5 nej startu kvalifikace o Euro: Ibra vs. Gibra, útočník McTominay i Ronaldova nová oslava

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
5 nej startu kvalifikace o Euro: Ibra vs. Gibra, útočník McTominay i Ronaldova nová oslava
5 nej startu kvalifikace o Euro: Ibra vs. Gibra, útočník McTominay i Ronaldova nová oslava
5 nej startu kvalifikace o Euro: Ibra vs. Gibra, útočník McTominay i Ronaldova nová oslava
Profimedia
Šest dní úvodního kola kvalifikace na fotbalové mistrovství Evropy 2024 nabídlo spoustu příběhů. Radosti, jíž si užili třeba hráči Andorry, kteří po remíze v Kosovu 1:1 slaví nejcennější bod zvenku od nerozhodného výsledku v Albánii v listopadu 2019. I zklamání, to v případě českého trápení v Moldavsku, nečekaného kolapsu Dánů v Kazachstánu či nizozemského debaklu ve Francii 0:4. Jaká byla nej prvního cyklu bojů o závěrečný turnaj?

Nejmarkantnější změna: Belgii rozpálil mladý kouč

Po rozčarování a mdlých výkonech na mistrovství světa se ujal "Rudých ďáblů" trenér Domenico Tedesco. A zatím jeho kúra zabírá. Nezměnil ani tak kádr jako rozestavení a místo 3-5-2 nyní Belgičané hrají klasické 4-4-2. Na úvod před sebe nový kouč dostal těžkou misi před necelými 50 tisíci fanoušků ve Stockholmu, kde jsou domácí dlouhodobě silní. Výsledek? 3:0!

Kouč Belgičanů Domenico Tedesco s Kevinem de Bruynem.
Profimedia

Tedesco přitom za sebou nemá kariéru profesionálního hráče, jakou prožil například jeho předchůdce Roberto Martínez. V Německu, kam se jeho rodiče přestěhovali, když mu byli tři roky, to dotáhl nejvýš do osmé ligy… Navíc je hodně mladý a ve svých 37 letech doposud neměl zkušenost s vedením žádného národního týmu. Premiéra mu ovšem vyšla skvostně. A pokud se mluvilo o tom, že léta s největším potenciálem má belgický národní tým za sebou, Tedesco naznačil pravý opak.

Vnitřní spory, jež rozkládaly tým v Kataru, zalezly zpátky pod koberec. "Vítězství je nejlepší recept na soudržnost," usmíval se kouč po 15. výhře Belgie v kvalifikaci na evropské šampionáty v řadě. A protože měli De Bruyne a spol. pondělní termín volný, odehráli přípravu s Němci. Pořadatelé Eura 2024 se mohou připravovat v klidu a jejich kouč Hansi Flick vyhlašoval, že tým bude hrát úplně jiný fotbal. Belgie však zvítězila 3:2, na triumf nad velkým sousedem čekala 69 let! Mimochodem, Tedesco znamená v překladu z italštiny Němec…

Nejlepší forma jednotlivce: Nečekaný střelec v záloze

Jistě, i Dán Rasmus Höjlund by si zasloužil tohle označení, na svých pět branek ovšem jednak potřeboval 180 minut (Skot 114), druhak Dánové senzačně narazili v Kazachstánu. To Skotové vedeni McTominayem vyvolali podobné pozdvižení, ovšem pozitivní. Skalp Španělů se navždy zapíše mezi největší zápasy jejich reprezentace v historii.

Tým ve dvou zápasech (Kypr 3:0, Španělsko 2:0) neinkasoval, univerzál z Manchesteru United se podepsal pod čtyři z pěti gólů svého týmu a možná by dal všechny, kdyby byl v době toho zbývajícího na hřišti… Jeho fazona neunikla pozornosti klubového spoluhráče Bruna Fernandese, jenž si do Skota rýpl na sociálních sítích: "Už je z tebe útočník?"

A to bylo teprve po zápasu s Kyprem, v němž McTominay zvládl za 24 minut tolik gólů jako za 32 zápasů za United v této sezoně… Proti Španělům v nastoleném tempu pokračoval. "Trenér nám před zápasem řekl, že máme šanci zanechat tu odkaz, který si budou lidi pamatovat 20, 30 let. Kladl nám na srdce, ať si v každé naší šanci dáváme záležet," prozradil McTominay. Což se stalo, na výhru 2:0 potřebovali Skotové tři střely (stejně jich měl i soupeř). Triumf nad Španělskem přišel po dlouhých 39 letech…

Největší rekordman: Ronaldo je zpátky

Ronaldo, Ronaldo, Ronaldo… Portugalského fenoménu je zase všude plno. Nový lodivod červenozelených Roberto Martínez jej nejen vrátil do základní sestavy, z níž CR7 vypadl během nedávného mistrovství světa v Kataru, Ronaldo k tomu zase sází góly a boří rekordy, jako by se nechumelilo.

