Události Bundesligy: Bavorský gigant prchá z prvního místa. A to doslova...

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Bavorský gigant prchá z prvního místa. A to doslova...
Jak dopadne sezona Bayernu Mnichov?
Jak dopadne sezona Bayernu Mnichov?
Profimedia
Záběr na dav utíkající z Allianz Areny okamžitě obletěl celé Německo. A mnohé utvrdil v tom, že střídání stráží je skutečně namístě. Neloajální část příznivců Bayernu už jednoduše nevěří, že mistrovský titul zůstane v Mnichově. To víra fanoušků Dortmundu se naopak výrazně posílila. Borussia už má první místo skutečně na dosah. A hlavně ve svých rukou.

Tohle už "Schwarzgelben" nemohou promarnit, po 33. kole se opět dostali do čela bundesligové tabulky. V závěrečném klání jim stačí porazit Mohuč, a i kdyby se jim to nepodařilo, pořád jim může pomoci tým z Kolína. Jakákoli sobotní ztráta Bayernu u Rýnu přisoudí titul Dortmundu. Bavorský klub sice jistě udělá vše pro vítězství, avšak… má vůbec pro koho hrát?

Je vedení Bayernu definitivně k smíchu?

Hlasy o nutnosti oslavovat jiného vítěze Bundesligy se totiž ozývají dokonce ze samotného Mnichova. Ať už z důvodu nasycení nebo obyčejného vzteku na vedení FCB, které si myslelo, že vyhozením trenéra Juliana Nagelsmanna zachrání sezonu. Jenže ouha, opak se stal pravdou. Thomas Tuchel se po svém březnovém přestěhování do Bavorska rychle rozloučil s německým pohárem i Ligou mistrů. A po 11 letech přijde tým dost možná též o zaručenou jistotu.

Bayern přitom sobotní šlágr proti Lipsku zahájil dobře. Serge Gnabry po rychlé a přesné kombinaci na levé straně hřiště vyškolil brankáře soupeře Janise Blaswiche překvapivou střelou k bližší tyči. Gnabry se tak prosadil ve čtvrtém bundesligovém zápase za sebou. Jenže po změně stran se hosté nadechli k obratu. Jednou Mnichovany zaskočili rychlým brejkem, na který se přitom domácí podle slov Tuchela připravovali. Následně RB pomohly dvě penalty.

Ligová forma Bayernu.
Livesport

Akce "Tuchel" tak má směle našlápnuto k tomu, aby skončila fiaskem. Lze spekulovat, do jaké míry za to může sám šéf střídačky, hněv fanoušků nicméně směřuje i výš. A sice na sportovního ředitele Hasana Salihamidžiče a výkonného ředitele Olivera Kahna, případně také na prezidenta FCB Herberta Hainera. I tito muži mohou za to, že tribuny Allianz Areny se v sobotu začaly vyprazdňovat ještě před uplynutím 90 minut hry.

Nervozita při mečbolu

Necelý den po zaváhání Bayernu nastoupil Dortmund ke svému utkání v Augsburgu. Žlutočerní tedy věděli, že v případě tříbodového zisku se dostanou do čela.

Od úvodního hvizdu bylo patrné, jak moc Borussia touží ztrátu Mnichovanů potrestat. Augsburg mačkala jak citron, nicméně brankář Tomáš Koubek dlouho odolával. A to i po vyloučení Felixe Uduokhaie.

Tabulka Bundesligy
Livesport

V 58. minutě se sice hosté konečně dočkali, vedoucí branka jim nicméně paradoxně svázala nohy. Dortmund se o své vedení bál natolik, že většinu času volil přihrávky převážně na obránce, přestože hrál proti oslabenému soupeři. Augsburg bázeň protivníka málem potrestal, avšak gólman BVB Gregor Kobel nakonec udržel čisté konto.

Unavení domácí inkasovali v závěru ještě dvakrát. Borussia tedy svůj úkol zvládla, byť nervozita na kopačkách hráčů BVB byla patrná. Tak uvidíme, jak si Dortmund s tlakem a očekáváními poradí za týden na svém Westfalenstadionu.

Hráč kola

Dojal manželku, trenéra Christiana Streicha, spoluhráče, fanoušky na tribunách… prostě všechny. Nils Petersen odehrál vskutku kouzelný poslední domácí zápas v dresu Freiburgu. Je po takovém výkonu vůbec záhodno končit s kariérou?

Petersen si v Bundeslize udělal jméno především jako vynikající žolík, jenž z lavičky udeřil vždy, kdy to jeho tým potřeboval. Stal se ostatně historicky nejlepším bundesligovým střelcem – náhradníkem. A ve svém rozlučkovém utkání ve Freiburgu svou pověst symbolicky potvrdil.

Čtyřiatřicetiletý oblíbenec se v duelu s Wolfsburgem dostal na hřiště v 70. minutě. Tedy v době, kdy ještě platilo skóre 0:0. Záhy se ovšem prosadil kapitán Freiburgu Christian Günter a krátce nato udeřil i Petersen, jenž do brány dorazil pobídku od Rolanda Sallaie. V 80. minutě zafungovala spolupráce mezi Sallaiem a Petersenem znovu, druhý gól loučícího se forvarda ale kvůli faulu ve středu hřiště nakonec neplatil.

I tak si Petersen svou freiburskou derniéru jistě užil.

Gól kola

Vedle bitvy o titul se alespoň částečně vyřešil též boj o setrvání v nejvyšší německé soutěži. S tou se definitivně loučí berlínská Hertha, druhým přímým sestupujícím pak zřejmě bude jeden z trojice Schalke, Bochum a Stuttgart. Nadále se však strachuje také čtrnáctý Augsburg, jemuž hrozí baráž.

Naopak Hoffenheim už může poslední kolo odehrát zcela uvolněně, neboť v sobotu přemohl Union, čímž si definitivně zajistil záchranu. Vítězný gól obstaral Andrej Kramarič, jenž jako zakončovatel neměl moc těžkou úlohu. A to díky Munasi Dabburovi. Ten se šikovně uvolnil u brankové čáry a svému chorvatskému spoluhráči předložil nabídku, která se neodmítá.

Kramarić vsítil svou 100. bundesligovou branku a stal se 55. hráčem, jenž tuto metu pokořil. Obranu Unionu jednou pokořil také Dabbur, který v závěru střetnutí upravil na konečných 4:2 pro Hoffenheim.