McTominay zazářil a dvěma góly sestřelil Španělsko, Chorvatsko porazilo Turecko 2:0

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
McTominay zazářil a dvěma góly sestřelil Španělsko, Chorvatsko porazilo Turecko 2:0
Aktualizováno
Hráči Skotska se radují z gólu proti Španělsku.
Hráči Skotska se radují z gólu proti Španělsku.
AFP
Fotbalisté Španělska v kvalifikaci na evropský šampionát překvapivě prohráli 0:2 na hřišti Skotska. Obě branky vstřelil záložník Scott McTominay (26) a ostrovní tým zdolal dnešního soupeře po 39 letech. Roli favorita naopak zvládli bronzoví medailisté z mistrovství světa Chorvaté výhrou 2:0 v Turecku.

Gruzie – Norsko 1:1

Herní převahu Seveřanů přetavil během první půle v úvodní branku Alexander Sörloth. Domácí si vypracovali nejvýraznější gólové příležitosti až po přestávce, přičemž jednu z nich dokázal proměnit ve vyrovnávací trefu Georges Mikautadze. V 77. minutě mohl překlopit vítězství na stranu hostů Martin Ödegaard, z bezprostřední blízkosti ovšem trestuhodně přestřelil téměř odkrytou bránu.

Kosovo – Andorra 1:1

Domácí diktovali tempo od úvodního hvizdu, jejich herní převahu se jim však podařilo překlopit v gól až po hodině hry zásluhou přesného zásahu Edona Zhegrovy. Hosté ovšem přispěchali dvě minuty nato s bleskovou odpovědí, když stav utkání srovnal Berto Rosas. Outsider tak zaznamenal historicky druhý bodový zisk na půdě soupeře v rámci kvalifikace na evropský šampionát.

Tabulka skupiny I.
Livesport

Rumunsko – Bělorusko 2:1

K výhře domácí nasměroval v 17. minutě z přímého kopu kapitán Nicolae Stanciu. Na gól bývalého hráče Sparty i Slavie navázal o dvě minuty později premiérovou trefou v reprezentaci obránce Andrei Burca. Bělorusové sice zlepšili ve druhé půli svůj výkon, což vedlo i ke snížení v 86. minutě. I přesto se však bodu nedočkali, a i nadále se tak krčí na posledním místě tabulky.

Skotsko – Španělsko 2:0

Za úspěchem domácích stála podobně jako v prvním zápase vzkvétající spolupráce dvorního nahrávače Andrewa Robertsona se Scottem McTominayem. Právě druhý jmenovaný se střelecky pořádně rozjel, když zaznamenal obě trefy do sítě Španělů, a připsal si tak již čtvrtý gól v posledních dvou kláních.

Švýcarsko – Izrael 3:0

Produktivní večer zažil Remo Freuler, jenž asistoval u dvou branek svého týmu. Jeden gól zaznamenal i mladý záložník Basileje Zeki Amdouni, pro kterého to byla ve třetím startu za seniorskou reprezentaci už druhá trefa. Švýcaři tak po dvou utkáních zůstávají stoprocentní s celkovým skóre 8:0. 

Turecko – Chorvatsko 0:2

Duel hraný v Timsah Areně, která je proslulá svou obří venkovní krokodýlí hlavou, vyšel náramně Mateovi Kovačičovi. Záložník londýnské Chelsea se totiž v úvodním dějství postaral o obě trefy svého týmu, přičemž mu vždy asistoval Mario Pašalič. Pro Turky, kteří byli po většinu utkání aktivnější, tak šlo o první soutěžní porážku na vlastní půdě od září roku 2020.

Statistiky utkání Turecko – Chorvatsko.
Livesport

Wales – Lotyšsko 1:0

Z vítězného gólu se těsně před koncem prvního dějství radoval Kieffer Moore, jenž právě v hlavním městě Walesu zažil velmi povedené období. Ve druhé anglické lize totiž za Cardiff odehrál dvě sezony, ve kterých nasbíral v součtu 25 gólů. Díky jeho přesné hlavičce tak Draci zastavili sérii devíti zápasů bez vítězství.