Portugalský kanonýr se nejdřív ve čtvrtek 197. startem v národním týmu odpoutal od Kuvajťana Bádira Mutavy a Lichtenštejnsku dal dvě branky, v neděli pak proti Lucembursku zvýšil svůj gólový účet o další dva kousky na 122. Ve 38 letech a 49 dnech se stal druhým nejstarším střelcem kvalifikace na ME v historii (po Finu Jarim Litmanenovi – 39 let a 270 dní). V prvním duelu čekal na trefu osm minut, ve druhém devět… Proti Lucembursku pak potvrdil, že se jedná o jeho nejoblíbenějšího soupeře v reprezentaci – nasázel mu už dohromady 11 branek.

A přichystal si na ni zbrusu novou oslavu, místo své tradiční otočky skončil po trefě v pozici s rukama zkříženýma na prsou, imitující spánek. Ví se o něm, že právě takhle usne několikrát za den a spoluhráči si z něj za to utahují. Jako by tím chtěl Ronaldo naznačit, že jeho bručounské nálady jsou pryč, však byl také tentokrát na hřišti samý úsměv. A Martínez na něm chce stavět. "Nehledím na věk či jiné aspekty. Má možnost pomoci týmu a předat své zkušenosti ostatním," uvedl.

Nejstarší hráč: Vydrž, Zlatane!

Ikonický Švéd Zlatan Ibrahimovic zase moc rád oblékl dres reprezentace a stejně jako Ronaldo byl motivovaný tím, že překoná významný rekord. Ve 41 letech a 172 dnech se totiž mohl stát nejstarším hráčem v soutěžích UEFA. Alespoň tak to před pátečním duelem s Belgií podávala média. Což o to, dosavadní maximum, jež dlouhých 40 let držel italský gólman Dino Zoff (41 let a 90 dnů), železnému útočníkovi nemohlo konkurovat. 

A "Ibra" necelý týden poté, co se svou trefou do sítě Udine stal nejstarším střelcem v historii Serie, mluvil i tom, že by rád na závěrečný turnaj do Německa. "Ti, kteří skončí, když jsou zdraví, toho později litují. Pokud budu moct, chci hrát dál. Za posledních 14 měsíců jsem si vytrpěl dost," nechal se slyšet. A těšil se na další milník. Ouha… Primát mu vyfoukl "bezejmenný" Lee Casciaro z Gibraltaru, mimochodem také forvard. 

O pouhé čtyři dny starší hráč, jemuž už na skráních probleskují šediny, nastoupil stejný večer jako Zlatan, ovšem na rozdíl od něj v základní sestavě… Ještě horší byl pro hvězdu AC Milán samotný výsledek zápasu, v němž žlutomodří utrpěli drsný direkt od Belgie. Vítězství hostů 3:0 navíc řídil hattrickem Romelu Lukaku z konkurenčního Interu Milán… A ona účast na Euro? Švédové jsou po první rundě až na třetí, nepostupové příčce za Rakouskem a Belgií.

Nejpovedenější debut: Joselu omládl o 14 let

Španělé se v sobotu v Málaze dlouho marně snažili zlomit Nory, Seveřané žili za stavu 0:1 pořád v naději. Než v 81. minutě nový kouč Luis de la Fuente zvedl ze střídačky pozapomenutého útočníka. A téměř 33letý Joselu při svém debutu v národním týmu mířil přesně už po 147 vteřinách na hřišti! Za minutu přidal další trefu a bylo hotovo. 

Rodák z německého Stuttgartu střelecky rozkvetl až v pozdějším věku, kolem třicítky začal pravidelně dávat přes 10 gólů za sezonu. Letos jich má v dresu Espanyolu už 12. Proti Norům zařídil dvě trefy prvními dvěma doteky s míčem! "Pořád tomu nemůžu věřit. Dřina se vyplácí, dodává mi to sílu do další práce. Cítím se jako osmnáctiletý kluk!" vyznal se. 

Včera ve Skotsku to už taková sláva nebyla. Joselu nastoupil v základní sestavě, také vystřelil dvakrát na branku, jenže bez efektu. Jeho hlavičku z 20. minuty mu gólman chytil, vzápětí namířil další jen do břevna. A Španělé odjeli z Glasgow s prázdnou.