Francie – Maroko 2:0. Outsider bojoval, ale finále vystřelili Hernández a Kolo Muani

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Maroko 2:0. Outsider bojoval, ale finále vystřelili Hernández a Kolo Muani
Aktualizováno
Francie – Maroko 2:0. Outsider bojoval, ale finále vystřelili Hernández a Kolo Muani
Francie – Maroko 2:0. Outsider bojoval, ale finále vystřelili Hernández a Kolo MuaniOpta by Stats Perform / AFP
Reprezentanti Francie poprvé na mistrovství světa v Kataru neinkasovali a v semifinále porazili překvapení turnaje z Maroka 2:0. Skóre otevřel už v páté minutě nejrychlejším gólem této fáze šampionátu od roku 1958 Theo Hernández (25). Jistotu postupu následně favoritovi obstaral Randal Kolo Muani (24), jenž se trefil v národním dresu úplně poprvé. Netradiční střelci tak velkou měrou přispěli k tomu, že se hráči země galského kohouta stali prvním obhájcem titulu po 24 letech, který se probojoval až do finále.

Marocká defenziva vydržela bez inkasované branky pouhých pět minut. Antoine Griezmann si hezky naběhl po pravé straně až do vápna, kde se balon po sérii odrazů dostal až k Hernándezovi, jenž míč složitým kopem o zem propasíroval za gólmana Bona. Na druhé straně mohl srovnat záložník francouzského Angers Azzedine Ounahi, proti jeho pokusu ovšem vytyčil levačku Hugo Lloris.

Sestřih utkání Francie - Maroko 2:0.
Livesport CZ

V 17. minutě si vybral slabší chvilku marocký kapitán Romain Saiss, který zřejmě i kvůli nataženému svalu školácky podběhl dlouhý nákop, čímž pustil do šance Oliviera Girouda. Zkušený kanonýr nicméně tvrdou ranou napálil jen levou tyč. Těsně před pauzou málem vyrovnal z prvního rohu Maroka obránce Jawad El Yamiq, jehož parádní nůžky vyrazil Lloris na brankovou konstrukci.

Utkání Francie - Maroko 2:0

Také po změně stran drželi míč na kopačkách poněkud překvapivě Maročané, kteří se snažili prolomit obranný blok Francie. To se jim ovšem nedařilo, a výsledkem tak byl docela netradiční pohled na marně útočící africký celek a pečlivě bránícího úřadujícího šampiona. Tečku na jeho postup mohl dát v 72. minutě hlavičkující Marcus Thuram, jenž však mířil těsně mimo.

Práci za něj tak dokončil až střídající Kolo Muani, který po kouzlech kličkujícího Mbappého dorazil balon po pouhé minutě pobytu na hřišti do odkryté branky. Hráčům v červeném se nepodařilo skórovat ani na konci nastavení, kdy na brankové čáře zasáhl obránce Jules Koundé.

Statistiky utkání Francie - Maroko 2:0.
Statistiky utkání Francie - Maroko 2:0.Opta by Stats Perform

Francouzům tak ke splnění snu o obhajobě, která se naposledy povedla Brazílii v roce 1962, schází poslední krok. Ten se pokusí učinit 18. prosince v Lusailu, kde bude jejich soupeřem Argentina. Maročané se o den dříve utkají o bronz s Chorvaty.

Livesport hráč utkání: Antoine Griezmann (Francie)