Bayern oddálil mistrovské oslavy, Kadeřábkův gól Hoffenheim nezachránil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bayern oddálil mistrovské oslavy, Kadeřábkův gól Hoffenheim nezachránil
Bayern zápas proti Kolínu zvládl.
Bayern zápas proti Kolínu zvládl.AFP
Bayern Mnichov zvítězil ve 29. kole Bundesligy v Allianz Areně nad Kolínem 2:0, a udržel si tak teoretickou šanci na stažení 13bodového náskoku vedoucího Leverkusenu. Bavorský celek málem mrzely zahozené šance z konce úvodního dějství, kdy hned třikrát vyhořel Harry Kane (30). Rozdílovou trefu tak přinesla v 65. minutě nádherná technická střela Raphaëla Guerreira (30). Druhý gól sezony vstřelil český reprezentant Pavel Kadeřábek (31), k vítězství jeho zásah nestačil.

Bayern – Kolín. n. R. 2:0

Za dalším bodovým ziskem málem nakročil už v deváté minutě, kdy se v Allianz Areně na pravém křídle prodral do vápna Faride Alidou, po zemi však nasměroval balon těsně vedle vzdálenější tyče. Kozlové byli i nadále nebezpečnějším celkem, prudkou hlavičku Sargise Adamyana ze 20. minuty zastavil gólman Sven Ulreich jen se štěstím.

Na druhé straně po rychlé sekvenci přihrávek poprvé zahrozil Guerreiro, jehož střelu zblízka reflexivně vykryl brankář. Chvíli nato zakončoval osamocený Kane, z perfektní pozice v šestnáctce ovšem namířil do tyče. Anglický forvard stihl do pauzy promarnit ještě další dvě šance.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Domácí po střelnici z konce úvodního dějství po změně stran polevili a hrálo se ve vyrovnaném tempu. Bezgólový stav tak vydržel až do 65. minuty, kdy daleko za vápnem vyslal nádhernou technickou ránu k levé tyči osamocený Guerreiro.

Hosté se následně stěží dostávali přes důslednou defenzivu soupeře a sami měli ve vlastním vápně rušno. Mathys Tel se pokoušel navýšit náskok v 84. minutě, po šikovném odstavení obránce ovšem zamířil příliš vysoko. Razítko na tříbodovém zisku udělal až v nastaveném čase přesnou ranou po zemi Thomas Müller.

Müllerovy statistiky.
Müllerovy statistiky.Opta by Stats Perform

Mönchengladbach – Dortmund 1:2

Hostí vstoupili do utkání v Borussia-Parku dobře, když se po brzkém střídání zraněného smolaře Hallera prosadil jako první ve 22. minutě Sabitzer. Rakouský záložník si naběhl na skvělý pas za obranu od Nica Schlotterbecka a z úhlu napálil skákající míč na zadní tyč.

Ještě před uplynutím úvodní půlhodiny byl navíc strůjce gólové nahrávky faulován ve vápně domácích a z bílého bodu přidal svůj druhý zásah Sabitzer. Ve 36. minutě duel zdramatizoval Maximilian Wöber, jenž úplně volný hlavičkoval po rohovém kopu nechytatelně k levé tyči.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Krátce po změně stran se v šestnáctce Gladbachu udála velmi kuriózní situace. Sudí po kontaktu brankáře Jonase Omlina s pronikajícím Karimem Adeyemim nařídil penaltu, kterou opět proměnil Sabitzer. Okamžitě po rozvlnění sítě ale šel rozhodčí posoudit faul k monitoru u postranní čáry, načež pokutový kop i gól odvolal.

V 55. minutě pak rozhořčené hosty oslabil Adeyemi, jenž viděl druhou žlutou kartu. Bezradná Hříbata ovšem přes početní výhodu zaměstnala Gregora Kobela až v nastaveném čase, kdy Švýcar vychytal zblízka zakončujícího Čvančaru. Český útočník se o pár vteřin později dostal i k nebezpečné hlavičce, bránu BVB však těsně minul.

Bochum – Heidenheim 1:1

První výraznější šanci si připravili po přímém kopu Kevina Stögera ve 28. minutě. Centr rakouského záložníka doputoval až k Bernardovi, jenž slabým zakončením Kevinu Müllerovi problémy nenadělal. Krátce nato zkusil z hranice vápna štěstí sám Stöger, ani jeho rána se ale neujala, když skončila těsně vedle levé tyče.

Nakonec to byli hosté, kteří se na Vonovia Ruhrstadionu radovali jako první. Jan-Niklas Beste přesnou ranou rozvlnil síť, pomohl si k tomu ovšem rukou, což neuniklo videorozhodčímu, který gól nejproduktivnějšího hráče Heidenheimu odvolal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Začátek druhé půle opět patřil Blau-Weiss, kteří se hnali za první výhrou po téměř dvou měsících. Aktivní Takuma Asano mohl otevřít skóre v 56. minutě, kdy ho skvěle vychytal Müller. Japonec si nicméně spravil chuť o pět minut později. Tentokrát se probojoval k míči v šestnáctce a přízemním pokusem už síť za Müllerovými zády rozvlnil. Také na tuto trefu si ale posvítil VAR, který znovu odhalil hru rukou a branku neuznal.

