Leverkusen bez Čechů zapsal sedmý triumf a dál vede ligu. Union natáhl šňůru porážek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen bez Čechů zapsal sedmý triumf a dál vede ligu. Union natáhl šňůru porážek

Aktualizováno
Jeremie Frimpong dal takto akrobaticky první gól Leverkusenu ve Wolfsburgu.
Jeremie Frimpong dal takto akrobaticky první gól Leverkusenu ve Wolfsburgu.AFP
Leverkusen i uzdraveným Patrikem Schickem na střídačce zapsal v Bundeslize sedmou výhru z osmi utkání aktuální sezony a v tabulce udržel vedení před dotírajícím Stuttgartem. Jedno z překvapení ročníku rovněž uspělo, ze stadionu Unionu Berlín veze triumf 3:1. Domácí, za něž odehrál druhý poločas Alex Král, tak zaznamenali osmou soutěžní porážku v řadě. Další z Čechů Pavel Kadeřábek nechyběl v sestavě Hoffenheimu, který doma nestačil na Frankfurt. Bayern i díky dalšímu Harryho Kanea zvítězil v Mohuči.

Wolfsburg –⁠ Leverkusen 1:2

Hosté vstoupili do zápasu o poznání lépe. Po 13 minut trvajícím tlaku formou postupných útoků Bayeru otevřel skóre Jeremie Frimpong, kterého zcela nebráněného našel precizním lobem Victor Boniface a Pavao Pervan následný volej lapil až za brankovou čarou. Boniface, jenž dostal svou bilanci na 10 bodů v osmi odehraných kolech, prokazoval zvýšené sebevědomí i nadále, ve 31. minutě těsně ranou z hrany vápna minul pravou tyč.

Die Wölfe ovšem ještě před koncem první půle vyrovnali, Maxence Lacroix získal po rohovém kopu odražený míč a nekompromisně ho uklidil k levé tyči. Poklidný průběh druhé půle byl narušen v 62. minutě, kdy balon po přihrávce autora první branky zápasu Frimponga propadl k Alejandru Grimaldovi a ten otřel pohotovou střelu o Maximiliana Arnolda, čímž zbavil Pervana jakékoliv šance zakročit.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

V 76. minutě se do riskantního skluzu položil Moritz Jenz a jen zásluhou štěstěny si nevsítil vlastní gól. V 82. minutě se Frimpong radoval ze své druhé branky, ta však kvůli ofsajdu platit nemohla. Do hry kromě Schicka nezasáhli ani další Češi z Leverkusenu Adam Hložek a Matěj Kovář, na straně poražených se vinou nemoci nepředstavil Václav Černý.

Hoffenheim –⁠ Frankfurt 1:3

Výborné rozpoložení hráči domácího celku přetavili v úvodní branku zápasu už ve třetí minutě. Maximilian Beier si jediným dotykem zpracoval dlouhý balon i obhodil protihráče a zakončením k pravé tyči následně překonal brankáře. Takřka totožná situace se nicméně zanedlouho odehrála i na druhé straně. Míč od gólmana Orlů zamířil až k Omaru Marmoushovi, který si nejprve efektně poradil s obráncem a následně ze slibné pozice přízemní střelou srovnal stav utkání.

Ve 23. minutě se hosté dokonce dostali zásluhou Ansgara Knauffa do vedení. Německý útočník se odpoutal od Kadeřábka a ve skluzu umístil balon mezi tři tyče. Po nedorozumění v domácí defenzivě navíc Hoffe nadělil gól do šatny střelou z úhlu Ellyes Skhiri. Začátkem druhého poločasu kleslo množství nadějných útočných akcí na obou stranách na minimum.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hoffe mohla ke snížení dopomoci i některá ze standardních situací, nicméně hosté potvrzovali, že jejich obrana patří mezi nejlepší v lize. Rozvážný přístup ke hře se svěřencům trenéra Dina Toppmollera ve druhé půli nakonec vyplatil a k poklidnému dohrání souboje jim pomohla i neschopnost modrobílých dovést některou z šancí do úspěšného konce. Kadeřábek odehrál na pravé straně domácí obrany celé utkání.

