Dárek k 22. narozeninám? Rovanperä si může na Novém Zélandu nadělit titul mistra světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dárek k 22. narozeninám? Rovanperä si může na Novém Zélandu nadělit titul mistra světa

Dárek k 22. narozeninám? Rovanperä si může na Novém Zélandu nadělit titul mistra světa
Dárek k 22. narozeninám? Rovanperä si může na Novém Zélandu nadělit titul mistra světaProfimedia
Finský jezdec Kalle Rovanperä (22) má v nadcházející Rallye Nový Zéland třetí šanci zajistit si titul mistra světa. V Belgii ani v Řecku se mu poslední krok nepodařilo udělat, i když v prvním případě byla šance na předčasnou oslavu úspěšné sezony hodně teoretická. Před jedenáctým dílem šampionátu má tovární jezdec Toyoty náskok 53 bodů na druhého Otta Tänaka (34) z Estonska, teoretickou šanci na titul drží i třetí Belgičan Thierry Neuville, který ztrácí 76 bodů.

Rovanperä, jenž v sobotu oslaví 22. narozeniny, se může stát nejmladším mistrem světa v historii. Na Novém Zélandu se bude snažit navázat na úspěšnou první polovinu sezony. Poslední dvě rallye se mu nevydařily a získal body pouze za výsledky v závěrečné power stage. Na belgické Ypres rallye byl klasifikovaný až na 62. místě, v řecké Akropolis rallye skončil patnáctý. Na Novém Zélandu se bude muset vyrovnat s handicapem, že zde nikdy nestartoval. Rallye se do MS vrací poprvé od roku 2012.

"O rallye i o Novém Zélandu jsem slyšel jen samé dobré věci. Abychom se připravili, sledovali jsme všechna videa, která jsme mohli. Abychom získali přehled o tom, jak vypadají erzety a abychom pokud možno pochopili, co máme čekat od auta," uvedl Rovanperä. Uvědomuje si, že poslední výsledky nebyly ideální. "Víme ale, co musíme zlepšit a tvrdě jsme pracovali na tom, abychom byli rychlejší," dodal rodák z Jyväskylä, který potřebuje na Novém Zélandu získat o osm bodů více než Tänak.

Jezdci továrního týmu Hyundai Tänak a Neuville vyhráli poslední tři rallye v MS a podařilo se jim výrazně zdramatizovat sezonu. O útoku na titul stále ani jeden z nich nemluví, věří ale, že se jim na Novém Zélandu podaří navázat na předešlé výsledky. "Startoval jsem tam před deseti lety a mám jen dobré vzpomínky, takže se těším," uvedl Tänak. Stejně jako Rovanperä nepodcenil video přípravu. "Tratě vypadají fantasticky, jako kdyby byly stvořeny pro rallye," podotkl čtyřiatřicetiletý Estonec, jenž soutěž v roce 2012 nedokončil.

Vedle obvyklých jezdců se na startu rallye objeví i osminásobný světový šampion Sébastien Ogier, jenž se představil naposledy na červnové Safari rallye v Keni. Očekává se, že osmatřicetiletý Francouz pak pojede i ve Španělsku a v Japonsku.

Průběžné pořadí MS