Co se stalo v Kataru: Nabouraná mašina, třetí zápas bez gólů i španělské rekordy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Nabouraná mašina, třetí zápas bez gólů i španělské rekordy
Gavi se stal historicky nejmladším střelcem Španělska na světovém šampionátu.
Gavi se stal historicky nejmladším střelcem Španělska na světovém šampionátu.Reuters
Po šokující úterní porážce Argentiny se Saúdskou Arábií došlo na MS k dalšímu překvapivému krachu favorita, Německo prohrálo 1:2 s Japonskem. Čtvrtý den šampionátu nabídl i další bezbrankovou remízu, na turnaji už třetí, postarali se o ni Chorvaté s Maročany. Nedostatek gólů však bohatě kompenzovalo Španělsko, které nasypalo nebohé Kostarice sedm gólů. Projděte si hlavní středeční momenty mistrovství světa.
Souhrn 23. 11. na MS
Livesport CZ

Chorvatský strach z protiútoků

V devátém zápase šampionátu se zrodil už třetí výsledek 0:0, na bezgólové remízy Dánska s Tuniskem a Mexika s Polskem navázaly Chorvatsko a Maroko. Na MS před čtyřmi lety přitom v základních skupinách nepadla branka jen jedinkrát, v utkání Dánsko – Francie.

Trenér Zlatko Dalič, který v Rusku dovedl národní tým ke stříbru, hledal příčiny neúspěšného vstupu do turnaje v nedostatku odvahy. "Čelili jsme kompaktnímu, rychlému a agresivnímu soupeři, který na nás byl dobře připravený a nechal na hřišti srdce. Byli jsme příliš opatrní, protože jsme se báli protiútoků."

Luka Modrič se po zápase i tak nechal slyšet, že se spoluhráči cílí v Kataru vysoko. "Nepřijeli jsme to sem jen odehrát. Na základě našich zkušeností z Ruska máme ambice udělat tady stejný, možná i lepší výsledek. Teď to byl náš první zápas, příště to pro nás určitě bude snadnější a budeme hrát lépe." Se spoluhráči ale nebude mít snadnou šichtu, kromě Kanady na ně totiž čeká Belgie.

Sestřih zápasu Maroko – Chorvatsko
Livesport CZ

Další německé harakiri na úvod

Německá fotbalová mašina projela kvalifikací na MS s devíti výhrami z 10 zápasů a impozantním skóre 36:4 a byť se v predikcích před turnajem na nejvyšších příčkách příliš neobjevovala, pomýšlet na ně rozhodně mohla. Jenže stejně jako před čtyřmi lety hned v úvodním zápase nabourala. Zatímco tehdy prohrála s Mexikem 0:1, teď ztratila dobře rozehraný duel proti Japonsku.

Po první půli se přitom zdálo, že Němci si dojdou pro tři body. Vyhráli ji 1:0, na střely 13:1 a v procentech držení míče 81:19. Jenže zahodili kupu šancí – dílem vlastní nemohoucností v koncovce, ale zejména kvůli neskutečnému výkonu brankáře Shuichiho Gondy – a tím nakročili k fotbalovému harakiri. Japonci totiž z mála vykouzlili dva góly a soupeři výrazně zkomplikovali boj o postup.

"Inkasovali jsme příliš laciné branky. Hlavně ta druhá, snadněji na šampionátu snad nikdy nikdo neskóroval. Jsme na mistrovství světa, tohle se nemůže stát," čertil se İlkay Gündogan, který ve 33. minutě proměnil penaltu. "Chtěli jsme hrát aktivně od začátku, ale Německo má velmi silný tým. Takže jsme museli nejprve hlavně bránit a na šance si počkat," popisoval recept na vítězství japonský trenér Hajime Moriyasu.

