Události Bundesligy: Skvělý Ajorque pomohl Dortmundu, Hložek zakončil pohlednou akci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Skvělý Ajorque pomohl Dortmundu, Hložek zakončil pohlednou akci
Ajorque se postaral o vyrovnávající trefu na 1:1.
Ajorque se postaral o vyrovnávající trefu na 1:1.
Profimedia
Po třítýdenní pauze se Dortmund vrátil do čela Bundesligy. Vděčí za to vlastnímu výkonu proti Frankfurtu, ale i nalomené psychice rivalů z Mnichova. Slabá odolnost Bayernu se naposledy ukázala v Mohuči, kde Bavory ztrestala zřejmě nejlepší zimní akvizice v celé soutěži.

Takhle blízko konci sezony sídlil Dortmund na prvním místě naposledy před 11 lety, kdy taky naposledy získal mistrovský titul. Nyní má vskutku obrovskou šanci se na prestižní trůn vrátit. Bayern totiž momentálně vypadá nejzranitelněji za hodně dlouhou dobu.

Jeho slabost se po nezvládnutém čtvrtfinále Ligy mistrů a klopýtnutí s Hoffenheimem projevila též v Mohuči. Utkání v Porýní-Falci přitom "Roten" zahájili zdárně. Joao Cancelo se po zranění Alphonsa Daviese zabydlel v rozestavení 3-5-2 na levém kraji hřiště. Odtud také přesně odcentroval na Sadia Maného, který gólem na 1:0 alespoň částečně odčinil své nedávné hříchy.

Jenže po změně stran přenechal Bayern iniciativu domácím a "za odměnu" inkasoval třikrát v rozmezí pouhých 14 minut.

Dokonalá náhrada za "Jonnysiwa"

K obratu ve skóre v Mewa Areně nicméně došlo i díky vynikajícímu výkonu Mohuče. Ta pod vedením kouče Bo Svenssona porazila Mnichovany v Bundeslize na domácí půdě už potřetí v řadě. Sobotní úspěch tak rozhodně nebyl náhodným.

V průběhu let se však mění aktéři dějství. Dříve se Svensson často spoléhal na útočné duo Karim Onisiwo – Jonathan Burkardt. Oba ovšem v průběhu sezony několikrát trápila zranění a talentovaný Burkardt kvůli nim nastoupil v základní sestavě pouze šestkrát. "Jonnysiwo", jak zní přezdívka mezi fanoušky populární dvojice, toho tedy letos moc neukázalo.

Ludovic Ajorque v dresu Mohuče září.
Opta by Stats Perform

I z důvodu chatrného zdraví forvardů dorazil v lednu do Mohuče Ludovic Ajorque. A snad ani Svensson nedoufal, že posila ze Štrasburku zapadne do kádru FSV tak snadno. Od svého příchodu se Ajorque trefil v Bundeslize šestkrát. Nešetřil ani Bayern, jehož porážku načal vyrovnávací hlavičkou a poté asistoval na rozhodující branku Leandra Barreira.

Ajorque si za svá představení klidně může vysloužit ocenění pro nejlepší zimní bundesligový příchod. Zvlášť, pokud by se Mohuč probojovala do evropských pohárů. Z aktuálního sedmého místa to do nich určitě nemá daleko.

Přehled zápasu Mohuč – Bayern 3:1

Požár v Mnichově přetrvává 

Ačkoli po dalším titulu už tolik nelační ani sami příznivci Bayernu, pohled na Mnichovany v sobotu byl smutný i pro nezaujatého diváka. Mužstvo trenéra Thomase Tuchela po přestávce zcela odešlo a snad kromě střídajícího Mathyse Tela se nezdálo, že by někdo měl chuť ještě něco s nepříznivým výsledkem udělat.

Obzvlášť zarážející jsou výkony brankáře Yanna Sommera. Náhrada za zraněného Manuela Neuera si opět neodpustila minelu a Ajorqueovi zásadně usnadnila vyrovnání.

Oheň, jenž rozpoutal Mané, se už možná podařilo uhasit. Šrámy po vyhazovu Juliana Nagelsmanna jsou ale pořád viditelné. Bayern rozhodně není v pořádku. A sám Dortmundu nabízí obrovskou příležitost.

Tabulka Bundesligy (24.4.)
Livesport

Hráč kola

Odhadem až 25 tisíc fanoušků Brém dorazilo podpořit milovaný Werder na berlínský Olympiastadion. A výletu určitě nelitovali. Hráči SVW překonali obranu Herty hned ve čtyřech případech, přičemž třikrát rozvlnil síť Marvin Ducksch.

Werder tak ukázal, že si umí poradit i bez nejlepšího střelce Bundesligy Niclase Füllkruga, jenž kvůli zranění absentoval ve druhém zápase po sobě. Odpovědnost v útoku však na sebe vzal Ducksch. Už v první půli se prosadil dvakrát: nejprve levačkou po prostrčení od Jense Stageho, podruhé hlavou zužitkoval pas Christiana Große. Po změně stran pak gólmana Herty Olivera Christensena přelstil ještě tvrdou ranou.

Brémy díky Duckschovi zvítězily po téměř dvouměsíční pauze. Získaly již 35 bodů, což by jim už nyní mělo na základě zkušeností z let nedávných stačit na záchranu. To Hertha je ve velkých problémech a Pála Dárdaie, jehož BSC povolalo v hodině dvanácté jako spasitele, zřejmě čeká několik bezesných nocí.

Přehled zápasu Hertha – Werder 2:4

Gól kola

Přes 30 branek padlo během víkendového programu Bundesligy. Často se ale jednalo o pohotové dorážky, hlavičky či protiútoky, ve třech případech došlo také na penaltu. Zkrátka až tolik dechberoucích akcí se šťastným koncem k vidění nebylo.

Avšak kdo chtěl, byl jistě spokojen. A kdo vydržel až do neděle, dočkal se také přesného zásahu českou nohou. Adam Hložek stál ve 40. minutě duelu mezi Leverkusenem a Lipskem na konci rychlé akce. Rodák z moravských Ivančic zužitkoval kombinaci, kterou ve středu hřiště urychlil Robin Andrich, jenž nechal rozběhnout Moussu Diabyho. Francouzský křídelník pak přihrál do pokutového území Hložkovi, jenž z prvního dotyku přelstil přízemní střelou gólmana RB Janise Blaswiche.

Statistiky Adama Hložka.
Livesport

Po změně stran se na straně Leverkusenu prosadil ještě Nadiem Amiri. Bayer po výhře 2:0 bodoval poosmé za sebou a dál živí naději na kvalifikaci do Ligy mistrů. Nyní ztrácí čtyři body na páté Lipsko, které si po 29. kole nechalo odskočit Union i Freiburg. To znamená jediné: boj o Champions League ještě slibuje zajímavou podívanou.

Přehled zápasu Leverkusen – RB Lipsko 2:0