Fenomenální Shiffrinová vyrovnala rekord Stenmarka, v Aare dosáhla na 86. vítězství ve SP

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fenomenální Shiffrinová vyrovnala rekord Stenmarka, v Aare dosáhla na 86. vítězství ve SP

Mikaela Shiffrinová dosáhla na rekord Ingemara Stenmarka.
Mikaela Shiffrinová dosáhla na rekord Ingemara Stenmarka.@fisalpine
Američanka Mikaela Shiffrinová (27) podle očekávání ovládla obří slalom v Aare a vyrovnala tak rekord Ingemara Stenmarka (66). Paradoxně právě na trati v domovině legendárního švédského lyžaře dosáhla už jistá vítězka velkého křišťálového glóbu na 86. vítězství ve Světovém poháru. Rodačku z Vailu nejvíce ohrožovala Italka Federica Brignoneová (32), která nakonec ztratila na suverénní soupeřku 0,64 vteřiny. Třetí dojela domácí Sara Hectorová (30). O 87. výhru, kterou by se osamostatnila v čele absolutních historických tabulek, může Shiffrinová usilovat v sobotním slalomu.

Shiffrinová vyhrála pátý obří slalom za sebou. Ke čtyřem výhrám ve Světovém poháru přidala před měsícem ještě triumf na mistrovství světa. Páteční vítězství jí vedle zápisu do historických statistik zajistilo také malý křišťálový glóbus za disciplínu. Před finálovým závodem v Andoře má nedostižný náskok 214 bodů před Slovenkou Petrou Vlhovou. Po jistém triumfu v celkovém pořadí SP a ve slalomu má už třetí trofej v této sezoně.

Základ k rekordnímu vítězství položila americká hvězda v prvním kole. V něm největším konkurentkám nadělila více než sekundu. "Byla to jedna z jízd v mém životě, kdy jsem si už při ní myslela: 'Tohle je fakt dobré'," řekla Shiffrinová švédské televizní stanici TV6.

Nejvíce se jí přiblížily se startovními čísly 15 a 16 Kanaďanka Valerie Grenierová, která ztrácela 58 setin, a Rakušanka Franziska Gritschová s mankem 93 setin. Druhé kolo ale ani jedna z nich nezvládla, Gritschová vypadla a Grenierová se po řadě chyb propadla na šesté místo.

Shiffrinová tak měla před druhou jízdou cestu k rekordu poměrně otevřenou a na rozdíl od druhého slalomu ve Špindlerově Mlýně si tentokrát nenechala výhru vzít. Po průjezdu cílem se chytila za hlavu, zakryla si obličej a pomalu zakroutila hlavou. "Je to prostě spektakulární den. Ó můj bože," řekla v rozhovoru v cílovém prostoru.

Švédská televize ji pak požádala, aby něco vzkázala Stenmarkovi, který před závodem slíbil, že bude závod sledovat doma u obrazovky. Američanka vyjádřila velký respekt vůči šestašedesátiletému Švédovi, jehož rekord z roku 1989 se dlouho zdál být nepřekonatelný. "Bez ohledu na to, co jsem dokázala, se ani nesrovnávám s tím, co jste dokázal vy. Možná získám 87. vítězství, možná ne. Ale pro mě je ten největší sen, že se o mě mluví ve stejné větě jako o vás," řekla Shiffrinová.

Vedle vyrovnání Stenmarkova rekordu starého 34 let se jí podařil i další zápis do historie. Vyhrála dvacátý obří slalom, čímž vyrovnala ženský rekord Švýcarky Vreni Schneiderové, která byla v této disciplíně úspěšná v letech 1984 až 1992.

Výsledky obřího slalomu SP lyžařek v Aare

Na švédské Aare měla Shiffrinová, která v pondělí oslaví osmadvacáté narozeniny, už před pátečním závodem řadu vzpomínek. Před 11 lety tam vyhrála první závod Světového poháru a o sedm roků později získala dvě medaile na mistrovství světa. V březnu 2020 se právě zde chystala vrátit na svahy po tragickém úmrtí otce, ale tehdy byly závody zrušeny kvůli koronaviru.

V pátek se dočkala rekordního vítězství, na které čekala od 28. ledna, kdy vyhrála první slalom ve Špindlerově Mlýně. Pak měla čtyři závody SP bez výhry, většinou v rychlostních disciplínách. "Měla jsem to v hlavě. Bylo docela těžké se soustředit těch posledních pár týdnů. Když jsem byla malá, tak jsem si ani nepomyslela, že bych někdy mohla být v této situaci. Celý den jsem se snažila se na to nesoustředit," svěřila se Shiffrinová, která v cíli objala svou matku a trenérku Eileen.

Za Shiffrinovou a Brignoneovou skončila na třetím místě domácí Sara Hectorová. Česká reprezentantka Adriana Jelínková  skončila v prvním kole na 43. místě a do druhého nepostoupila.

Průběžné pořadí Světového poháru