Ze zámoří zpátky na ostrovy. Rooney se vrací do Anglie, v Championship povede Birmingham

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ze zámoří zpátky na ostrovy. Rooney se vrací do Anglie, v Championship povede Birmingham

Rooney bude ve druhé nejvyšší anglické soutěži trénovat Birmingham.
Rooney bude ve druhé nejvyšší anglické soutěži trénovat Birmingham.Profimedia
Bývalý kanonýr Manchesteru United Wayne Rooney (37) byl jmenován novým trenérem Birminghamu. Šestý celek druhé anglické ligy o tom informoval na webu a uvedl, že s koučem podepsal smlouvu na tři a půl roku.

Rooney na lavičce Birminghamu nahradil Johna Eustaceho, který byl po jedenácti kolech nové sezony odvolán. City v dosavadním průběhu druhé ligy získalo 18 bodů a 12 jich ztrácí na vedoucí Leicester.

"Svou trenérskou kariéru jsem budoval v náročných podmínkách, abych byl na podobnou příležitost připraven. Je to projekt, který mi dává smysl, a nemohu se dočkat, až začnu," uvedl Rooney v prohlášení.

Na nové adrese má velké plány. "Mám jasný způsob, jakým chci, aby tým hrál, a já i můj trenérský štáb budeme tvrdě pracovat na jeho realizaci. Vytvoříme tady vítěznou kulturu s identitou, která fanoušky Blues postaví na nohy," dodal bývalý vynikající kanonýr.

"Wayne se na takovou příležitost připravoval od chvíle, kdy se ještě jako hráč Manchesteru United vydal na trenérskou dráhu," uvedl předseda a spolumajitel Birminghamu Tom Wagner. "On a jeho tým mají plnou podporu představenstva a všech v klubovém vedení."

Tabulka anglické Championship.
Tabulka anglické Championship.Livesport

Rooney už v Anglii trénoval Derby, kde v roce 2021 ukončil hráčskou kariéru, během níž za Manchester United nastřílel 253 gólů, získal s klubem z Old Trafford pět titulů v Premier League a vyhrál s ním Ligu mistrů. Na kontě má rovněž 53 gólů za anglickou reprezentaci. Poté nejlepší střelec v historii manchesterského klubu vedl v zámořské MLS DC United, ale po posledním zápase základní části na funkci rezignoval.

Program anglické Championship