Union Berlín –⁠ Stuttgart 0:3

Jestli někdo potřeboval dvoutýdenní reprezentační přestávku, tak to byl Union Berlín. Ten totiž zažíval doslova hororové výsledky, když sedmkrát v řadě prohrál, přičemž pět proher bylo v domácí soutěži. Naopak Stuttgart byl jedním z největších překvapení ze všech pěti nejlepších lig, když se v posledních teplých dnech roku vyhříval na druhé příčce.

Neskutečnými výkony k tomu přispíval Serhou Guirassy, jenž za sedm odehraných kol nastřílel fantastických 13 branek, což ho řadilo na bezkonkurenční první místo tabulky střelců. Guinejský ostrostřelec dostál své pověsti hned v 16. minutě, kdy si naběhl na centr ideálních parametrů z dílny Anthonyho Rouaulta a prudkou hlavičkou pokořil Frederika Rönnowa.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ofenzivní možnosti klubu z východního Berlína následně výrazně zmrazilo střídání Guirassyho, který nemohl dále pokračovat z důvodu zranění zadního stehenního svalu. Nově příchozí Deniz Undav mohl na předchozí snažení svého kolegy z útoku úspěšně navázat, ale na zadní tyči jen těsně nedosáhl na propadnutý míč. Švábové nepolevovali ve své aktivitě ani na startu druhého dějství a snažili se utkání co nejdříve rozhodnout.

Ranou z hranice pokutového území se o to pokusil Jamie Leweling a jen těsně minul vzdálenější tyč. Ani po hodině hry se nesetkal Leweling s úspěchem. Objevil se v gólové příležitosti, ale tváří v tvář Rönnowi napálil balon přímo do něj. Svou chvilku slávy mohl vzápětí zaznamenat Král. Z hranice šestnáctky však český reprezentant poslal prudký projektil vysoko nad. V 81. minutě utekl domácí obraně Silas, lišácky si položil Rönnowa a v poklidu rozvlnil síť. Zmar Die Eisernen ještě v závěru dokonal hlavičkující Deniz Undav.

Darmstadt –⁠ RB Lipsko 1:3

Lipsko po dvou remízách v lize po téměř měsíci naplno bodovalo. K očekávané výhře dovedl Červené býky dvougólový Loïs Openda, jenž se poprvé trefil již po několika desítkách vteřin a v 72. minutě skóre také uzavřel. Prohru nováčka soutěže neodvrátil ani Tobias Kempe, který v první půli proměnil pokutový kop, což se mu podařilo už ve třetím duelu v řadě.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Freiburg –⁠ Bochum 2:1

Bádenský celek musel skóre zápasu otáčet poté, co se na sklonku úvodní čtvrthodiny prezentoval nechytatelným projektilem Goncalo Paciencia. Jako správný kapitán však následně zaúřadoval Vincenzo Grifo, jenž asistencí a proměněnou penaltou ještě před pauzou vývoj duelu obrátil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Mohuč –⁠ Bayern 1:3

Mnichovští vedli od 11. minuty. Edimilson Fernandes trestuhodně propadl ve středu pole, toho využil Leroy Sané, vyvezl míč až k hranici šestnáctky, kde přihrál Kingsleymu Comanovi a ten prudkou střelou nártem uklidnil své spoluhráče. Na druhé straně se o vyrovnání přihlásil Jae-Sung Lee, ale jeho zakončení lapil fantastickým zákrokem Sven Ulreich.

Vedení favorita vzápětí navýšil Kane, který se po závaru před Robinem Zentnerem nejlépe zorientoval a hlavičkou z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť. Nebojácné útočné choutky domácích přinesly ovoce těsně před odchodem do šaten. Aktivně hrající Brajan Gruda vyzval ke skórování Anthonyho Caciho, jenž vypálil přesně do šibenice. Po změně stran Die Nullfünfer ještě zvýšili své ofenzivní snažení a málem za to byli odměněni.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform.

Danny da Costa předvedl drzý průnik po pravé straně hřiště a na konci jeho akce se objevil Caci, který utaženou placírkou jen těsně minul pravou tyč. Lépe se na druhé straně vedlo Bavorům. Jamal Musiala vybojoval na rohu vápna balon, předložil jej Leonu Goretzkovi a ten krásnou přízemní ranou přidal pojistku. Alespoň snížit mohl v závěru Ludovic Ajorque, ale při svém zakončení byl pod tlakem a nedokázal se s tím vypořádat.

Tabulka Bundesligy.
Tabulka Bundesligy.Livesport