Co se stalo v Kataru: Málo práce pro hodně Kimů, zápisy do historie a Brazilcův skvost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Málo práce pro hodně Kimů, zápisy do historie a Brazilcův skvost
Cristiano Ronaldo proti Ghaně proměnil penaltu a gólově se prosadil na svém pátém mistrovství světa.
Cristiano Ronaldo proti Ghaně proměnil penaltu a gólově se prosadil na svém pátém mistrovství světa.AFP
I po pátém hracím dnu fotbalového kolotoče v Kataru je o čem mluvit. Cristiano Ronaldo (37) se stal prvním hráčem, který dal gól na pěti světových šampionátech, do historie se ale zapsal i Breel Embolo (25). Útočník reprezentující Švýcarsko rozhodl zápas proti Kamerunu a jako první fotbalista se na MS prosadil proti zemi, v níž se narodil. Projděte si i další zajímavosti tak, jak je sestavily Livesport Zprávy.
Souhrn 24. 11. na MS
Livesport CZ

Brelíčkův splněný sen

Kamerunci až na slibný začátek, kdy hrozili z brejků a vytvořili si pár šancí, nedostáli své přezdívce Nezdolní lvi. Švýcarům, kteří nastoupili ve stejné základní sestavě jako v zápase proti Česku v Lize národů, stačil ke třem bodům jediný gól. O ten se postaral Embolo, rodák z kamerunské metropole Yaoundé.

Embolo dal jediný gól Švýcarska proti Kamerunu, v němž se narodil.
Embolo dal jediný gól Švýcarska proti Kamerunu, v němž se narodil.StatsPerform

"Jsem hrdý, že jsem dal první gól týmu na mistrovství světa. Je to sen. Trochu mě mrzí, že byl proti Kamerunu, odkud s rodinou pocházím, ale nedá se nic dělat," vyprávěl skromně střelec, jehož někdejší spoluhráč z Basileje Tomáš Vaclík o něm v rozhovorech na zářijovém reprezentačním srazu familiárně vyprávěl jako o Brelíčkovi.

Švýcaři prodloužili sérii úvodních zápasů na MS bez porážky trvající od roku 1966. "Byl to vyzrálý výkon, který může zvednout sebevědomí celého týmu," těšilo trenéra Murata Yakina. Kamerun naopak na MS prodloužil nelichotivou bilanci. Prohrál osmý zápas v řadě a na výhru čeká od 6. června 2002, kdy porazil Saúdskou Arábii 1:0.

Sestřih zápasu Švýcarsko – Kamerun
Livesport CZ

Hvězdy na gólové dietě

Strhující podívaná, útoky valící se z jedné strany na druhou, mraky gólů... Nic z toho se v zápase mezi Uruguayí a Jižní Koreou bohužel nekonalo. K vidění  byly jen hvězdy v čele s Darwinem Núňezem a Luisem Suárezem na jedné straně a Heungem-Min Sonem na druhé – góly a dokonce ani střely na bránu nikoliv.

Statistiky zápasu Uruguay – Jižní Korea
Statistiky zápasu Uruguay – Jižní KoreaStatsPerform

Sporadické výpady jihoamerického favorita úspěšně hasila mimo jiné hned pětice hráčů s příjmením Kim v korejských zadních řadách. I toto gólově dietní klání ale přineslo jedno NEJ. Diego Godín se ve věku 36 let a 281 dní stal, stylově s kapitánskou páskou, nejstarším uruguayským fotbalistou, jenž kdy nastoupil na MS. "Těžko jsme se dostávali do zápasu. Nedařilo se nám vytvářet si šance a chyběla nám přesnost," hodnotil po utkání.

Sestřih zápasu Uruguay – Jižní Korea
Livesport CZ

CR7 překonal rekord, pak trnul

Gól v prvním poločase mu rozhodčí pro útočný (a poměrně diskutabilní) faul neuznal, ve druhé části už se Ronaldo zápisu do kronik dočkal. Ve vápně Ghany se ochotně poroučel k zemi a z penaltového puntíku dal svou osmou branku na světových šampionátech. Potřeboval k tomu 17 zápasů rozložených do 16 let.

Ghaňané, coby 61. tým žebříčku FIFA nejníže postavený účastník šampionátu, ale kladli statečný odpor. V závěru snížili na 2:3 a dokonce sahali po vyrovnání. Ronaldo a spol trnuli, když Inaki Williams obral o míč nepozorného gólmana Dioga Costu, ale v rozhodující moment uklouzl. I díky tomu Portugalsko zvítězilo v úvodním duelu na MS poprvé od roku 2006 a po třech neúspěších.

Sestřih zápasu Portugalsko – Ghana
Livesport CZ

Po dorážce přišla fotbalová pohádka

Kanárci se na MS po čtyřech letech opět potkali se Srby. V roce 2018 v Rusku je v posledním zápase skupinové fáze porazili 2:0, tentokrát tentýž výsledek zopakovali na úvod turnaje. A byť se dlouho nemohli prosadit, nenechali nejen 88 tisíc diváků na stadionu Lusail na pochybách, že letos jsou možná nejžhavějšími adepty na titul.

Statistiky zápasu Brazílie – Srbsko
Statistiky zápasu Brazílie – SrbskoStatsPerform

Stačí se podívat na čísla, kterým vévodí statistika střel na bránu 8:0. A to v ní nejsou zahrnuty dvě nastřelené tyče a jedno břevno... Vyprávět se ale bude hlavně o Richarlisonovi. Útočník otřískaný Premier League totiž zastínil hvězdnější kolegy a dvěma góly rozhodl o úspěšném vstupu pětinásobných světových šampionů do turnaje. Jeho druhá trefa, to byla fotbalová pohádka.

Kaňkou pro vítěze je fakt, že v 79. minutě kvůli zranění kotníku odstoupil ze hry Neymar. Forvard Paris St. Germain pak na střídačce ledoval nohu se slzami v očích. "Započali jsme léčbu, ale musíme být obezřetní a trpěliví. Je příliš brzo něco říkat. Uvidíme, jak se jeho zranění bude vyvíjet," konstatoval lékař brazilského týmu Rodrigo Lasmar.

Sestřih zápasu Brazílie – Srbsko
Livesport CZ

Hráč dne

Richarlison (Brazílie)

I přes unikátní počin Ronalda putuje ocenění Hráč dne Richarlisonovi. Útočník Tottenhamu byl proti Srbům dlouho nevýrazný, aby se pak pasoval do hlavní role. V 62. minutě dorazil střelu Viníciuse jr., kterou brankář Vanja Milinković-Savić vyrazil jen před sebe. A o pár minut později si připsal zatím nejkrásnější branku šampionátu. Převzal míč (opět od Viníciuse jr.), podkopnul jej nad sebe, vymrštil se do vzduchu a pravačkou ho střihl dokonale k tyči. "Splnil se mi dětský sen. Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Jsem z Anglie zvyklý hrát proti takhle defenzivním soupeřům. Chtěl jsem využít příležitosti, které jsem dostal, a jsem rád, že se mi to povedlo," neskrýval radost Richarlison, který si dokonale osladil debut na mistrovství světa.

Richarlison dal zatím nejkrásnější gól turnaje.
Richarlison dal zatím nejkrásnější gól turnaje.StatsPerform