Filip Langer přistál ve Storvretě. Kvůli legendě, která ho bude trénovat, vezme nové číslo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Filip Langer přistál ve Storvretě. Kvůli legendě, která ho bude trénovat, vezme nové číslo

Aktualizováno
Filip Langer v dresu nového klubu s orlem, symbolem Storvrety.
Filip Langer v dresu nového klubu s orlem, symbolem Storvrety.Storvreta IBK
Jeden z nejtalentovanějších českých florbalistů současnosti Filip Langer (21) mění angažmá. Po dvou letech v barvách Kalmarsundu bude oblékat dres Storvrety, tedy druhého nejúspěšnějšího týmu historie švédské SSL. Smlouvu podepsal na dvě sezony.

Ještě než oznámil novinku, objevilo se na Instagramu českého reprezentanta video, ve kterém na jeho ruku přistává orel. Právě tohoto dravého ptáka má tým z Uppsaly ve znaku. Langer nejde do neznámého prostředí, ve Storvretě se už před dvěma lety připravoval, ovšem nakonec dal přednost Kalmarsundu. Tentokrát už si klub českou hvězdu nikam utéct nenechal.

"Chvíli jsem uvažoval o návratu do Česka, poté přišli do hry Finové a nakonec Storvreta. Byl jsem se podívat i ve Finsku a bylo to skutečně dobré. Těžké rozhodování…" vyprávěl Langer v rozhovoru pro Livesport Zprávy a florbal.cz. Setrvání v Kalmarsundu, s nímž loni došel až do boje o zlato, v úvahu nepřicházelo. "K nějaké nabídce jsme se vlastně nedostali. Vždy, když řeším nové podmínky, ptám se na vizi, jak chtějí pracovat, jak zapojit mladé hráče a tak dále. A to nyní v Kalmaru chybí. Bez cíle nemáš kam jít…" říká.

Klíčovým faktorem rozhodování, kam nasměrovat další kariéru, se pro něj nakonec stala osoba trenéra týmu. Tím je Mika Kohonen, nejslavnější florbalista historie. "Varianty jsem řešil právě s Mikou a ten mi říkal, že Classic i Storvreta, to všechno je fajn, že jsem ovšem zatím nezkusil pravý švédský florbal. Dělal si trochu legraci, že už před dvěma lety mě varoval, že Kalmarsund není úplně to ideální prostředí. Ale že si to vyzkouším a uvidím," říká Langer.

Kohonen byl pro českého florbalistu odjakživa vzorem. Odmala oblékal číslo 29, se kterým hrál čtyřnásobný finský mistr světa. Teď je připraven obléknout devítku. "Ten dres nikdo neměl, tušil jsem, že se něco připravuje, až Mika skončí. Nebyl ale vyvěšený, tak jsme si jen zavolali, jak to cítí. Nejdřív mi říkal, že je to záležitost klubu. Ale vím, že to tak není. Nakonec mi přiznal, že jediní, komu by rád chtěl dát své číslo, jsou jeho synové. Řekl jsem, že to respektuju. Nicméně musel jsem to zkusit..." vysvětluje Langer.

I když nakonec zvolil přestup do Storvrety, potěšila odchovance střešovického florbalu i nabídka od finského týmu SC Classic. "Volalo mi číslo z Finska, myslel jsem si, že je to Joonas Naava z národního týmu, nebo možná Petri Kettunen, který nás vedl dříve v reprezentaci. Byl to však manažer a bývalý hráč národního týmu Juha Kivilehto a říkal mi, že ví, že to řeší pozdě, ale že by o mě měli zájem," vypráví útočník. “Nechtěl jsem to s ním zrovna řešit, byl jsem v hale před zápasem, nicméně druhý den jsme si zavolali a domluvili jsme se, že se tam podívám. Vizi mi představili a všechno bylo super. Opravdu jsme to zvažovali a řešili jsme to i doma. Tam se to ale moc nelíbilo,” usmívá se Langer.

Nabídka od klubu z Tampere se pak stala i dobrým vyjednávacím argumentem: "Storvreta o zájmu z Finska věděla. A bylo zřejmé, že se opravdu snažili, a to nejen z hlediska financí, ale i věcí okolo, připravit co nejlepší podmínky. Sami nakonec připustili, že nechtějí opakovat situaci, která se stala před dvěma lety."

Storvreta letos stále usiluje o mistrovský titul. A po sezoně v jejím týmu skončí nejvýraznější osobnost i nejproduktivnější hráč Albin Sjögren. Vedení také pracuje na omlazení kádru. Vedle přestupu Filipa Langera je potvrzen i příchod talentovaného forvarda Gabriela Kohonena, syna legendárního Miky, jenž bude na mladé talenty dohlížet jako trenér.

"Mika je pro mě základní kámen, myslím si, že to je devíza, kterou mi nikdo nemůže dát. Může to být velký moment v kariéře. Také je mi hodně blízká jeho vize. On se s hráči nemaže, nějaké výmluvy neexistují, to mám rád. Je to ale také super chlap a člověk. Chtějí mi dát roli prvního centra, což musím potvrdit. Číslování neřeším, první dvě lajny budou super a věřím tomu, že to bude jízda," těší se Langer do týmu, který se aktuálně pyšní nejlepší defenzivou celé SSL.