit. Zbytečně riskuje a ztrácí puky,” vysvětlil Zadinovo odstavení před prvním zápasem padesátiletý kouč. “V příštím zápase může být všechno jinak, boj o místo bude pokračovat,” dodal.

Jeho slova se potvrdila. Vrána byl klubem poslán do asistenčního programu NHL/NHLPA a Zadinovi se otevřelo místo na křídle druhého útoku. “Jsem šťastný za šanci, teď je na mě, abych prokázal, že jsem dobrým hráčem, jenž si místo v týmu zaslouží,“ řekl pardubický odchovanec před prvním startem.

Splatit trenérovu důvěru se mu ale zatím nedaří. Ve čtyřech zápasech nebodoval a fanoušci Red Wings stále čekají, kdy prokáže pověst obávaného střelce.

Čtyři body v dosavadním průběhu sezony nasbíral obránce Filip Hronek, jenž je druhým nejproduktivnějším bekem týmu. Dobrý vstup českého reprezentanta do sezony kazí pouze středeční duel s New Jersey, ve kterém zapsal dva záporné body.

Detroit doma podlehl Devils 2:6 a poprvé v sezoně nebodoval. Svěřenci trenéra Lalonda tak mají co napravovat. První reparát je čeká v noci ze čtvrtka na pátek v 01:00, kdy se pokusí obrat o body rozjetý Boston. Pomoct by jim k tomu měla i trojice Čechů v sestavě.