Sestřih zápasu Německo – Japonsko
Livesport CZ

Nejvyšší výhra a nejmladší střelec

Jestli někdo vkročil do turnaje dokonale, pak Španělsko. Ospale a nesourodě působící Kostariku zdemolovalo 7:0 a dosáhlo své historicky nejvyšší výhry na mistrovství světa, překonalo triumf 6:1 nad Bulharskem z roku 1998. Naopak národní tým středoamerického státu ani jednou nevystřelil na bránu a v normální hrací době nevyhrál na MS posedmé za sebou.

Statistiky zápasu Španělsko – Kostarika
Statistiky zápasu Španělsko – KostarikaStatsPerform

La Roja teprve podruhé v historii světových šampionátů skórovala třikrát do poločasu, přičemž poprvé se jí to povedlo v roce 1934 proti Brazílii. Jeden úder zasadil Kostarice i Gavi a stylově tak oslavil skutečnost, že se ve věku 18 let a 110 dnů stal nejmladším španělským hráčem na MS či ME. Záložník Barcelony se současně stal nejmladším střelcem na světovém šampionátu od roku 1958, kdy ve věku 17 let a 249 dnů skóroval Pelé.

Pro úplnost, absolutní rekord MS odolal španělské show o dva góly. V roce 1982 smetlo Maďarsko 10:1 Salvador a dvakrát se urodil výsledek 9:0. Poprvé jím v roce 1954 Maďarsko vyprovodilo Jižní Koreu, o 20 let později Jugoslávie Zair.

Sestřih zápasu Španělsko – Kostarika
Livesport CZ

Belgii stačila na Kanadu rutina

Na první pohled mohlo jít o jasnou záležitost. Belgie, jeden ze spolufavoritů celého turnaje, a proti ní Kanada, která se na MS probila teprve podruhé v historii a poprvé po 38 letech. Jenže na trávníku byla realita jiná než na papíře. Javorové listy od začátku zápasu potvrzovaly, že disponují výjimečnou generací a na slovutnějšího soka vlétly.

Statistiky zápasu Belgie – Kanada
Statistiky zápasu Belgie – KanadaStatsPerform

První poločas vyhráli Kanaďané na střely 14:4 (celý zápas 22:9) a kopali penaltu, jenže Alphonso Davies z Bayernu Mnichov ztroskotal na Thibautu Courtoisovi a outsideři ze Severní Ameriky neproměnili několik dalších šancí. Jediný gól zápasu obstaral Michy Batshuayi z Fenerbahce. Šéfové istanbulského klubu se musejí tetelit blahem, po Enneru Valenciovi, který dal dva góly Kataru, se prosadil další jejich svěřenec.

Belgičané v zahajovacím utkání mistrovství světa bodovali posedmé za sebou a ve skupinové fázi si připsali osmé vítězství v řadě, čímž dorovnali Brazilce. I jejich španělský kouč Roberto Martínez ale uznal, že měli namále: "Kanada byla jednoznačně lepší než my a zasloužila si z tohoto zápasu více. Měli jasnou strategii, hráli rychle a s emocemi. My jsme se nemohli dostat k tomu, co jsme chtěli hrát. Zvítězili jsme díky naší rutině."

Sestřih zápasu Belgie – Kanada
Livesport CZ

Hráč dne

Shuichi Gonda (Japonsko)

Japonský gólman napsal na Chalífově mezinárodním stadionu krásný příběh. Ve své domovině hájí barvy celku Shimizu S-Pulse, který v uplynulé sezoně sestoupil z první japonské ligy. A teď na mistrovství světa vychytal německé hvězdy. To, že faulem zavinil penaltu, spoluhráčům bohatě vynahradil. V první půli si na něm vylámal zuby Joshua Kimmich, ve druhé v krátkém sledu zlikvidoval čtyři německé šance. Právem si zaslouží ocenění Hráč dne.

Shuichi Gonda předváděl proti Německu bravurní zákroky.
Shuichi Gonda předváděl proti Německu bravurní zákroky.StatsPerform / AFP