Na první regulérní gól si tak diváci museli počkat až do závěrečné desetiminutovky. V jejím úvodu se stal smolařem Schlotterbeck, jenž si nešťastně srazil křižný pas Omara Traorého do vlastní sítě. Domácí stoper ovšem zaúřadoval i na druhé straně, když mu v 90. minutě posadil balon na hlavu Stöger a Schlotterbeck přesnou hlavičkou vyrovnal.

Mohuč – Hoffenheim 4:1

Už v první minutě zažehl krátkou radost v Mewa Areně Leandro Barreiro, jenž se ovšem prosadil z jasného ofsajdu. Ve správném postavení se ocitl krátce před čtvrthodinou utkání domácí Phillipp Mwene, jeho přízemní ránu z hranice vápna ale zkrotil gólman Oliver Baumann.

Premiérovou trefu si tak po první přesné střele hostů připsal v 19. minutě Kadeřábek, který využil laxního bránění domácího Mwena a vysoký centr Andreji Kramariče hlavičkou prodloužil za brankářova záda. Ve zbytku první půle sice opět dominovali Die Nullfünfer, ze střelecké převahy 13:3 ovšem další šanci nevytěžili.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Srovnání se ale dočkali záhy po změně stran, kdy naopak před brankou hostů nikdo nehlídal nabíhajícího Jonathana Burkardta, který zakončil centr Anthonyho Cacciho. Katastrofální nástup hostů do druhé půle pak potvrdil jeden z obránců hostí, jenž tečoval střelu Mweneho do protipohybu gólmana, a míč tak zapadl k levé tyči.

V 63. minutě navíc vedení pojistil Brajan Gruda, který hlavičkovou dorážkou proměnil dlouhý protiútok po špatně zahraném rohu modrobílých. Konečný stav pak po dominantní druhé půli určil chvíli před závěrečným hvizdem Karim Onisiwo, jenž potrestal chybu v rozehrávce Hoffe.

Kadeřábkovy statistiky.
Kadeřábkovy statistiky.Opta by Stats Perform

RB Lipsko – Wolfsburg 3:0

První skóroval Olmo, který se za hranicí půlkruhu skvěle obtočil kolem Cédrica Zesigera a přímým nártem trefil míč milimetrově přesně k pravé tyči. Olmo byl aktivní i nadále. Riskantní přihrávkou vyslal na zteč Šeška, toho ale zradilo zpracování a nadějná příležitost byla ta tam.

Následně se hra poněkud rozkouskovala a hráči si pomáhali ostrými fauly, což hlavní sudí řešil nekompromisně, když byl v prvním dějství nucen rozdat čtyři žluté kartonky.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Krátce po změně stran se prezentovali domácí rychlým protiútokem, který táhl po levé straně Šeško. Slovinský kanonýr periferně kontroloval hru a velmi dobře věděl, že mu přes osu hřiště nabíhá osamocený Olmo. Přihrávka na španělského křídelníka ale nakonec nedoputovala, protože se do ní vložil Pavao Pervan a pohotovým zákrokem sebral Olmovi jasný gól.

V 68. minutě vyvezl balon na útočnou polovinu Xavi Simons, aby jej posléze šajtlí posunul na připraveného Šeška, jenž placírkou obstřelil bezmocného Pervana. V závěru se inspiroval Olmovou otočkou z prvního dějství také Lois Openda. Ten si po jeho vzoru na hranici šestnáctky pokryl míč před dotírajícím Sebastianem Bornauwem a následně jej namířil přesně k tyči mimo dosah Pervana.

Stuttgart – Frankfurt 3:0

Guirassy se pasoval do hlavní role úvodu utkání. Nejprve mu totiž v 11. minutě nebyla uznána přesná trefa pro ofsajd, ale po přezkoumání u videa nakonec jeho razantní zakončení zpoza šestnáctky dostalo gólové razítko. O pár minut později se fanoušci švábského klubu radovali znovu.

Deniz Undav se po chybě soupeře dostal s míčem až do vápna, zasekl si obránce a po zemi překonal brankáře. Frankfurt mohl snížit, když k pravé tyči krátce před půlhodinou hry vypálil Omar Marmoush. Fabian Bredlow však předvedl senzační zákrok. VfB nicméně dál pokračovalo v tlaku a díky Jamiemu Lewelingovi, který si dobře naběhl na kolmici za obranu, přidalo třetí gól.

Hráčské hodnocení.
Hráčské hodnocení.Livesport

Druhé dějství započalo za sporadického tlaku hostů, ani tak si ovšem Eintracht nebyl schopen vytvořit jakkoliv nebezpečné pozice, což hrálo do karet soupeři, který držel pohodlný náskok. Domácí nicméně stále občas hrozili zejména přihrávkami na extrémně nebezpečného Guirassyho. Kdykoliv se Frankfurt dostal blízko ke gólu, ztroskotal na připraveném Bredlowovi.

Stejně tomu bylo i v 76. minutě, kdy Marmoush vyslal krásnou střelu z přímého kopu do levé šibenice. Německý brankář se zaskvěl také proti skryté střele Philippa Maxe k tyči, kterou se mu povedlo vyškrábnout na roh.

Tabulka Bundesligy