Dvě červené, dva příběhy: Lewandowski vyloučen po 10 letech, Piqué po ukončení kariéry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dvě červené, dva příběhy: Lewandowski vyloučen po 10 letech, Piqué po ukončení kariéry

Dvě červené, dva příběhy: Lewandowski vyloučen po 10 letech, Piqué po ukončení kariéry
Dvě červené, dva příběhy: Lewandowski vyloučen po 10 letech, Piqué po ukončení kariéryProfimedia
O víkendu se na Camp Nou rozloučil s profesionálním fotbalem, kvůli marodce byl však v úterý součástí nominace. Gerrard Piqué (35) odcestoval s Barcelonou k utkání v Pamploně, proti Osasuně však neodehrál ani minutu. A přitom mohl, kdyby udržel emoce na uzdě. O poločase totiž vyjádřil svůj názor na výkon rozhodčích a Gil Manzano tasil červenou. V zápase už podruhé, ta první patřila Robertu Lewandowskému (34), který byl vyloučen teprve podruhé v kariéře a to takřka po 10 letech.

Gerrard Piqué se o uplynulém víkendu loučil s fanoušky na Camp Nou v slzách. Právem s ním cloumaly emoce. Mělo to totiž být jeho poslední vystoupení v dresu Barcelony. V úterý však legendární obránce odcestoval s týmem, jako Xaviho pojistka v zraněními zdecimovaném kádru, do Pamplony. 

"Je k dispozici a uvidíme, jak to dopadne. Rozhodneme se v úterý," řekl na předzápasové tiskovce trenér Blaugranas. Kvůli zranění mu stále scházeli Jules Koundé i Ronald Araujo, zcela fit nebyl ani Eric Garcia a varianta, že si Piqué střihne ještě jeden tanec, byla velmi reálná.

Do základní sestavy nakonec Xavi Hernández svého bývalého spoluhráče nezařadil, měl však v plánu jej v případě potřeby využít v průběhu utkání. "Hrál by, protože jsme potřebovali středního obránce. Věděli jsme, že se Christensen vrací po zranění a Garcia měl problémy, se kterými pro něj bylo obtížné hrát. Proto by Gerard šel na hřiště jako první náhradník," pronesl po zápase Xavi.

Jenže možnost nasadit legendárního stopera nedostal. Piqué se totiž nechal zcela zbytečně vyloučit. Mimo hru, o poločasové přestávce.

Nelíbila se mu totiž některá rozhodnutí rozhodčích: červená karta pro Lewandowského, neuznaný gól Ferrána Torrese a naopak uznaná branka Osasuny, které podle něj předcházel faul domácích.

Hlavní sudí utkání Gil Manzano však neměl pro Piquého chování pochopení. Urostlý obránce, který ve své bohaté kariéře vyhrál takřka vše, co mohl, totiž krátce po poločasovém hvizdu nakráčel na trávník a vůbec se svým hněvem směrem ke zkušenému arbitrovi netajil.

Kamery tak mohly bez problémů snímat, jak mistr světa i Evropy rozhodčímu vytýká kontroverzní verdikty s nataženým ukazováčkem přímo před obličejem. Piqué nakonec rozhodčího následoval až do tunelu, kde nakonec za protesty viděl červenou kartu.

Sám se tak připravil o možnost pomoci svému týmu v případě nouze. Pro Barcelonu to však nakonec dopadlo dobře. I přes oslabení dokázala vývoj utkání zvrátit a díky brankám Pedriho a Raphinhy nakonec zvítězila na půdě šestého celku tabulky 1:2 a upevnila si pozici na čele tabulky.

Pro Piquého to byla takřka stoprocentně poslední tečka za jinak fantastickou kariérou.

Detail utkání Osasuna – Barcelona 1:2

Lewandowski vyloučen po deseti letech

Robert Lewandowski se zapsal do průběhu utkání La Ligy opět výrazně. Tentokrát však ne tak, jak jsme v jeho případě zvyklí. Ve 31. minutě totiž trefil ve výskoku loktem do oblasti krku a hlavy Davida Garcíu a po druhé žluté kartě se poroučel předčasně do útrob Estadio El Sadar.

Faul to byl zcela evidentní a polský kanonýr se divil neprávem. Sám o sobě byl úder loktem na pováženou, v momentě, kdy hrál Lewandowski pod žlutým napomenutím pak byl naprosto nesmyslný.

Kapitán polské reprezentace si tak může prodloužit dovolenou v Kataru, neboť první utkání po světovém šampionátu, El Derbi Barceloní s Espanyolem, vynechá. Bude to tak vůbec podruhé v jeho bohaté kariéře, kdy bude svému týmu scházet kvůli červené kartě. Poprvé tomu tak bylo ještě v Dortmundu, kde byl rodák z Varšavy za nakopnutí soupeře v souboji suspendován dokonce na dva zápasy. Stalo se tak takřka před 10 lety, konkrétně 10. února 2013 v zápase Borussie s Hamburkem.

Po 14 kolech v La Lize tak Lewandowski vyrovnal svůj záznam z Bundesligy, kde viděl jednu červenou kartu během 384 zápasů.