České Budějovice – Kladno v číslech. Úžasná bilance veteránů a v čem jsou výhody Motoru?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České Budějovice – Kladno v číslech. Úžasná bilance veteránů a v čem jsou výhody Motoru?

Českobudějovický Jan Štencel (vlevo) v duelu s kladenským Adamem Brodeckim.
Českobudějovický Jan Štencel (vlevo) v duelu s kladenským Adamem Brodeckim.Profimedia
Souboj dvou nejníže postavených týmů hokejové extraligy mezi Českými Budějovicemi a Kladnem, v němž oběma půjde o záchranu mezi elitou, nemá favorita jen zdánlivě. Při bližším pohledu je zřejmé, že by v této roli měli být domácí. Zvlášť kvůli disciplinovanosti a hře v oslabení, která takové duely často rozhoduje. Co dalšího ukázala čísla?

Vzájemná bilance v lize

Celková

České Budějovice – Kladno 199 83 4 19 5 88 647:657

Pozn.: Jednotlivé sloupce znamenají z pohledu Budějovic počet vzájemných zápasů, výhry v základní hrací době, v prodloužení (na nájezdy), remízy, prohry v prodloužení (na nájezdy) a prohry v základní hrací době.

Posledních 10 zápasů

České Budějovice – Kladno 4 0 0 6 36:33

Proti žádnému jinému týmu nenasbíraly Budějovice tolik výher v historii svého účinkování v české (a předtím v československé) nejvyšší soutěži jako proti Kladnu. V poslední době se však v tradičním klání dařilo víc Kladnu. Až minulé dva duely změnily ráz bilance: Motor dnešního protivníka vyprovodil pokaždé šesti brankami.

Dlouhodobá forma

České Budějovice

Se sedmi porážkami z minulých osmi zápasů jsou týmem s aktuálně druhými nejhoršími výsledky. Jen Plzeň (sedm proher v řadě) je na tom hůř. Důsledek – druhé místo od konce.

Kladno

S blížícím se koncem základní části se zvedalo, už to vypadalo, že se mu povede opustit poslední příčka. Jenže tři nezdary za sebou v závěru snahu pokazily.

Útok

České Budějovice

Daly víc gólů (122) než třeba sedmá Olomouc (120). S úspěšností zakončení navíc patří k průměru ligy. Nedařilo se jim však venku, tam nastřílely nejméně gólů ze všech.

Kladno

Doplatilo na bídu z úvodu října, kdy neskórovalo ve čtyřech z pěti zápasů. K tomu se mu v té době zranil druhý nejlepší kanonýr Kubík. V sezoně se navíc prosadilo jen 20 hráčů.

Obrana

České Budějovice

V posledních pěti utkáních není defenzivně horší tým. Za zmíněné období inkasovaly 21 branek, navíc je nejasno kolem gólmanů. Trenéři naposledy Strmeně střídali.

Kladno

Inkasovalo nejvíc gólů celkově i v oslabení. V nich má po Olomouci druhou nejnižší úspěšnost ze všech. Kanaďan Bow je k tomu jedničkou s nejhorším průměrem (3,52).

Disciplína

České Budějovice

Jsou zatím třetím nejslušnějším týmem základní části, mezi 60 nejtrestanějšími hráči mají jediného zástupce. Paradoxně je jím útočník Lukáš Pech, bodový lídr týmu.

Kladno

Tým nasbíral druhý nejvyšší počet dvouminutových trestů ze všech, z toho pak pramení množství inkasovaných gólů. Kanadský bek Dotchin je v pořadí zlých mužů ligy druhý.

3 hráči ve formě

České Budějovice

Milan Gulaš

Je to k nevíře, ale i v týmu, jenž patří do suterénu ligy, gólově kvete. Je třetím nejlepším šutérem celé ligy! Z posledních 14 gólů Jihočechů jich obstaral pět.

Lukáš Pech

Gulašovo přesilovkové dvojče a pátý nejproduktivnější hráč soutěže. A také její nejlépe přihrávající muž: s 38 asistencemi ve 48 startech vede pořadí této činnosti. 

Jan Štencel

Určitě ne tak viditelná součástka sestavy jako dva výše zmínění. Nicméně tenhle bek může být v klíčových chvílích neméně platný. Patří ke špičce ligy ve zblokovaných střelách.

Kladno

Tomáš Plekanec

Úkaz. Ve 40 letech a v posledním týmu tabulky je čtvrtý v bodování ligy! A třetí podle celkem odehraných minut. Se 48 body se podílel téměř na 42 % všech gólů Kladna v sezoně.

Jake Dotchin

Se sedmi trefami patří do skupiny obránců, kteří se dělí na tomto postu o pozici třetího nejlepšího střelce soutěže. K tomu je jejím druhým nejvytěžovanějším hráčem. Minulé tři duely: 1+3.

Adam Brízgala

Řekl si o post jedničky. Nedávno udržel v Plzni svou druhou nulu v sezoně (Bow nemá žádnou). A předminule proti Spartě naskočil za stavu 1:3, tým s ním pak sahal po bodu.

Z databanky Livesportu

Oba celky spoléhají na veterány, na soupiskách mají celkem devět hráčů starších 35 let (Budějovice jich evidují pět). Produktivitu týmů vedou Lukáš Pech (39) a Tomáš Plekanec (40). Oba jsou společně s Milanem Gulašem (37) navíc v elitní desítce bodování celé ligy. Vedle toho duel nabízí konfrontaci celkem tří hráčů, kteří pamatují poslední zlato Česka na mistrovství světa v roce 2010 (NovotnýJágr, Klepiš).

Zajímavou postavou je kouč Českých Budějovic David Čermák. Dlouholetý kladenský útočník začínal jako kluk v týmu PZ Kladno po boku Jaromíra Jágra (oba od sebe dělí necelý rok a půl), s nímž jsou dodnes přátelé. Jágr mu později na Kladně svěřil vedle role kouče také práci sportovního manžera a skauta, Čermák vedl Rytíře čtyři roky. Než si jej před touto sezonou k sobě přetáhl na jih Čech jako asistenta Jaroslav Modrý. A Čermák jej po jeho odvolání z funkce loni o Vánocích nahradil na pozici šéfa střídačky.

Duel bude i malým lotyšským derby. Za oba týmy nastupuje po dvou hokejistech z této pobaltské země. Nejznámějším je Kristaps Sotnieks. Už 36letý obránce drží národní rekord v počtu startů na mistrovstvích světa. Během svých 13 účastí na něm odehrál celkem 90 zápasů, což jej v historické tabulce řadí na 32. příčku, těsně před Ivana Hlinku.

Více o zápasu České Budějovice – Kladno.